1

Kunjungan anda ke Taman negara Pahang dianggap tak lengkap tanpa anda cuba aktiviti ni. Apa yang menariknya di sini? Jommmm..Kita sama-sama Redah...

  1. JUNGLE TREKKING + HIKKING TERESIK HILL

Perjalanan yang memakan masa 3-4 jam ini merupakan saat yang paling indah ketika anda berada disini. Explorasi hutan dengan rimbunan hijau sejuk mata memandang sambil ditemani kicau unggas dan rimba yang sangat mengasyikkan... Jangan lupa, bawa bekalan air secukupnya!

 

 

12004919_1716273015259157_1845627418405534322_nNaik Jambatan Gantung! Jambatan Gantung Terpanjang Didunia? Mak aiii... Gayat beb! Lebih dikenali sebagai Titian Silara. Khabarnya, ianya direkodkan di antara salah satu jambatan gantung Terpanjang Didunia..

Berada di puncak pokok Tualang, pastinya sayup mata memandang!

 

 

10703585_866105503400711_4664261656767092432_n14013_874528809225047_7018793523407526465_n

2. RAPIDS SHOOTING

Rapids Shooting atau 'Water war'. Memang seronok!

Anda dibawa menaiki bot kayu tradisional menyelusuri sungai Tembeling! Fun! Boleh Hilang Stress dan Relax.... Bot melalui celah-celah batu dengan air sungai berarus deras. Jangan lupa kenakan 'LIFE JACKET' yang kami sediakan..

 

 

16188_941958802482047_1731158260415211880_n995077_1506571129590506_6308600628236954960_n

3. VISIT ORANG ASLI

Berkunjung ke perkampungan Orang Asli? Tanggapan anda "alaa... Orang Asli kat memana pun ada! pasti akan meleset sama sekali! Serius! Apa lebihnya di sini? Tungguuuu....

 

 

12219606_10207922591763247_4416116486339947759_n

4. NIGHT JUNGLE WALK

Night walk atau berjalan malam! Hayati suasana Flora dan fauna di malam hari. Suasana yang cukup berbeza dari sebelah siangnya! Oh Indahnya cipta Yang Maha Esa...

Pahang, Mutiara Taman Negara, Night Jungle Walk, Night Life

 

5. LATA BERKOH & SINTUARI KELAH

Lata Berkoh. Keindahan yang cukup mempersonakan! Anda pasti teruja dengan pemandangan dan suasana 'terowong hijau' dikelilingi pepohon menghijau, anak-anak ikan bermain berkeliaran, flora dan fauna yang menyejukkan mata memandang...

JERANTUT, 5 Sept -- JINAK ... Tiga kakitangan Santuari Kelah Lubuk Tenor di Taman Negara di sini, menunjukkan demonstrasi bermain dengan ikan-ikan kelah baru-baru ini. Santuari berkenaan merupakan satu lagi produk baru menanti pengunjung Taman Negara kerana ia bukan sekadar pusat kajian dan pemuliharaan ikan kelah malah turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah memberi makan ikan kelah malah boleh berenag dan bermain dengan ikan tersebut. Bagaimanapun, pengunjung dilarang menangkap atau memancing ikan itu kerana tujuan utama penubuhan santuari itu lebih kepada usaha memulihara ikan kelah daripada pupus. --fotoBERNAMA HAKCIPTA TERPELIHARA

Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah memberi makan ikan kelah malah boleh berenag dan bermain dengan ikan tersebut.
Bagaimanapun, pengunjung dilarang menangkap atau memancing ikan itu kerana tujuan utama penubuhan santuari itu lebih kepada usaha memulihara ikan kelah daripada pupus.

18

 

Persoalan yang sering diajukan kepada kami dari penggemar aktiviti Rekreasi dan agak lasak ini ialah :

"..... Apakah trip yang paling sesuai untuk kami yang baru 'First Time' ingin berkunjung ke sini....?"

Bagi menjawab persoalan tersebut, kami sangat syorkan  supaya anda join aktiviti santai terlebih dahulu dan tidak terlalu lasak! Tentatif program yang penuh bermakna ini dan pastinya dijamin TIDAK MENGHAMPAKAN anda! Klik Link Ni untuk buat survey dan Tempahan : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara 

 

 

 

APA ANDA PERLU TAHU SEBELUM MENJEJAK KAKI KE TAMAN NEGARA PAHANG ?

