15555863_1292942797445650_730548371_n

Taman Negara Pahang Malaysia merupakan salah satu tempat pelancongan yang terkenal bukan sahaja dalam negara malah negara luar juga turut menjadikan Taman Negara Destinasi Percutian.

Bagi yang sukakan alam semulajadi anda patut cuba menghayati keindahan di sini. Hutan Taman Negara Pahang ini telah berusia lebih jutaan tahun dan banyak khazanah semulajadi yang boleh dihayati dan dijaga bersama.

Pihak Jabatan Perhilitian Taman Negara juga banyak menyediakan kemudahan asas untuk ribuan pengunjung di Taman Negara Pahang Malaysia.

16736131_1372042892868973_450368657_n
Laluan pejalan kaki khas yang dibina
12219378_1073107156033877_7903823845902806595_n
Perkhidmatan Restoren Terapung yang menggamit memori
1977417_924958380848756_2612333633724931673_n
Penginapan di Sekitar Jeti Taman Negara bermula dari 3 Bintang
10641018_866078220070106_141872996252111273_n-900x450
Perkhidmatan Bot setiap Hari
13876133_1231649073513017_762811329734040329_n
Bas Untuk dari Bandar Jerantut Menuju Ke Taman Negara
16808529_1377266292346633_330186890_n
Papan Tanda di Sekeliling Taman Negara
Kemudahan Tempat Letak Kereta Berbayar
Kemudahan Tempat Letak Kereta Berbayar
Perkhidmatan bot dari Kuala Tembeling
Perkhidmatan bot dari Kuala Tembeling

 

Gerai Runcit dan Kedai Cemderamata
Gerai Runcit dan Kedai Cemderamata
Camping Gear for Rental
Camping Gear for Rental
Pondok- Pondok di sekeliling Jeti Taman Negara
Pondok- Pondok di sekeliling Jeti Taman Negara
Park Center - Kawasan untuk berkumpul
Park Center - Kawasan untuk berkumpul

Banyak lagi kemudahan lain yang tersedia contoh surau, tandas awam, kaunter Jabatan Perhilitan dan lain-lain. Kemudahan tersebut  harus diguna dengan sebaiknya.

Dapatkan lebih banyak INFO PERCUMA di SINI !

PROMOSI TERKINI DAN AKTIVITI KAMI DI SINI !

1505011_708095069201756_369103528_n

Love and enjoy to watch wildlife ? In Taman Negara Pahang Malaysia, you will see wildlife in front of your eyes !

13-04-06-Malaysia 748

Observation hides where you can spend the night are aplenty. From the hides, you could watch wildlife or other nocturnal animals at the salt licks. The most popular hide is Tahan Hide, just a stone's throw from the Park Headquarters.

16808529_1377266292346633_330186890_n

But Tahan is not the only hide available. There are Tabing, Cegar, Anjing, Blau, Yong and Kumbang Hides as well for you to zoom into a multitude of fauna within the perimeter of the park.

All the hides are strategically located overlooking salt licks and grassy clearings for clearer view. Listen also to the most prominent spund that comes from the hornbills.

You can also find fireback pheasents as well as fish eagles and kingfishers close to the rivers areas. Another river i.e. Sungai Tahan is popular for Masked Finfoot. There are just some of the 250 species of wild birds that have been identified in Taman Negara so far.

12003169_1040552552622671_1336983286408915168_n

If you're lucky, you can chance upon wild and shy animals like Seladang ( Wild ox ), Sambar or barking dear, wild boar and Tapir. There are also other animals that inhabit the park such as elephants, tigers, leopards, sun bears and the endangered Sumatran rhinos.

Not to be missed also are long-tailed Macaques often seen by the river, the screeching sound of the Leaf Monkeys, the white-Handed Gibbons and the Siamang that roam in groups known for its noisy sound early in the morning.

1517516_744251695586093_1121865739_n

You have an opportunity to experience the animal observation from this hide if you are participating in the night walk activity. You are not allowed to stay for overnight in this hide.

 

13322010_1193473743997217_9103085278302080045_n

Sebelum memulakan percutian rancang perjalanan dan dapatkan maklumat semaksimum yang boleh tentang tempat percutian anda. Dapatkan Tips, peta, kemudahan dll sebelum menjejakkan kaki ke destinasi yang ingin ditujui supaya perjalanan lancar dan selamat.

download (4)

Disini kami ingin kongsikan sedikit info Tentang Taman Negara Pahang Malaysia.

