15555863_1292942797445650_730548371_n

Taman Negara Pahang Malaysia merupakan salah satu tempat pelancongan yang terkenal bukan sahaja dalam negara malah negara luar juga turut menjadikan Taman Negara Destinasi Percutian.

Bagi yang sukakan alam semulajadi anda patut cuba menghayati keindahan di sini. Hutan Taman Negara Pahang ini telah berusia lebih jutaan tahun dan banyak khazanah semulajadi yang boleh dihayati dan dijaga bersama.

Pihak Jabatan Perhilitian Taman Negara juga banyak menyediakan kemudahan asas untuk ribuan pengunjung di Taman Negara Pahang Malaysia.

16736131_1372042892868973_450368657_n
Laluan pejalan kaki khas yang dibina
12219378_1073107156033877_7903823845902806595_n
Perkhidmatan Restoren Terapung yang menggamit memori
1977417_924958380848756_2612333633724931673_n
Penginapan di Sekitar Jeti Taman Negara bermula dari 3 Bintang
10641018_866078220070106_141872996252111273_n-900x450
Perkhidmatan Bot setiap Hari
13876133_1231649073513017_762811329734040329_n
Bas Untuk dari Bandar Jerantut Menuju Ke Taman Negara
16808529_1377266292346633_330186890_n
Papan Tanda di Sekeliling Taman Negara
Kemudahan Tempat Letak Kereta Berbayar
Kemudahan Tempat Letak Kereta Berbayar
Perkhidmatan bot dari Kuala Tembeling
Perkhidmatan bot dari Kuala Tembeling

 

Gerai Runcit dan Kedai Cemderamata
Gerai Runcit dan Kedai Cemderamata
Camping Gear for Rental
Camping Gear for Rental
Pondok- Pondok di sekeliling Jeti Taman Negara
Pondok- Pondok di sekeliling Jeti Taman Negara
Park Center - Kawasan untuk berkumpul
Park Center - Kawasan untuk berkumpul

Banyak lagi kemudahan lain yang tersedia contoh surau, tandas awam, kaunter Jabatan Perhilitan dan lain-lain. Kemudahan tersebut  harus diguna dengan sebaiknya.

Dapatkan lebih banyak INFO PERCUMA di SINI !

PROMOSI TERKINI DAN AKTIVITI KAMI DI SINI !

13322010_1193473743997217_9103085278302080045_n

Sebelum memulakan percutian rancang perjalanan dan dapatkan maklumat semaksimum yang boleh tentang tempat percutian anda. Dapatkan Tips, peta, kemudahan dll sebelum menjejakkan kaki ke destinasi yang ingin ditujui supaya perjalanan lancar dan selamat.

download (4)

Disini kami ingin kongsikan sedikit info Tentang Taman Negara Pahang Malaysia.

Seperti yang anda tahu, Taman Negara Pahang Malaysia terletak di Pekan Kecil yang jauh dari permodenan dan kemajuan bandar. Sekiranya anda ke Taman Negara Pahang, kami sarankan supaya anda mengisi Penuh minyak anda kerana di sini tiada Petrol Station.

p17hvd4f807m41il41l0qvcq19v27

Sebelum masuk ke Taman Negara, terdapat Petrol Station di sekitar Jerantut dan Petrol Station yang terdekat terletak di Felda Padang Piol. Anda perlu memasuki kawasan perumahan Felda tersebut untuk ke Petrol station berpandukan penanda arah di sekitarnya.

20160501_101000

Di Taman Negara Pahang Malaysia tiada Petrol Station tetapi hanya gerai yang menjual petrol dalam skala liter yang kecil sahaja. Ini hanya cukup sebagai 'back-up' petrol sebelum anda ke Petrol Station yang terdekat !

Lain-lain Tips & Info lihat di blog kami.

Untuk Tips Percuma lihat di SINI.

 

 

Setiap negeri pasti ada Makanan yg anda "Hunting" kan. Di Pahang apa yg anda "hunting" ? Biasanya pengunjung yg berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia mesti akan request untuk makan makanan sungai yg fresh2 antaranya ikan patin masak tempoyak, sambal belimbing hitam, Ikan kelah dan ikan sungai yg lain.