13322010_1193473743997217_9103085278302080045_n
Sebaiknya, sebelum meneruskan perjalanan ke mana-mana destinasi, adalah lebih baik kita survey dulu tempat tu kan.

Secara tak langsung memudahkan kita mengapai matlamatnya. Mungkin boleh jimatkan kos, masa dan tenaga kita.

Sebagai Local Operator, Pasti ramai yang mahukan Tips dan Info sebelum menjejak kaki ke sini dari kami. Baca ni dan jadikan panduan perjalanan kalian....

-----------------------------
Lokasi & Perjalanan
-----------------------------
Terletak Di Daerah Jerantut, Negeri Pahang.
Antara Hutan Tertua Didunia dan Berusia Lebih 130 Juta Tahun!
Boleh dicapai melalui Dua Cara.

Cara 1
Jalan Darat (Drive terus sampai sini)
Ada rangkaian jalanraya bertar. Boleh drive kereta anda dan parking betul-betul area penginapan di Taman Negara Kuala Tahan. Google/waze Kg. Kuala Tahan dan itulah lokasi sebenar.
3 Jam drive Dari Kuala Lumpur! Melalui Lebuhraya Pantai Timur (LPT) - Exit Temerloh - Jerantut - Taman Negara

Cara 2
Melalui jalan air (Menaiki bot dari Kuala Tembeling - 3 Jam setengah naik bot). Parking kereta anda di Jeti Kuala Tembeling & ambil tiket pergi & balik. Lebih kurang RM40/hala. Masa bot bertolak 9.00 pagi & 1.30 petang.

Aktiviti di Taman Negara nanti (time Rapids shooting) pun dah ada naik bot, so.. pertimbangkan cara kedua ini utk PENJIMATAN anda... pergi balik pun dah spent RM80/org disini! Jangan lupa bayaran parking RM5/malam/kereta.

Fikir-fikirkanlahhh...

13312917_1193473917330533_2003876682777844705_n
13315643_1193474730663785_8702177537416976654_n13312865_1193473853997206_6478967756989287853_n

13310600_1193474110663847_1050634285073816953_n

 

--------------------------------
Aktiviti & Port Menarik
--------------------------------
Aktiviti Popular seperti Mendaki Gunung Tahan, Air Terjun 4 Tingkat, Jungle Trekking, Menaiki Jambatan Gantung, Hikking, Caving, Menaiki bot kayu (Rapids Shooting), Visit Orang Asli, Night Walk, Sintuari Ikan Kelah (Lata Berkoh), Caving, Team Building, Memancing Kelah dan banyak lagi....

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

----------------------------------
Bayaran Masuk & Tiket
----------------------------------
Permit Masuk RM1/Org (Sah 1 Bulan)
Lesen Kamera RM5/Kamera (H/p berkamera juga dikenakan bayaran)
Tiket Canopy Walkway (Titian Gantung) RM5 (Dewasa) RM3 (Kanak-kanak)
River Crossing Boat RM1/Org/sehala
Orang Asli Donation RM5/Org
Rod Pancing RM5/Rod


13344662_1193474030663855_300338181961239016_n

-------------------------------------------
Penginapan & Tempat Makan
-------------------------------------------
Penginapan Bermula dari tapak perkemahan sehinggalah Resort Bertaraf 3 Bintang! Cuma perlu booking awal! Pastikan anda tidak kecewa terutama di cuti umum dan cuti weekend!

Tak perlu risau pasal tempat makan sebab banyak gerai makan diusahakan oleh penduduk tempatan dan Floating Restaurant pada harga biasa. Anggaran kasar sarapan pagi rm5, Lunch RM10 & Dinner Rm10-15 seorang!

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

Pastikan menu Kelah & masakan kampung menjadi pilihan. Jangan Lupa Asam Rom Ikan Kenerak & Menu Patin sungai!

-----------------------
Tips Tambahan
----------------------

1. Tiada ATM dan bank-bank di Taman Negara (Kuala Tahan), tempat terakhir untuk mengguna ATM sebelum tiba di taman negara adalah di Jerantut. Tiada Petrol pump disini. Pastikan minyak sucukupnya dan isi 'full tank' dari Bandar Jerantut sebelum meneruskan perjalanan ke sini.