Seperti yang anda tahu, Taman Negara Pahang Malaysia terletak di Pekan Kecil yang jauh dari permodenan dan kemajuan bandar. Sekiranya anda ke Taman Negara Pahang, kami sarankan supaya anda mengisi Penuh minyak anda kerana di sini tiada Petrol Station.

p17hvd4f807m41il41l0qvcq19v27

Sebelum masuk ke Taman Negara, terdapat Petrol Station di sekitar Jerantut dan Petrol Station yang terdekat terletak di Felda Padang Piol. Anda perlu memasuki kawasan perumahan Felda tersebut untuk ke Petrol station berpandukan penanda arah di sekitarnya.

20160501_101000

Di Taman Negara Pahang Malaysia tiada Petrol Station tetapi hanya gerai yang menjual petrol dalam skala liter yang kecil sahaja. Ini hanya cukup sebagai 'back-up' petrol sebelum anda ke Petrol Station yang terdekat !

Lain-lain Tips & Info lihat di blog kami.

Untuk Tips Percuma lihat di SINI.

 

 

Setiap negeri pasti ada Makanan yg anda "Hunting" kan. Di Pahang apa yg anda "hunting" ? Biasanya pengunjung yg berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia mesti akan request untuk makan makanan sungai yg fresh2 antaranya ikan patin masak tempoyak, sambal belimbing hitam, Ikan kelah dan ikan sungai yg lain.

Anda yg berhajat untuk ke Taman Negara Pahang Malaysia patut cuba beberapa makanan ini:

  1. Ikan Patin Masak Tempoyak

12064053_1026389664100966_467273081_n

Ikan Patin pun banyak jenis. Ada yg jenis Ikan Patin Kolam, Ikan Patin Sangkar dan Paling mahal ikan patin sungai. Jika anda penggemar tegar ikan patin, anda patut cuba masakan ini di Taman Negara Pahang Malaysia.

2. Ikan Kenerak Masak Asam Rong

gulai asam rom 3

Gulai ni sememangnya sangat unik kerana asam rong tersebut berasal daripada biji getah yg telah di keringkan serta ditumbuk. Nak tau rasa nya mcm mana, anda patut cuba dulu !

3. Sambal Belimbing Hitam

1012484_693258460685417_1691846463_n

images (6)

Sambal belimbing ni merupakan gabungan daripada belimbing buluh yang direbus sehingga berwarna hitam. Sambal belimbing ni tahan lama dan sesuai untuk bawa travel.

4. Ikan kelah fresh / Ikan sungai fresh

16215677_1346152328791363_1973589220_n

Ikan Kelah memang sukar untuk di dapatkan. Tak hairan lah jika harga 1kg mencecah ratusan ringgit. Isi nya sememangnya manis dan sedap.

Ikan sungai memang sedap digoreng dan rasa lebih ranggup !

5. Pais Ikan Patin

Pepes-Ikan-Patin-Banjarmasin

Ini pula ikan patin yg dibakar bersama tempoyak !

 

Jangan pelik kerana di Pahang memang terkenal dengan ikan patin dan tempoyak. Jadi pelbagai jenis masakan berasaskan tempoyak yg akan anda jumpa seperti sambal tempoyak petai, gulai tempoyak masak bersama keladi dll.

Dapatkan Info Percuma kami di ---> SINI

Aktiviti & Promosi Terkini ---> SINI

wpid-2015-05-25-14-46-48

Hah ! Korang ada tak yg konfius nak naik bas apa, nak tunggu bas kat mana ke Taman Negara Pahang Malaysia ni ? Maklumlah dah la first time ke Pahang + tak ada geng travel. Tak da pengalaman lagi.

Google punyer google tak dapat nak bayang lagi macam mana perjalanan nanti. Takpa admin share n bantu korg supaya dapat info yg secukupnya ! Ni khas untuk yg nak naik bas dari KL - TAMAN NEGARA tau !

Perjalanan akan ambil masa dalam 3 1/2 jam sehingga 4 1/2 jam. Bermula KL - JERANTUT dan JERANTUT- TAMAN NEGARA / KUALA TAHAN ! Bermakna kena naik dua bas berlainan.

 

12

Korg perlu menaiki bas di Stesen Bas Pekeliling kat Titiwangsa. Bukan kat TBS tu yer! Kat situ tak ada bas ke Jerantut.. Untuk ke sini naiklah rapidKL ke monorail ke. Kalau naik  monorail dri KL Sentral ke Titiwangsa RM 4.00 rasenya !