Anda yg berhajat untuk ke Taman Negara Pahang Malaysia patut cuba beberapa makanan ini:

  1. Ikan Patin Masak Tempoyak

12064053_1026389664100966_467273081_n

Ikan Patin pun banyak jenis. Ada yg jenis Ikan Patin Kolam, Ikan Patin Sangkar dan Paling mahal ikan patin sungai. Jika anda penggemar tegar ikan patin, anda patut cuba masakan ini di Taman Negara Pahang Malaysia.

2. Ikan Kenerak Masak Asam Rong

gulai asam rom 3

Gulai ni sememangnya sangat unik kerana asam rong tersebut berasal daripada biji getah yg telah di keringkan serta ditumbuk. Nak tau rasa nya mcm mana, anda patut cuba dulu !

3. Sambal Belimbing Hitam

1012484_693258460685417_1691846463_n

images (6)

Sambal belimbing ni merupakan gabungan daripada belimbing buluh yang direbus sehingga berwarna hitam. Sambal belimbing ni tahan lama dan sesuai untuk bawa travel.

4. Ikan kelah fresh / Ikan sungai fresh

16215677_1346152328791363_1973589220_n

Ikan Kelah memang sukar untuk di dapatkan. Tak hairan lah jika harga 1kg mencecah ratusan ringgit. Isi nya sememangnya manis dan sedap.

Ikan sungai memang sedap digoreng dan rasa lebih ranggup !

5. Pais Ikan Patin

Pepes-Ikan-Patin-Banjarmasin

Ini pula ikan patin yg dibakar bersama tempoyak !

 

Jangan pelik kerana di Pahang memang terkenal dengan ikan patin dan tempoyak. Jadi pelbagai jenis masakan berasaskan tempoyak yg akan anda jumpa seperti sambal tempoyak petai, gulai tempoyak masak bersama keladi dll.

Dapatkan Info Percuma kami di ---> SINI

Aktiviti & Promosi Terkini ---> SINI

wpid-2015-05-25-14-46-48

Hah ! Korang ada tak yg konfius nak naik bas apa, nak tunggu bas kat mana ke Taman Negara Pahang Malaysia ni ? Maklumlah dah la first time ke Pahang + tak ada geng travel. Tak da pengalaman lagi.

Google punyer google tak dapat nak bayang lagi macam mana perjalanan nanti. Takpa admin share n bantu korg supaya dapat info yg secukupnya ! Ni khas untuk yg nak naik bas dari KL - TAMAN NEGARA tau !

Perjalanan akan ambil masa dalam 3 1/2 jam sehingga 4 1/2 jam. Bermula KL - JERANTUT dan JERANTUT- TAMAN NEGARA / KUALA TAHAN ! Bermakna kena naik dua bas berlainan.

 

12

Korg perlu menaiki bas di Stesen Bas Pekeliling kat Titiwangsa. Bukan kat TBS tu yer! Kat situ tak ada bas ke Jerantut.. Untuk ke sini naiklah rapidKL ke monorail ke. Kalau naik  monorail dri KL Sentral ke Titiwangsa RM 4.00 rasenya !

MetrobusExp-ScaniaK94IB310-BKH8833-02

Sebaiknya korg harus naik bas lewat dalam Pukul 9.00 pg. Naik & Beli Tiket METROBUS tau ! Harga Tiket RM 18.40/Dewasa. Perjalanan KL- JERANTUT akan makan masa 2 1/2 jam - 3 jam ikut keadaan dan kesesakkan masa tu. Perlu di INGATKAN bas ke Taman Negara mula beroperasi pada pukul 7.30 pg, 1 ptg & 5 ptg setiap hari.

 

14483614_1083550251720841_1058025289_n

Setelah sampai di Terminal Sentral Jerantut, korg tunggu bas JERANTUT - TAMAN NEGARA / KUALA TAHAN pula yer. Kat terminal ada banyak kemudahan seperti Kedai Makan, Kedai Runcit, Tandas Awam, Bilik solat dll. Kalau ada barang yg nak dibeli boleh beli disini.