2. Sesetengah line telefon tidak dapat digunakan di Taman Negara. Beberapa resort menawarkan internet untuk kadar setiap jam. Tak silap admin ada gak yg bagi free!

3. Elak kesesakan diwaktu cuti umum dan cuti hujung minggu! Anda boleh dapatkan tawaran menarik pada hari biasa. Buat Tempahan Awal dan sebaiknya dapatkan harga OFFER contohnya dari kami atau agensi pelancongan lain 2-3 bulan sebelum perjalanan untuk memastikan kekosongan tempat!

Pastikan Tempahan melalui Agensi yang Sah dan Travel Agen Berdaftar dengan Kementerian Pelancongan! Elak Penipuan dari individu tidak Bertanggungjawab!
.
.
.

.
.Orang tua-tua kata... "Masa bercuti paling BEST adalah waktu weekday! Hari biasa.. time tu tentunya tak sesak dan semua urusan dipermudahkan.. Hargapun sangat special & tak perlu bayar lebih untuk dapatkan mende yang sama.. setuju?

. takdelaaa kelam kabut ngan orang ramai!... alaaa... daaa nama pun bercuti! so.. renung-renungkanlahhhh...."
.
.

13346832_1193474880663770_4319604918704791721_n

Bagi Memudahkan Perjalanan Anda...
Kami Dah Buatkan Satu Trip Yang Kami Namakan 'Trip Santai Taman Negara' Anda boleh Klik Link di bawah ni untuk lihat maklumat lanjutnya...

Klik :
www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Ingat!!! Booking Awal Untuk Elak Kesesakan!

13339527_1193474230663835_4950735153046185659_n

Klik LIKE dan SHARE untuk manfaat bersama.
Jangan lupa Tag kat kengkawan atau sedara mara atau sesape saje yang nak Jimattt....

Salam Mesra Dari :

Admin & Seluruh Crew & Warga Kerja
LIA GROUP (Taman Negara Pahang Malaysia)
Website : www.tamannegara4u.com
Facebook : www.facebook.com/tamannegara4u
Instagram : www.instagram.com/tamannegara4u

Admin (Call/sms/whatsapp) untuk bantuan...
Sales Office (Dakili Travel & Tours Sdn Bhd KPL/LN 8556)
Cik Qarbila 01136406813
En Sahidun 013 933 5227

Semoga Tuhan merahmati perjalanan kalian....

2

SEKARANG!
Adalah masa dan waktu yang terbaik untuk ke Taman Negara Pahang terutamanya ke Lata Berkoh dan sintuari ikan kelah.

Bagi pencinta alam, saat manis dan suasana seumpama ini sememangnya sangat ditunggu tunggu.. Dikala musim kering ini, ternyata anda bakal disajikan dengan pemandangan dan keindahan yang sangat mengasyikan.

Deruan air sungai yang tak putus putus mengalir dengan kelibat ikan ikan berkejaran bermain dikejernihan airnya dengan dikeliling pepohon menghijau. Sesekali kedengaran sahutan haiwan penghuni rimba turut menghiasi landskap hutan tertua didunia ini.

 

Ramai yang tak tau yang Lata berkoh ni tempat boleh picnic dan madi manda...

Ni sebahagian dapi pemandangan dan pengalaman yang korang akan lalui...

 

 

Untuk sampai kesini, anda perlu menaiki bot  lebih kurang 45 minit dari jeti Taman Negara. Anda pasti kagum dengan kepakaran pemandu bot dan pengemudinya. Meredah celahan batuan dengan deruan enjin berkuasa kudanya, cetek dan dalam arus sungainya membuat denyut nadi penumpangnya bagai terhenti seketika!

 

Anda dibawa menyelusuri sungai tahan yang menjanjikan keindahan cukup menarik dan sejuk mata memandang. Tapi harus diingat, anda pasti teruja dengan keindahannya dua kali ganda di kala musim kering ini!

Satu kerugian besar jika anda tidak bersedia dengan lensa kamera anda! Anda mungkin terlepas saat saat manis ini.

Antara lain, anda akan singgah di sintuari ikan kelah. Mandi manda sambil berenang berkejaran bersama antara spesis termahal ini. Satu pengalaman baru yang pastinya takkan anda lupakan sepanjang hayat.