MetrobusExp-ScaniaK94IB310-BKH8833-02

Sebaiknya korg harus naik bas lewat dalam Pukul 9.00 pg. Naik & Beli Tiket METROBUS tau ! Harga Tiket RM 18.40/Dewasa. Perjalanan KL- JERANTUT akan makan masa 2 1/2 jam - 3 jam ikut keadaan dan kesesakkan masa tu. Perlu di INGATKAN bas ke Taman Negara mula beroperasi pada pukul 7.30 pg, 1 ptg & 5 ptg setiap hari.

 

14483614_1083550251720841_1058025289_n

Setelah sampai di Terminal Sentral Jerantut, korg tunggu bas JERANTUT - TAMAN NEGARA / KUALA TAHAN pula yer. Kat terminal ada banyak kemudahan seperti Kedai Makan, Kedai Runcit, Tandas Awam, Bilik solat dll. Kalau ada barang yg nak dibeli boleh beli disini.

13876133_1231649073513017_762811329734040329_n

Korg boleh naik bas Pahang Lin Siong ni atau bas berwarna merah untuk ke Taman Negara Pahang. Dan perjalanan memakan masa 1 jam 15 minit. Anggaran masa sampai di sini pukul 2.45 ptg. Boleh lah korg check in dan ke Ofis Travel Agensi yg korg da booking.

Download TIPS PERCUMA kami di SINI.

Info AKTIVITI & PROMOSI TERKINI klik SINI.

 

 

 

15833

Jika anda berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia, anda pasti akan dapat menyaksikan banyak Restoren Terapung di sepanjang sungai Tembeling.

10847841_895072250504036_3676202843551705525_n

Kebanyakkan Restoren menawarkan pelbagai jenis menu masakan serta western food juga boleh didapati di sini. Maklumlah pelancong dari luar juga tidak mahu melepaskan peluang untuk berkunjung di Restoren Terapung ni. Jadi makanan mestilah selaras dengan citarasa "Mat salih" ni juga.

12064053_1026389664100966_467273081_n

Antara juadah Masakan Kampung yang patut anda cuba ialah Ikan Patin Masak Tempoyak, Asam Rong Ikan kenerak, Menu Kelah, Ikan sungai dll. Tapi ingat yea, kebanyakkan ikan patin dan ikan kelah, harga nya agak mahal. Jadi anda patut tanya dahulu kepada peniaga. 

Untuk makanan lain,kadar harganya tidak begitu mahal.


15400971_1367032603307996_1359580544980870595_n

Sambil menikmati hidangan anda juga boleh menyaksikan pemandangan dan melihat kesibukkan Jeti Taman Negara.

1517468_732485733429356_1551574515_n

 

12219378_1073107156033877_7903823845902806595_n

 

10418880_831984433479485_2019872347360212950_n

Keindahan Restoren Terapung pada waktu malam yang cukup menarik. Pastikan anda tidak melepaskan peluang untuk mengunjungi Restoren Terapung di sini.

Jangan lupa untuk singgah di Lia Restoren Terapung !

Untuk info anda boleh lihat di SINI !

Untuk TIPS PERCUMA boleh dapatkan di SINI !

Memilih-Joran-Pancing

Memancing boleh menjadi antara aktiviti Sukan yg paling mengujakan, namun boleh juga menjadi aktiviti yg paling mengecewakan kalau tak dapat walau seekor labi-labi ! Cuba elakkan dari melakukan kesilapan yg boleh dielak ketika menyertai trip pancing.

images

 

1. Menggunakan tali yg telah " Luka " atau lama

Ramai yg tidak mengambil serius keadaan tali utama. Tali yg telah lama kebanyakkan akan luka atau berbulu. Mungkin keadaan tali tidak mempengaruhi peratus strike.

 

Shanks

 

2. Menggunakan mata kail yg tidak sesuai

Mata kail tidak diciptakan untuk semua keadaan pancingan. Terdapat mata kail yg berbeza bentuk, mata tunggal atau mata tiga dan saiz. Pastikan anda tahu spesies target anda dan pilih mata kail yg bersesuaian.

 

3. Menggunakan padanan rod dan kekili yg salah

Seperti mata kail, penggunaan padanan rod dan kekili juga haruslah bersesuaian. Setiap spesies pasti mempunyai set yg sesuai untuk memancing.