13876133_1231649073513017_762811329734040329_n

Korg boleh naik bas Pahang Lin Siong ni atau bas berwarna merah untuk ke Taman Negara Pahang. Dan perjalanan memakan masa 1 jam 15 minit. Anggaran masa sampai di sini pukul 2.45 ptg. Boleh lah korg check in dan ke Ofis Travel Agensi yg korg da booking.

Download TIPS PERCUMA kami di SINI.

Info AKTIVITI & PROMOSI TERKINI klik SINI.

 

 

 

Memilih-Joran-Pancing

Memancing boleh menjadi antara aktiviti Sukan yg paling mengujakan, namun boleh juga menjadi aktiviti yg paling mengecewakan kalau tak dapat walau seekor labi-labi ! Cuba elakkan dari melakukan kesilapan yg boleh dielak ketika menyertai trip pancing.

images

 

1. Menggunakan tali yg telah " Luka " atau lama

Ramai yg tidak mengambil serius keadaan tali utama. Tali yg telah lama kebanyakkan akan luka atau berbulu. Mungkin keadaan tali tidak mempengaruhi peratus strike.

 

Shanks

 

2. Menggunakan mata kail yg tidak sesuai

Mata kail tidak diciptakan untuk semua keadaan pancingan. Terdapat mata kail yg berbeza bentuk, mata tunggal atau mata tiga dan saiz. Pastikan anda tahu spesies target anda dan pilih mata kail yg bersesuaian.

 

3. Menggunakan padanan rod dan kekili yg salah

Seperti mata kail, penggunaan padanan rod dan kekili juga haruslah bersesuaian. Setiap spesies pasti mempunyai set yg sesuai untuk memancing.

 

4. Kuantiti tali utama yg tidak bersesuaian

Kuantiti tali utama perlu bersesuaian dengan keadaan pancing dan juga kekili. Setiap kekili biasanya mempunyai anggaran kiraan kuantiti tali yg sesuai untuk dimasukkan ke dalamnya. Selain itu, tali utama yang pendek atau tidak mencukupi boleh membuatkan ikan terlepas.

 

Fly-Fishing-720x340

 

5. Menggunakan teknik flyfishing tanpa mempelajari tentang flies

Salah satu kepuasan flyfishing ialah mempelajari pelbagai jenis flies untuk pelbagai jenis dam spesies.

 

tali-berpintal

 

6. Susunan tali utama dalam spool yg tidak betul

Pastikan susunan tali dalam spool tidak bersilang atau bertindah dalam aturan yang tidak betul. Jika rasa ada yg tak kena, periksa semula tali utama terutama bagi kaki casting.

 

7. Mengendalikan ikan tanpa sarung tangan

Ikan yg tewas selepas pertarungan mungkin kelihatan lemah, namun masih mempunyai tenaga akhir untuk membuat pecutan ketika anda mahu membuang mata kail. Pengendalian tanpa sarung tangan mampu membuat anda berputih mata dan meninggalkan kecederaan akibat sirip serta gigi yg tajam.

 

8. Tidak mengambil serius saranan guide dan tekong anda.

Ketika trip memancing amat penting untuk dengar saranan dan nasihat daripada tekong atau guide kerana mereka lebih tahu dan berpengalaman dengan spot yg dibawa. Jangan terlalu ego dan nak tunjuk terer.

 

9. Buang Masa

Memancing memang aktivit yg baik untuk mengisi masa lapang. Namun, jika anda pergi memancing sekadar untuk berborak, makan dan minum baik anda ke kedai mamak saja.

 

IMG-20150203-WA0017

 

10. Menukar gewang terlalu kerap

Sememangnya anda banyak koleksi gewang dalam kotak anda. Namun, jika terlalu kerap menukar gewang ketika memancing merupakan perkara yg sia-sia. Secara tak langsung, ia membuatkan gewang anda terlalu sekejap di dalam air dan mempunyai ikan anda hilang minat.

 

Sumber : Majalah Umpan.

Dapatkan TIPS PERCUMA kami di SINI.

Lihat Info Pakej Memancing Taman Negara Pahang Malaysia Di SINI.