Waktu pagi hari dan  disebelah petangnya menjadikan masa terbaik untuk melakukan aktiviti ini.

 

Time balik... standby kamera... minta boatman kayuh bot perlahan-lahan... Ambillaaa sebanyak mana foto keindahan alam...

 

Ayuh! Santai Taman Negara hari ini juga!
Jangan persiakan musim kering ini!
Request untuk ke Lata Berkoh Nanti..

Sebagai anak jati tempatan dan pengendali pelancongan disini, banyak lagi tempat dan aktiviti yang menarik disini untuk kami kongsikan dengan anda semua..

Jemput singgah di :
www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

1505011_708095069201756_369103528_n

Love and enjoy to watch wildlife ? In Taman Negara Pahang Malaysia, you will see wildlife in front of your eyes !

13-04-06-Malaysia 748

Observation hides where you can spend the night are aplenty. From the hides, you could watch wildlife or other nocturnal animals at the salt licks. The most popular hide is Tahan Hide, just a stone's throw from the Park Headquarters.

16808529_1377266292346633_330186890_n

But Tahan is not the only hide available. There are Tabing, Cegar, Anjing, Blau, Yong and Kumbang Hides as well for you to zoom into a multitude of fauna within the perimeter of the park.

All the hides are strategically located overlooking salt licks and grassy clearings for clearer view. Listen also to the most prominent spund that comes from the hornbills.

You can also find fireback pheasents as well as fish eagles and kingfishers close to the rivers areas. Another river i.e. Sungai Tahan is popular for Masked Finfoot. There are just some of the 250 species of wild birds that have been identified in Taman Negara so far.

12003169_1040552552622671_1336983286408915168_n

If you're lucky, you can chance upon wild and shy animals like Seladang ( Wild ox ), Sambar or barking dear, wild boar and Tapir. There are also other animals that inhabit the park such as elephants, tigers, leopards, sun bears and the endangered Sumatran rhinos.

Not to be missed also are long-tailed Macaques often seen by the river, the screeching sound of the Leaf Monkeys, the white-Handed Gibbons and the Siamang that roam in groups known for its noisy sound early in the morning.

1517516_744251695586093_1121865739_n

You have an opportunity to experience the animal observation from this hide if you are participating in the night walk activity. You are not allowed to stay for overnight in this hide.

 

15833

Jika anda berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia, anda pasti akan dapat menyaksikan banyak Restoren Terapung di sepanjang sungai Tembeling.

10847841_895072250504036_3676202843551705525_n

Kebanyakkan Restoren menawarkan pelbagai jenis menu masakan serta western food juga boleh didapati di sini. Maklumlah pelancong dari luar juga tidak mahu melepaskan peluang untuk berkunjung di Restoren Terapung ni. Jadi makanan mestilah selaras dengan citarasa "Mat salih" ni juga.

12064053_1026389664100966_467273081_n

Antara juadah Masakan Kampung yang patut anda cuba ialah Ikan Patin Masak Tempoyak, Asam Rong Ikan kenerak, Menu Kelah, Ikan sungai dll. Tapi ingat yea, kebanyakkan ikan patin dan ikan kelah, harga nya agak mahal. Jadi anda patut tanya dahulu kepada peniaga. 

Untuk makanan lain,kadar harganya tidak begitu mahal.


15400971_1367032603307996_1359580544980870595_n

Sambil menikmati hidangan anda juga boleh menyaksikan pemandangan dan melihat kesibukkan Jeti Taman Negara.

1517468_732485733429356_1551574515_n

 

12219378_1073107156033877_7903823845902806595_n

 

10418880_831984433479485_2019872347360212950_n

Keindahan Restoren Terapung pada waktu malam yang cukup menarik. Pastikan anda tidak melepaskan peluang untuk mengunjungi Restoren Terapung di sini.

Jangan lupa untuk singgah di Lia Restoren Terapung !

Untuk info anda boleh lihat di SINI !

Untuk TIPS PERCUMA boleh dapatkan di SINI !