 

4. Kuantiti tali utama yg tidak bersesuaian

Kuantiti tali utama perlu bersesuaian dengan keadaan pancing dan juga kekili. Setiap kekili biasanya mempunyai anggaran kiraan kuantiti tali yg sesuai untuk dimasukkan ke dalamnya. Selain itu, tali utama yang pendek atau tidak mencukupi boleh membuatkan ikan terlepas.

 

Fly-Fishing-720x340

 

5. Menggunakan teknik flyfishing tanpa mempelajari tentang flies

Salah satu kepuasan flyfishing ialah mempelajari pelbagai jenis flies untuk pelbagai jenis dam spesies.

 

tali-berpintal

 

6. Susunan tali utama dalam spool yg tidak betul

Pastikan susunan tali dalam spool tidak bersilang atau bertindah dalam aturan yang tidak betul. Jika rasa ada yg tak kena, periksa semula tali utama terutama bagi kaki casting.

 

7. Mengendalikan ikan tanpa sarung tangan

Ikan yg tewas selepas pertarungan mungkin kelihatan lemah, namun masih mempunyai tenaga akhir untuk membuat pecutan ketika anda mahu membuang mata kail. Pengendalian tanpa sarung tangan mampu membuat anda berputih mata dan meninggalkan kecederaan akibat sirip serta gigi yg tajam.

 

8. Tidak mengambil serius saranan guide dan tekong anda.

Ketika trip memancing amat penting untuk dengar saranan dan nasihat daripada tekong atau guide kerana mereka lebih tahu dan berpengalaman dengan spot yg dibawa. Jangan terlalu ego dan nak tunjuk terer.

 

9. Buang Masa

Memancing memang aktivit yg baik untuk mengisi masa lapang. Namun, jika anda pergi memancing sekadar untuk berborak, makan dan minum baik anda ke kedai mamak saja.

 

IMG-20150203-WA0017

 

10. Menukar gewang terlalu kerap

Sememangnya anda banyak koleksi gewang dalam kotak anda. Namun, jika terlalu kerap menukar gewang ketika memancing merupakan perkara yg sia-sia. Secara tak langsung, ia membuatkan gewang anda terlalu sekejap di dalam air dan mempunyai ikan anda hilang minat.

 

Sumber : Majalah Umpan.

Dapatkan TIPS PERCUMA kami di SINI.

Lihat Info Pakej Memancing Taman Negara Pahang Malaysia Di SINI.

 

JERANTUT, 5 Sept -- JINAK ... Tiga kakitangan Santuari Kelah Lubuk Tenor di Taman Negara di sini, menunjukkan demonstrasi bermain dengan ikan-ikan kelah baru-baru ini. Santuari berkenaan merupakan satu lagi produk baru menanti pengunjung Taman Negara kerana ia bukan sekadar pusat kajian dan pemuliharaan ikan kelah malah turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah memberi makan ikan kelah malah boleh berenag dan bermain dengan ikan tersebut. Bagaimanapun, pengunjung dilarang menangkap atau memancing ikan itu kerana tujuan utama penubuhan santuari itu lebih kepada usaha memulihara ikan kelah daripada pupus. --fotoBERNAMA HAKCIPTA TERPELIHARA

Bagi kaki Pancing, korang pasti selalu mendengar tentang Lubuk Kelah di Taman Negara Pahang Malaysia kan ? Lubuk Kelah yg di maksudkan adalah Sungai Keniam. Salah satu tempat tersohor untuk memancing ikan Kelah atau "Mahseer" ni..

Beberapa info tentang Sungai Keniam yg HARUS korang amik tau !

1. Sungai Keniam terletak di dalam kawasan Taman Negara Pahang dan tertakluk pada akta larangan seperti larangan menebang pokok, membuang sampah, berburu secara haram dll.

 

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

 

2. Korang perlu membuat pendaftaran dan mengambil permit masuk ke Taman Negara, lesen Memancing dan Lesen Camera. Segala peralatan dan kelengkapan perlu di periksa oleh Renjer Jabatan Perhilitan sebelum masuk ke Taman Negara.

DSC00068

3. Perjalanan ke Sungai Keniam mengambil masa lebih kurang 3- 4 jam menaiki bot.

4. Bulan memancing terbaik adalah semasa musim kering pada bulan Februari hingga September.

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

5. Antara hasil tangkapan yang popular di Taman Negara ialah Kelah, Patin, Baung, Gohok, Tenggalan, Lampam, Krai dan Tapah.