 

13906876_1236070386404219_3367810699119442262_n

10 Skill Bertahan Hidup Yang Harus Anda Kuasai Untuk Selamat Jika Tersesat Di Alam Semesta ! Jangan mudah panik , sebaiknya cuba hadam dan praktikkan skill yg kami kongsikan di bawah.

  • 13873165_1236070899737501_8583411075934934782_nMembaca Kompas  (Jika Ada)

untuk tentukan arah mata angin.
Selain tu, korang boleh jugak gunakan kaedah bayang-bayang. Pada waktu siang menghala ke petang,bayangan akan mengarah ke arah barat dan jika anda tersesat pada waktu siang ke arah pagi,bayang akan menunjukkan arah timur.

13882257_1236070896404168_2123196854612491112_n

  • Membuat Simpul Bowline

merupakan simpul yang kuat, mudah dibuat dan dilepaskan serta digunakan untuk mengikat beban.

13901437_1236070883070836_7167834994373735647_n

  • Menyalakan Api

untuk menghalau binatang buas, memasak dan sebagai pemanas suhu badan ketika berada di dalam hutan. Pastikan anda tinggalkan kesan yang minima ketika memadamkan api.

13882309_1236070926404165_3166173974665295497_n

  • Berburu Dengan Tombak!

13872785_1236070936404164_1382064715058394906_n

13902668_1236071126404145_1278805946821016833_n

  • Mencari Air Bersih

Kita dapat bertahan 7 hari tanpa makan tapi badan kita hanya mampu bertahan selama 3 hari tanpa minum air ! antara cara untuk dapatkan air bersih ialah:

1. Tadah dari dahan pokok atau akar

2. mengumpul embun dengan Ikat baju pada paha anda dan lalulah di kawasan berumput yang tingginya melebihi paras lutut anda untuk memerangkap air atau embun.

3. lopak air- Jika ia hampir kering,gali sedikit kelopak air itu.Gunakan tuala atau kain untuk mendapatkan sumber air itu.

4. lumut pokok

5. Pokok buluh- ketuk ruas buluh tersebut,jika bunyinya mampat(tidak kosong) pasti ada air di dalamnya

6. Dari buah-buahan seperti kelapa, tebu

13887076_1236070966404161_1553107494965758450_n

  • Mengirim Signal kecemasan / S.O.S

Melalui kepulan asap, pantulan cahaya dan wisel.

Sebelum membuat signal kecemasan melalui asap, pastikan anda buat di tempat lapang supaya dapat dilihat dan penyelamat dapat mengenal pasti lokasi anda.

 

13882148_1236070996404158_4488952568287483061_n

  • Cari Lokasi Bermalam Yang Selamat!
 Anda Perlu mengambil kira faktor ni sebelum memilih lokasi :

1-sebaik-baiknya lapang dan tanahnya rata.

2-Terdapat sumber/punca air berhampiran.

3-Mendapat pancaran cahaya matahari untuk mengeringkan khemah jika basah.

4-Terlindung daripada tiupan angin secara terus.

5-Lakukan pemeriksaan di sekitar kawasan perkhemahan (untuk keselamatan)

6-Jangan sesekali mendirikan tempat berteduh di kawansan denai haiwan. Dikhuatiri anda akan menjadi mangsa rempuhan haiwan tersebut.

13912534_1236071006404157_8980981311014449925_n

 

  • Mendirikan Shelter Darurat
Boleh gunakan bahhan-bahan semulajadi seperti ranting, daun serta dahan pokok. Hipotermia merupakan pembunuh utama saat tersesat pastikan tubuh anda tetap dalam keadaan hangat.
13902725_1236071033070821_2345877686470285435_n
  • Mencari Tumbuhan Yang Boleh Dimakan
antaranya jika anda berdekatan sungai, anda boleh makan ikan. Buah-buahan dan tumbuhan seperti ubi, pucuk paku, tebu dll.
 
13882444_1236071076404150_11220354474432980_n
  • Membaca Buruj !
Buruj biduk dan pari boleh digunakan untuk penunjuk arah.
buruj-7-638
Baca lain-lain perkongsian & testimoni di SINI.
Info & Aktiviti di Taman Negara Pahang Malaysia di SINI.