JERANTUT, 5 Sept -- JINAK ... Tiga kakitangan Santuari Kelah Lubuk Tenor di Taman Negara di sini, menunjukkan demonstrasi bermain dengan ikan-ikan kelah baru-baru ini. Santuari berkenaan merupakan satu lagi produk baru menanti pengunjung Taman Negara kerana ia bukan sekadar pusat kajian dan pemuliharaan ikan kelah malah turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah memberi makan ikan kelah malah boleh berenag dan bermain dengan ikan tersebut. Bagaimanapun, pengunjung dilarang menangkap atau memancing ikan itu kerana tujuan utama penubuhan santuari itu lebih kepada usaha memulihara ikan kelah daripada pupus. --fotoBERNAMA HAKCIPTA TERPELIHARA

Bagi kaki Pancing, korang pasti selalu mendengar tentang Lubuk Kelah di Taman Negara Pahang Malaysia kan ? Lubuk Kelah yg di maksudkan adalah Sungai Keniam. Salah satu tempat tersohor untuk memancing ikan Kelah atau "Mahseer" ni..

Beberapa info tentang Sungai Keniam yg HARUS korang amik tau !

1. Sungai Keniam terletak di dalam kawasan Taman Negara Pahang dan tertakluk pada akta larangan seperti larangan menebang pokok, membuang sampah, berburu secara haram dll.

 

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

 

2. Korang perlu membuat pendaftaran dan mengambil permit masuk ke Taman Negara, lesen Memancing dan Lesen Camera. Segala peralatan dan kelengkapan perlu di periksa oleh Renjer Jabatan Perhilitan sebelum masuk ke Taman Negara.

DSC00068

3. Perjalanan ke Sungai Keniam mengambil masa lebih kurang 3- 4 jam menaiki bot.

4. Bulan memancing terbaik adalah semasa musim kering pada bulan Februari hingga September.

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

5. Antara hasil tangkapan yang popular di Taman Negara ialah Kelah, Patin, Baung, Gohok, Tenggalan, Lampam, Krai dan Tapah.

IMG_61269439480258

6. Umpan terbaik untuk memancing kelah ialah sawit peram.
Cara nak buat ? Baca sini DIY UMPAN KELAH.

7. Antara lubuk popular ialah Lata Said, Perkai, Rincing, Cangkung, Petai, Rawa, Panjang, Batu Terubung dan lubuk-lubuk kecik lain.

22320_968543389823588_1656921838975186810_n

8. Spesis Raja Sungai ni berat bawah 2kg Harga dlm lingkungan Rm180 sekilo! Berat atas pada 2kg Harga mencecah RM220 sekilo !

9. Sebagai Omnivor, makanan utama ikan itu adalah rumpai air, alga, serangga, katak, ikan kecil dan buah-buahan yang terjatuh ke dalam sungai.

10. 'Ikan raja' atau 'raja sungai' itu boleh membesar sehingga 30 sentimeter panjang dengan beratnya antara dua kilogram (kg) hingga tujuh kilogram.
KHAS UNTUK ANDA ! TRIP MEMANCING KELAH..
Lihat Info di JEJAK KELAH TAMAN NEGARA

Taman Negara Pahang Malaysia atau National Park Taman Negara merupakan kawasan yang dilindungi pertama dan tertua di Negara Kita. Kekayaan flora dan fauna menjadi nadi utama tarikan pelancong ke Taman Negara Pahang Malaysia.

Maka tak hairanlah jika terdapat pelbagai spesies fauna yang masih wujud dan dijaga oleh pihak perhilitan Taman Negara supaya spesies terancam kekal dan selamat. Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan bagi pencinta alam sekitar untuk dekati haiwan di Taman Negara Pahang Malaysia.

  • Night Jungle Walk
  • Meninjau & Bermalam di Bumbun Tahan, Bumbun Kumbang, dll
  • Night Safari by 4x4 & Bot

 

1044087_713641608647102_1973911931_n

1471840_698339720177291_182968122_n

1528500_713641308647132_529355891_n

10245526_773177129360216_6785262877380986067_n

10547604_1008124332532160_8737502209239989363_n

11139352_1008124355865491_1986873746022034830_n

11403365_1008124449198815_32210393303231969_n

12920950_1045199682219964_14692786_n

12511662_914238691985332_2105631205_n

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

11709847_1008124409198819_3559952923266924067_n

12189046_1065340410143885_7047339576418171194_n

12219635_1069711286373464_7763779651771302442_n

14079952_1265933393417918_1396313176893889986_n

12540695_1105005319510727_516401967175004525_n

11262153_1008124525865474_6435316564465957536_n
DSC00028DSC00300

 

Antara spesies serangga di sini. Saiz dan bentuk berbeza dengan haiwan yang selalu kita lihat di rumah. contohnya ulat gonggok di Taman Negara Pahang Malaysia bersaiz 5x ganda dari yang biasa kita lihat.