IMG_61269439480258

6. Umpan terbaik untuk memancing kelah ialah sawit peram.
Cara nak buat ? Baca sini DIY UMPAN KELAH.

7. Antara lubuk popular ialah Lata Said, Perkai, Rincing, Cangkung, Petai, Rawa, Panjang, Batu Terubung dan lubuk-lubuk kecik lain.

22320_968543389823588_1656921838975186810_n

8. Spesis Raja Sungai ni berat bawah 2kg Harga dlm lingkungan Rm180 sekilo! Berat atas pada 2kg Harga mencecah RM220 sekilo !

9. Sebagai Omnivor, makanan utama ikan itu adalah rumpai air, alga, serangga, katak, ikan kecil dan buah-buahan yang terjatuh ke dalam sungai.

10. 'Ikan raja' atau 'raja sungai' itu boleh membesar sehingga 30 sentimeter panjang dengan beratnya antara dua kilogram (kg) hingga tujuh kilogram.
KHAS UNTUK ANDA ! TRIP MEMANCING KELAH..
Lihat Info di JEJAK KELAH TAMAN NEGARA

13906876_1236070386404219_3367810699119442262_n

10 Skill Bertahan Hidup Yang Harus Anda Kuasai Untuk Selamat Jika Tersesat Di Alam Semesta ! Jangan mudah panik , sebaiknya cuba hadam dan praktikkan skill yg kami kongsikan di bawah.

  • 13873165_1236070899737501_8583411075934934782_nMembaca Kompas  (Jika Ada)

untuk tentukan arah mata angin.
Selain tu, korang boleh jugak gunakan kaedah bayang-bayang. Pada waktu siang menghala ke petang,bayangan akan mengarah ke arah barat dan jika anda tersesat pada waktu siang ke arah pagi,bayang akan menunjukkan arah timur.

13882257_1236070896404168_2123196854612491112_n

  • Membuat Simpul Bowline

merupakan simpul yang kuat, mudah dibuat dan dilepaskan serta digunakan untuk mengikat beban.

13901437_1236070883070836_7167834994373735647_n

  • Menyalakan Api

untuk menghalau binatang buas, memasak dan sebagai pemanas suhu badan ketika berada di dalam hutan. Pastikan anda tinggalkan kesan yang minima ketika memadamkan api.

13882309_1236070926404165_3166173974665295497_n

  • Berburu Dengan Tombak!

13872785_1236070936404164_1382064715058394906_n

13902668_1236071126404145_1278805946821016833_n

  • Mencari Air Bersih

Kita dapat bertahan 7 hari tanpa makan tapi badan kita hanya mampu bertahan selama 3 hari tanpa minum air ! antara cara untuk dapatkan air bersih ialah:

1. Tadah dari dahan pokok atau akar

2. mengumpul embun dengan Ikat baju pada paha anda dan lalulah di kawasan berumput yang tingginya melebihi paras lutut anda untuk memerangkap air atau embun.

3. lopak air- Jika ia hampir kering,gali sedikit kelopak air itu.Gunakan tuala atau kain untuk mendapatkan sumber air itu.

4. lumut pokok

5. Pokok buluh- ketuk ruas buluh tersebut,jika bunyinya mampat(tidak kosong) pasti ada air di dalamnya

6. Dari buah-buahan seperti kelapa, tebu

13887076_1236070966404161_1553107494965758450_n

  • Mengirim Signal kecemasan / S.O.S

Melalui kepulan asap, pantulan cahaya dan wisel.

Sebelum membuat signal kecemasan melalui asap, pastikan anda buat di tempat lapang supaya dapat dilihat dan penyelamat dapat mengenal pasti lokasi anda.

 

13882148_1236070996404158_4488952568287483061_n

  • Cari Lokasi Bermalam Yang Selamat!
 Anda Perlu mengambil kira faktor ni sebelum memilih lokasi :

1-sebaik-baiknya lapang dan tanahnya rata.

2-Terdapat sumber/punca air berhampiran.

3-Mendapat pancaran cahaya matahari untuk mengeringkan khemah jika basah.

4-Terlindung daripada tiupan angin secara terus.

5-Lakukan pemeriksaan di sekitar kawasan perkhemahan (untuk keselamatan)

6-Jangan sesekali mendirikan tempat berteduh di kawansan denai haiwan. Dikhuatiri anda akan menjadi mangsa rempuhan haiwan tersebut.