Cendawan atau kulat mudah dijumpai di dalam hutan atau kebun yg disebabkan iklim panas dan lembap. Tapi apa yg kita perlu tahu, tak semua cendawan yg tumbuh liar beracun ! Sesetengah nya boleh dimakan dengan goreng atau rebus.

Berdasarkan kajian, banyak pihak termasuk Institut Sains Biologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya, cendawan sememangnya mempunyai banyak khasiat dan nilai perubatan, contohnya cendawan kukur atau nama saintifiknya Schizophyllun commune.

Sebelum petik cendawan, sebaiknya ketahui ciri-ciri cendawan yang boleh dimakan dan tidak beracun.

P1030012

CENDAWAN KUKUR / KULAT SISIR ( Schizhophyllum Commune )

Bentuk seakan kipas kecik saiz 5-10mm. Struktur kenyal dan tak rapuh. Bahagian atas warna putih keperangan dan berbulu halus. Bawahnya seperti insang berwarna coklat.

Habitat : Tumbuh meliar di atas kayu mati, senang dijumpa di pokok kayu getah mati.

Kegunaan : Digoreng atau masak lemak. Tahan lama jika dijemur terlebih dahulu.


download (1)
KULAT LIDAH KATAK / KULAT JELI ( Tramella Fuciformis )

Bentuk nya macam agar-agar lutsinar bercabang-cabang seperti tanduk rusa.

Permukaan kulat sntiasa lembap dan berlendir. Tekstur lembut dan elastic.

Habitat : tumbuh atas ranting kayu mati di hutan Malaysia

Kegunaan : boleh di makan serta dibuat sup.

10734280_866112946733300_3691692282545076220_nCENDAWAN TALI / CENDAWAN TAUGEH (Termitomycetes Microcarpus )

Saiz kecik, 20-30 mm. berbentuk payungwarna putih keperangan. Bahagian atas tengah payung ada benjolan warna perang. Bahagian bawah ada insang warna putih.

Tangkai payung putih dan panjang,60-70mm.

Habitat : tumbuh di permukaan tanah yg terdapat anai-anai di bawahnya.

Kegunaan : boleh direbus dan digoreng


download (2)

KULAT TEPUS / KULAT TROMPET ( Cantharellus Sp )

Bentuk macam trompet warna kuning. Bahagian atas payung berwarna kuning dan tengahnya warna ungu. Bahagian bawah ada insang dan tangkai warna kuning.

Habitat : Sejenis kulat mikoriza tumbuh di permukaan tanah

Kegunaan : Dimakan dengan menggoreng

images (5)

KULAT KAKI TIUNG/ KULAT BULUH/ KULAT KUNYIT ( Hygrocybe Conica )

Saiz kecik antara 20-40mm. Buah berbentuk payung warna jingga kekuningan. Permukaan atas payung licin dan melekit. Bahagian bawah bentuk insang berwarna kuning putih. Tangkai warna jingga kekuningan dan berongga di tengahnya. Tekstur lembut dan tidak kenyal.

Habitat : tumbuh di atas tanah, berdekatan pokok buluh dan tanah lapang.

Kegunaan : dimasak lemak atau goreng. Masakan akan bertukar menjadi warna kuning sperti warna kunyit.

Jika jumpa selain dari cendawan atau kulat di atas, sebaiknya elakkan makan. Nanti terkena racun.

Dapatkan TIPS &INFO menarik Taman Negara Pahang Malaysia di SINI.

12939338_1045200188886580_919845429

Kami ingin kongsi kan pada anda amalan 3K iaitu, keselamatan, kemalangan dan kecederaan semasa melancong.

Kemalangan dan kecederaan bila-bila sahaja boleh berlaku tanpa kita rancang. Sebaiknya kita haruslah pandai menjadi diri dan keselamatan serta melakukan persediaan awal sebelum pergi melancong terutama ke luar negara.

Selain melakukan persediaan awal, anda juga boleh menyemak Tips yang dikongsikan di bawah.

 

injection2

1. Cucuk vaksin - Pergilah ke klinik kerajaan atau hospital swasta bagi mendapatkan khidmat ini. Periksa terlebih dahulu vaksin apa yang perlu mengikut negara yang anda mahu pergi tersebut.

 

2. Jauhi makanan separa masak atau mentah di hotel.

 

air-mineral

3. Pastikan anda minum air mineral dari botol sahaja. Jangan jerang air paip atau water filter untuk minum.

 

2313266-AR-12591780x390

4. Jangan mandi manda dalam kolam air yang berkeladak atau nampak kotor. Kita tidak tahu bakteria dan kuman apa yang ada dalam air tersebut.

 

5. Pastikan anda kekal hidrat dan banyakkan pergerakan sepanjang dalam penerbangan yang lama dan panjang.

 

tempat-letak-kereta

6. Letak kenderaan di kawasan yang terang dan jangan tumpangkan orang yang tidak dikenali.

 

14925626_1316459625031961_2869245904772839274_n

7. Gunakan khidmat pemandu pelancong tempatan atau jurubahasa apabila melancong ke kawasan pedalaman.

 

images (4)

8. Berjaga-jaga dengan peragut samada di waktu siang atau malam.

 

14017599_1139724839434114_1891243805_n

9. Utamakan keselamatan semasa melakukan rekreasi air – Gunakan jaket keselamatan, ketahui keadaaan pasang surut air dan arus.

 

10. Elakkan meminum alkohol sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam atau berhampiran air. JANGAN MINUM ALKOHOL dan berenang.

 

11. Sebelum menyewa kereta periksa tayar, tali pinggang keselamatan, tayar ganti, lampu, brek dan lain-lain.

 

12. Jangan Terlalu Menonjol, Elakkan terlalu menonjol iaitu menunjuk barang barang di khalayak ramai seperti barang kemas, duit, barangan mewah dan sebagainya. Simpan kamera di dalam beg jika tidak menggunakannya.

 

Free-Shipping-Travel-Gear-Hidden-Pocket-Money-Bag-Money-Belt-Travel-Pouch-font-b-Passport-b

13. Asingkan duit wang tunai dan kredit kad serta simpan di tempat tempat yang berbeza.

 

Travel-For-More-Brochure-P11

14. Dapatkan Insuran Perjalanan seperti HSBC Travel Safe, etc. kerana kos perubatan di luar negara sangat mahal.

 

facebookmonitor

15. Kaji indeks jenayah di tempat yang anda ingin lawati. Baca tripadvisor serta lain- lain yang boleh di jadikan rujukan.

Anda juga boleh dapatkan Tip Percuma Kami di ---> SINI

Lihat Promosi Terkini & Aktiviti kami di ---> SINI

Ketika menjejakkan kaki ke Taman Negara Pahang Malaysia, kita pasti akan terpukau dengan setiap sajian flora nya yang unik, cantik dan mampu membuatkan setiap jiwa berasa tenang.

Dedaun yang menghijau dapat menyegarkan dan boleh menjadi terapi untuk minda kita. Tambahan pula dikelilingi oleh flora dan fauna yang cukup menakjubkan.

Jika anda masih belum menjejakkan kaki kesini, apa kata jika anda menikmati setiap gambar yang kami rakamkan kepada anda di bawah.

13792_951719694839291_149951749425126977_n

1012408_866111943400067_3787254493047135955_n

1385575_866111540066774_5254716661175120044_n

1385575_866113536733241_5283552349648324249_n

Sepanjang laluan di atas trek, mata anda tidak akan terlepas pandang pada setiap kepelbagaian flora yang bakal disaksikan. Jangan sesekali ketinggalan untuk merakam setiap detik dan keindahan yang terdapat di hutan tertua dunia Taman Negara Pahang Malaysia yang merupakan khazanah yang tidak ternilai.

1530373_866113353399926_8152489437390007741_n

1958267_866111443400117_716139850813791991_n

10325412_781472175197378_3756237803865992062_n

10561607_866113193399942_2567665539845475856_n

10653629_866111620066766_7294342859324789520_n

Terdapat banyak spesies pokok-pokok herba yang boleh digunakan untuk kesihatan,kraftangan dan sebagainya. Antara pokok herba yang boleh di lihat ialah pokok tongkat ali, kacip fatimah, Halia hutan, rotan, Pokok Tapak Hantu dll.