DSC00250DSC0019214273528_1165919956814602_1708696279_o

13418735_1202765816401343_2197203897928648962_n

13707756_1225056800838911_1927717168681373827_n

12003169_1040552552622671_1336983286408915168_n12596423_950559431686591_1919109689_n

1499426_710284698982793_128870634_n

11218713_952039328171904_8146275346292025215_n

14958657_1231399063600024_1415740117_n

Terdapat juga haiwan yang jarang kita lihat di luar sana dan ia begitu jinak seperti Tapir dan rusa. Jika berpeluang anda juga boleh melihat beruang matahari, harimau dan lain2 hidupan liar. Jika ingin bergambar dengan haiwan di Taman Negara Pahang Malaysia, sebaiknya dapatkan khidmat staf di sini. Ada sesetengah haiwan bertindak agresif ketika kelaparan.

Perlukan lebih TIPS & PANDUAN KE TAMAN NEGARA ? KLIK ----> SINI

Ingin mengenali kami dengan lebih dekat ? KLIK ---> SINI

jejak kelah

Anda dah bersedia untuk bertarung dengan Raja Sungai ? Ilmu dan peralatan korang dah cukup untuk pertarungan sengit ni ? Bukan calang-calang ikan ni, silap-silap kita yg berputih mata dulu. Ikan kelah memang suka dengan sawit peram ! Memang iman die akan kalah bila korang lempar umpan ni kat die.

Sebelum tu, korang kena la buat umpan sawit ni dulu. Kata dah sedia ? Ni step-step untuk DIY sawit peram. Senang je tak sampai seminggu pun.

281343_1993932331514_2993864_n

  1. Pilih buah sawit yang matang/ tua.

IMG_61269439480258

2. Simpan di dalam guni.

Cacing4_

3. Rendam guni tadi dalam sungai selama 2 hari untuk bagi biji sawit tu lembut.

TPH lama14. Kemudian, boleh jemur sawit tu supaya air kering selama 1 hari.

Dah kering tu boleh la guna umpan tu untuk buru ikan kelah !

Selain tu, korang boleh tengok info kelah di website kami KLIK SINI..

Perlukan TIPS & INFO PERCUMA ? lihat di SINI..

 

Dah baca REAL INNER JUNGLE PART 1 ? Alhamdulillah kalau dah ! Yang belum tu baca SINI.. Untuk sambungan ni memang kene baca dengan sabar, sebab agak panjang sikit. Ni antara pengajaran eh ? pengalaman yg ditempuhi sebelum sampai sini. Nak trekking 8KM ni beb, dah la first time..semangat lain macaim je..

Lepas naik bot tradisional selama 45 minit lebih kurang, kita akan singgah di Kampung Pagi, Ulu Tembeling untuk lunch ! hehehe. nanti ade pulak yg kelaparan kalau lewat lunch. korang jgn risau ! Kami dah siap2 pack kn lunch kat korang.

12238261_10204047966438414_8416688981020129941_o

6. Antara menu lunch.. Paling xleh lupa bile tengok mat salih fedup kene makan pakai tangan. Dorg mane pandai weh ! Nyer bantai pakai dua2 belah tangan..Ishh ! Ishhh tak pe next time upgrade sudu.hehehhe.. Selepas tu sambung perjalanan ke kuala Keniam.

10404249_847601678584427_8718955793302445612_n

7. Start trekking di Kuala Keniam, Kat sini merupakan pusat penyelidikan pihak uitm. Sebelum tu jangan lupa warm up sikit. Takut ade plak yg cramp kaki or pancit awai. Sepanjang trekking, guide akan info tntang flora & fauna kat dalam Hutan Tertua Dunia Ni.

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o8. Ini salah satunyer lah pokok yg mempuyai batang mamanjat macam ni ! Unik jugak kan. Banyak lagi korang akan jumpa. Jangan lupa untuk ceduk ilmu sedalam-dalamnya dri guide kami !