13912534_1236071006404157_8980981311014449925_n

 

  • Mendirikan Shelter Darurat
Boleh gunakan bahhan-bahan semulajadi seperti ranting, daun serta dahan pokok. Hipotermia merupakan pembunuh utama saat tersesat pastikan tubuh anda tetap dalam keadaan hangat.
13902725_1236071033070821_2345877686470285435_n
  • Mencari Tumbuhan Yang Boleh Dimakan
antaranya jika anda berdekatan sungai, anda boleh makan ikan. Buah-buahan dan tumbuhan seperti ubi, pucuk paku, tebu dll.
 
13882444_1236071076404150_11220354474432980_n
  • Membaca Buruj !
Buruj biduk dan pari boleh digunakan untuk penunjuk arah.
buruj-7-638
Baca lain-lain perkongsian & testimoni di SINI.
Info & Aktiviti di Taman Negara Pahang Malaysia di SINI.

Cendawan atau kulat mudah dijumpai di dalam hutan atau kebun yg disebabkan iklim panas dan lembap. Tapi apa yg kita perlu tahu, tak semua cendawan yg tumbuh liar beracun ! Sesetengah nya boleh dimakan dengan goreng atau rebus.

Berdasarkan kajian, banyak pihak termasuk Institut Sains Biologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya, cendawan sememangnya mempunyai banyak khasiat dan nilai perubatan, contohnya cendawan kukur atau nama saintifiknya Schizophyllun commune.

Sebelum petik cendawan, sebaiknya ketahui ciri-ciri cendawan yang boleh dimakan dan tidak beracun.

P1030012

CENDAWAN KUKUR / KULAT SISIR ( Schizhophyllum Commune )

Bentuk seakan kipas kecik saiz 5-10mm. Struktur kenyal dan tak rapuh. Bahagian atas warna putih keperangan dan berbulu halus. Bawahnya seperti insang berwarna coklat.

Habitat : Tumbuh meliar di atas kayu mati, senang dijumpa di pokok kayu getah mati.

Kegunaan : Digoreng atau masak lemak. Tahan lama jika dijemur terlebih dahulu.


download (1)
KULAT LIDAH KATAK / KULAT JELI ( Tramella Fuciformis )

Bentuk nya macam agar-agar lutsinar bercabang-cabang seperti tanduk rusa.

Permukaan kulat sntiasa lembap dan berlendir. Tekstur lembut dan elastic.

Habitat : tumbuh atas ranting kayu mati di hutan Malaysia

Kegunaan : boleh di makan serta dibuat sup.

10734280_866112946733300_3691692282545076220_nCENDAWAN TALI / CENDAWAN TAUGEH (Termitomycetes Microcarpus )

Saiz kecik, 20-30 mm. berbentuk payungwarna putih keperangan. Bahagian atas tengah payung ada benjolan warna perang. Bahagian bawah ada insang warna putih.

Tangkai payung putih dan panjang,60-70mm.

Habitat : tumbuh di permukaan tanah yg terdapat anai-anai di bawahnya.

Kegunaan : boleh direbus dan digoreng


download (2)

KULAT TEPUS / KULAT TROMPET ( Cantharellus Sp )

Bentuk macam trompet warna kuning. Bahagian atas payung berwarna kuning dan tengahnya warna ungu. Bahagian bawah ada insang dan tangkai warna kuning.

Habitat : Sejenis kulat mikoriza tumbuh di permukaan tanah

Kegunaan : Dimakan dengan menggoreng

images (5)

KULAT KAKI TIUNG/ KULAT BULUH/ KULAT KUNYIT ( Hygrocybe Conica )

Saiz kecik antara 20-40mm. Buah berbentuk payung warna jingga kekuningan. Permukaan atas payung licin dan melekit. Bahagian bawah bentuk insang berwarna kuning putih. Tangkai warna jingga kekuningan dan berongga di tengahnya. Tekstur lembut dan tidak kenyal.

Habitat : tumbuh di atas tanah, berdekatan pokok buluh dan tanah lapang.

Kegunaan : dimasak lemak atau goreng. Masakan akan bertukar menjadi warna kuning sperti warna kunyit.

Jika jumpa selain dari cendawan atau kulat di atas, sebaiknya elakkan makan. Nanti terkena racun.

Dapatkan TIPS &INFO menarik Taman Negara Pahang Malaysia di SINI.