10660369_866111790066749_2863886013357332875_n

10672368_866111390066789_7077092789632476171_n

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o

12498435_914235505318984_1156429380_n

13524482_1211985915479333_4381473654858951895_n

11178557_10202923025236942_1174278002_n-720x360

10698700_866113626733232_4841408081109029409_n

10730849_866113556733239_7630200554830253447_n

10734280_866112946733300_3691692282545076220_n

11009111_1008124282532165_3946673341196618128_n

Bagi yang menggemari dan sukakan Alam Semulajadi, boleh cuba berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia. Aktiviti dan Pakej sememangnya sesuai bagi yang ingin bercuti bersam Keluarga, Rakan dan boleh juga untuk mengadakan team building di Taman Negara Pahang.

Sekiranya ingin mendapat TIPS PERCUMA dari kami, Klik SINI.

Lihat Aktiviti & Promosi Terkini di SINI.

61392960965_620x390

Before discover Malaysia, you need to know a few Tips !

  • PICK A BEST SEASON TO TRAVEL

-For first timers to Malaysia, do note about Malaysia tropical weather ! Rainy season in the West Coast is from September to December, while rainfall in the East Coast from October to February.

VisaAsistance

  • GET READY WITH YOUR VISAS !

- Before book your air flights ticket, make sure your passport is valid for at least 6 months beyond the date entry ! Visitors from most countries are given a 30 or 60 day visa on arrival, according to a length of your stay. For details, visit official Ministry Of Foreign Affairs Malaysia website at www.kln.gov.my.

bags-travel-bag-15_2048x2048

  • PACKING ESSENTIAL ITEM

-  Depend on destination, the ultimate goal when travelling is to bring one carry on luggage, but it is quite impossible to fit and carry everything on hand. Make a list of essential items and pack only what you need !

image (3)

  • CASH AND CREDIT CARD

- Don't bring a lot of cash, but it's always good to keep some emergency purposes. Exchange enough cash in local currency if you plan to go to smaller town or remote areas. Credit cards are accepted in most major shopping malls, restaurants and hotels with a minimum spending MYR 50.

  • MEDICAL AND HEALTH PRECAUTIONS

- Do keep in mind that accidents can happen. If you require any medical or health treatment, there are government and private medical care available in most areas. Make sure you have adequate travel health insurance to bear the costs. If not, tourists will still be given attention, but medical bills may incur extra unplanned costs.

pengangkutan-awam

  • GETTING AROUND

- Malaysia has many transportation systems to choose from, such as taxi, car rental, commuter train, monorail and buses. Be careful when getting into a taxi, as some of drivers don't use meters. Make sure to confirm that your taxi driver is using the meter taxi.

  • THE IMPORTANT DO'S AND DONT'S

- Malaysia is generally a peaceful country with a multi-cultural and ethnic nation, with its own customs and practice.

726px-Have-an-Effective-Handshake-Step-3

  • SMILE AND SHAKE HAND

- Generally handshakes are accepted but don't shake them unless your acquaintances are familiar with the western culture. Some Muslim ladies would prefer to be greeted verbally with a " HELLO " and smile, they may even refuse a handshake. Don't feel offended. It is custom that most Muslim women do not accept handshakes from opposite sex.

  • NO PDA ALLOWED !

- Public displays of affection are a big NO on roads and other public places in Malaysia.

home_pleasetakeoffyourshoes_traditional_base_6

  • SHOES OFF

- Always remember to remove your shoes if you see a no-shoes sign in places of worship and when entering Malaysian home.

  • DO IT RIGHT

- Use the right hand when eating, and during giving or receiving something from another person, as it is deemed to be more appropriate rather than using the left hand.

images

  • LEARN THE BASIC WORDS

- Malaysians are generally friendly and they love to hear visitors speak in their native language. Simple words like "Terima Kasih" ( Thank you), " Tolong" ( Please ), "Selamat Pagi" ( Good Morning ) and "Di Mana" ( Where ) can take you long way.

More information about activity at Taman negara CLICK HERE.