12248215_10204048025559892_822107089180802966_o8. Penyambut tetamu dalam Hutan ! Bertuah la sape yg dapat jumpa. Nak2 bila musim hujan. Pacat ni memang kelaparan darah. Digalakkan supaya pakai anti-leech sock atau lumurkan air tembakau yg direndam pd kasut korg. Atau mane2 petua utk elak digigit pacat.

12232792_10204048005039379_6389728809642589637_o9. Salah satu tempat berhenti rehat n chek pacat. Heheh. Rasa gatal2 tu baik chek. Kalau ade kesan berdarah tu, yer laa tu. Bila die kenyang die jatuh sendiri. Tapi malang bg pacat tu bila die dah kenyang korang plak bunuh die !

12219413_1069333949744531_6496579560520154716_n10. Lebih kurang pukul 500 petang korg akan tiba di Gua Kepayang Besar ni ! memang cantik dan besar gua ni. Boleh menempatkan lebih 10 group atau lebih dalam ni. Boleh la pilih port untuk setup campfire n tempat !

11161350_974170452594215_8632451578026162991_n11. Jangan ketinggalan untuk berendam dalam Jakuzi paling ekslusif dalam ni ! Sambil2 basahkan badan dapatlaa rasa kesejukkan air Sungai kat sini. Tips n petua skit jangan amik air di tepi sungai ! Sebaiknya amik air di tengah sungai sebabnya haiwan suka buang air di tepi2 sungai !

11181313_977720868905840_4209414564372049207_n12. Sementara tu bolehla prepare untuk dinner ! Candle Light dinner dalam gua ni fefeling cam zaman batu. Ni tolong-menolong yer ! kesian la kalau guide kene buat sorg. heheh

12107841_1056011924410067_9209701809237461160_n13. Lpas dinner  ni free aktiviti ! nak sembang2 sampai pagi ka sambung night walk di sekitar gua ka, terpulang. Bincang gn guide n ahli lain. Penah juga time tengah tidur, tetiba terdengar pinggan jatuh ! Mase tu baru nak lelap dalam pukul 3 pagi, terkejut terus buka torchlight ! Guide terlebih dulu gi chek rupanyer landak. tengah curi makanan kami. Buat saspen jerk ! Tak sempat nak amik foto nyer dek ketakutan.

 

Antara yg bese dengar bunyi pelik nyer kat sebelah. Member dengkur. hehhe, takpe die penat tu trekking  9km.. Selepas tu, sambunggg cerita di next day yea... jangan lupa, admin share aktiviti next day pulak !

Melawat ke Gua kepayang Kecil dll....

12744480_1125898027421456_8575601148844861354_n

Lubuk Simpon Taman Negara Pahang. 

Korang pernah menjejakkan kaki ke sini ? Bagaimana tempatnya menarik ? Bagi yg belum pernah ke sini jom baca info serta details yg admin kongsikan.

Pemandangan hijau di sini yg memukau dapat menenangkan  jiwa sesiapa saja yg tengah stress ! Tertekan dengan beban keje atau sebagainya. Lubuk Simpon ni tempat kedua untuk manda-mandi selain Lata Berkoh. Keunikkan dan kecantikkan Lata Berkoh boleh lihat di http://www.tamannegara4u.com/blog/aktiviti/bermandi-mandian-di-lata-berkoh/

 

13102868_1174474872563771_4150682271626692900_n

Perjalanan nya hanya memakan masa selama 15 minit dari Park Centre dan korg perlu berjalan kaki. Jika cuaca hujan, diingatkan banyak pacat di sepanjang laluan ke sini !

12733989_1125898690754723_3400463414216509301_n

 

12734082_1125898804088045_2024012943172723480_n

Sebelum ke sini dapatkan maklumat secukupnya dan pastikan paras air tidak berbahaya sebelum mandi ! Digalakkan pergi bersama tour guide utk keselamatan jika berlaku ape2. Haa, Jangan lupa sediakan pakaian untuk mandi siap-siap yea. Belek foto dibawah..

 

12742098_1125897954088130_2943361352897139082_n

12729176_1125898090754783_3344833312037727396_n

Sebelum ke Lubuk Simpon, ape kater jom aktiviti santai kami.. Serious, Best !

Lihat di http://www.tamannegara4u.com

Tips PERCUMA ?? SINI----> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma