Dah baca REAL INNER JUNGLE PART 1 ? Alhamdulillah kalau dah ! Yang belum tu baca SINI.. Untuk sambungan ni memang kene baca dengan sabar, sebab agak panjang sikit. Ni antara pengajaran eh ? pengalaman yg ditempuhi sebelum sampai sini. Nak trekking 8KM ni beb, dah la first time..semangat lain macaim je..

Lepas naik bot tradisional selama 45 minit lebih kurang, kita akan singgah di Kampung Pagi, Ulu Tembeling untuk lunch ! hehehe. nanti ade pulak yg kelaparan kalau lewat lunch. korang jgn risau ! Kami dah siap2 pack kn lunch kat korang.

12238261_10204047966438414_8416688981020129941_o

6. Antara menu lunch.. Paling xleh lupa bile tengok mat salih fedup kene makan pakai tangan. Dorg mane pandai weh ! Nyer bantai pakai dua2 belah tangan..Ishh ! Ishhh tak pe next time upgrade sudu.hehehhe.. Selepas tu sambung perjalanan ke kuala Keniam.

10404249_847601678584427_8718955793302445612_n

7. Start trekking di Kuala Keniam, Kat sini merupakan pusat penyelidikan pihak uitm. Sebelum tu jangan lupa warm up sikit. Takut ade plak yg cramp kaki or pancit awai. Sepanjang trekking, guide akan info tntang flora & fauna kat dalam Hutan Tertua Dunia Ni.

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o8. Ini salah satunyer lah pokok yg mempuyai batang mamanjat macam ni ! Unik jugak kan. Banyak lagi korang akan jumpa. Jangan lupa untuk ceduk ilmu sedalam-dalamnya dri guide kami !

12248215_10204048025559892_822107089180802966_o8. Penyambut tetamu dalam Hutan ! Bertuah la sape yg dapat jumpa. Nak2 bila musim hujan. Pacat ni memang kelaparan darah. Digalakkan supaya pakai anti-leech sock atau lumurkan air tembakau yg direndam pd kasut korg. Atau mane2 petua utk elak digigit pacat.

12232792_10204048005039379_6389728809642589637_o9. Salah satu tempat berhenti rehat n chek pacat. Heheh. Rasa gatal2 tu baik chek. Kalau ade kesan berdarah tu, yer laa tu. Bila die kenyang die jatuh sendiri. Tapi malang bg pacat tu bila die dah kenyang korang plak bunuh die !

12219413_1069333949744531_6496579560520154716_n10. Lebih kurang pukul 500 petang korg akan tiba di Gua Kepayang Besar ni ! memang cantik dan besar gua ni. Boleh menempatkan lebih 10 group atau lebih dalam ni. Boleh la pilih port untuk setup campfire n tempat !

11161350_974170452594215_8632451578026162991_n11. Jangan ketinggalan untuk berendam dalam Jakuzi paling ekslusif dalam ni ! Sambil2 basahkan badan dapatlaa rasa kesejukkan air Sungai kat sini. Tips n petua skit jangan amik air di tepi sungai ! Sebaiknya amik air di tengah sungai sebabnya haiwan suka buang air di tepi2 sungai !

11181313_977720868905840_4209414564372049207_n12. Sementara tu bolehla prepare untuk dinner ! Candle Light dinner dalam gua ni fefeling cam zaman batu. Ni tolong-menolong yer ! kesian la kalau guide kene buat sorg. heheh

12107841_1056011924410067_9209701809237461160_n13. Lpas dinner  ni free aktiviti ! nak sembang2 sampai pagi ka sambung night walk di sekitar gua ka, terpulang. Bincang gn guide n ahli lain. Penah juga time tengah tidur, tetiba terdengar pinggan jatuh ! Mase tu baru nak lelap dalam pukul 3 pagi, terkejut terus buka torchlight ! Guide terlebih dulu gi chek rupanyer landak. tengah curi makanan kami. Buat saspen jerk ! Tak sempat nak amik foto nyer dek ketakutan.

 

Antara yg bese dengar bunyi pelik nyer kat sebelah. Member dengkur. hehhe, takpe die penat tu trekking  9km.. Selepas tu, sambunggg cerita di next day yea... jangan lupa, admin share aktiviti next day pulak !

Melawat ke Gua kepayang Kecil dll....

Berapa ramai follower Taman Negara Pahang Malaysia yg suka explore gua ? Meh nak citer satu Gua di Taman Negara Pahang ni! Memang Femes n Mat salih pun memang suka giler gi sini.. Saper yg suka trekking , masuk hutan seme tu memang DIGALAKKAN join TRIP INNER JUNGLE ni..

Okay, proceed pd tajuk kite.. YEA ! korg akan dibawa dengan lebih dekat lagi dengan nature kat sini.. Lagi jauh n dalam kite explore lg banyak benda baru yg bakal kite lihat ! Meh nak citer tentatif program & nature dalam hutan yg berusia jutaan tahun tu..

real inner jungle

1. First selepas short briefing dri guide. N kite perlu packing barang2 yg diprovide spt makanan, sleeping bag,carry mat, mineral water etc. Mase ni anda akan berkenal-kenalan dgn rakan2 yg join trip ni ! Biasanya ade la 2 atau 3 mat salih yg join.

12246816_10204047959878250_5728433457925679280_n

2. Ni HQ Perhilitan ! disini korg kena cek barang yg di bawa ! jangan bawak barang terlarang yea.. Pegawai perhilitan akn cek bpe bil setiap plastik, botol, pakaian dll yg dibwa. Tak de la smpai korg kene kluakan brg2 tu dri bag pun. Berapa bilangan yg dibawa msti same dgn bilangan yg di bawa balik tau ! Igt prinsip " LEAVE NO TRACE" ! Tak tau ? Mohon dapatkan khidmat Mr.Google yea..hihi sebab prinsip tu panjang nak kupas.

10659233_847601801917748_6237170714287478498_n

3. Sebelum memulakan trekking, kita lihat peta rentis dan tempat-tempat disekitar kawasan gua yg bakal dibawa. Setiap tempat yg kita akn singgah dan sbgainya akn di terangkan oleh guide.

12244603_10204047990719021_9032740795227007853_o

4. Part paling best ! Naik bot tradisional ni atau bot panjang ni menongkah arus! meredah badai untuk ke Kuala Trenggan. Jika berkesempatan, cuaca baik dan mengizinkan anda akan dapat SPESEL AKTIVITI iaitu ke Canopy Walkway. Wah untungla kan sambil menyelam minum air. hehhe, Spare duit RM 5/seorg yea utk Tiket Canopy ni. Titian ini antara terpanjang di dunia. Boleh baca info di dalam blog kmi berkenaan dengan Canopy Walkway. Jika peak season memang ramai n perlu tgu lamer gile utk naik Canopy ni.

12247672_10204047963918351_3286524371249257526_o

5. Ni laa Canopy walkway ! Dibina tanpa paku ...Bukan sengaja tapi untuk elakkan kecederaan pd pokok.. Kite kene la jage utk wariskan pada cucu cicit kite jugak pd masa akn datang. Dapatla mereka trut merasa. Nak detail pasal Canopy Walkway ni sila baca di blog.. Selepas itu, boleh smbung perjalanan ke Kuala Keniam ! Jauh beb, cramp kaki duk dlm bot. Perjalanan yg ckup memukau dan mmbuatkan anda berasa mengantuk. Syok sangat naik bot kayu la katekan.
.
.

Haa,ini baru pengenalan kepada SECRET NATURE OF TAMAN NEGARA tau ! belum masuk dlm hutan lagi.. insha Allah, akan disambungkan dlm masa terdekat ! Tapi yg nak jenguk pakej ni boleh jerk gi sini http://www.tamannegara4u.com/realinnerjungle/

.
.
.

Atau korg nak lihat perjalanan program dulu? Boleh ikuti siri ni.
.
.
Tak sabar nk baca next siri ? Okay, kasi hint la skit untuk next siri citer pasal ape..
Ni antara citer n topik dlm next siri
.
.

NEXT SIRI---->

REAL INNER JUNGLE PART 2 :
--> FEDUP MAT SALIH NI KENA MAKAN PACK LUNCH GUNA TANGAN ! DORANG.......
--> PERTEMPURAN ANTARA PACAT & MANUSIA ! WIN WIN SITUATION
--> JAKUZI PALING INDAH DI HUTAN ! HMMM, MITOS KE APE NI...
--> CANDLE LIGHT DINNER ALA-ALA ZAMAN BATU !
--> KALUT BILA TERDENGAR BUNYI PINGGAN JATUH SEMASA TIDO !
--> ADE YG XTIDO GARA2 MMBER SEBELAH KUAT SNGAT DENGKUR

REAL INNER JUNGLE PART 3 :
--> BREAKFAST ALA JUNGLE
--> TRY KAJI KEUNIKKAN GUA KEPAYANG KECIL
--> PANIK NAMPAK JEJAK TAPAK KAKI GAJAH DAN BERUANG MADU YG MASIH BARU
--> LUNCH DALAM SUNGAI ! GARA-GARA MAGI TERLAMPAU SEDAP SMPAIKAN PINGGAN MMBER DIBAWA ARUS SUNGAI
--> PERKENALAN SINGKAT DENGAN ORG ASLI BATEK CUKUP MENGUJAKAN

DAN ! KAMI BAWAKAN SPESEL PART UTK ANDA. KAMI SELITKAN SIKIT CAMPING DI TEPI SUNGAI. SAMBUNG BACA NNTI YEA.

REAL INNER JUNGLE SPESEL PART : CAMPING TEPI SUNGAI ! NYARIS-NYARIS.......

 

Sebelum tu, donlot TIPS PERCUMA kat sini --->  http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

Tips ni bagus utk korg yg First Time, Second Time malahan beratus2 Time pun boleh guna utk join aktiviti kami. =)

Coretan dari blog Si Cantik Manis Cik Gee..

---------------------------------------------------------------------------------------

TRIP LONE RANGER TO TAMAN NEGARA

Alhamdulillah pada 28 dan 29 May yang lalu gee telah ke TAMAN NEGARA. Tercapai lagi satu wish list tahun ni...hehe. Trip ni dinamakan trip LONE RANGER 2.0

Haha pelik kan kenapa LONE RANGER….nampak macam org y kesunyian je! Takde laaa sampai macam tu..  #liagroup  ni buat open trip ni khusus untuk sape2 yang xde geng.

Gee ternampak iklan ni kat FB TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA .. Ape lg terus register la sbb dah lama nk p tp xde geng. Masa tu tengah ada promotion! 2 Hari satu mlm jerr.. cari gak 3 hari 2 mlm.. tapi blom ada masa tu..

Trip tak termasuk transport dan makan. Sempat jgak gee ajak adik sekali join sape lg kalu bukan ummi.

13082016_1064333546973244_1219052954_n

Sebab gee memang tengah berjinak jinak nk jd backpacker so memang dah plan awal2 nak naik bas ke TAMAN NEGARA. Mudah je caranya.

 

Tiket boleh beli di Stesen Pekeliling dekat ngn Titiwangsa tu. Harga tiket tu RM 18.40 sehala.  Kami naik bas pukul 8 am dan sampai ke Jerantut lebih kurang pukul 11 am. Dah sampai kat Jerantut tu kena transit naik bas yang ke Taman Negara. Harga tiket rm 7.00 sehala. Yang ni beli on the spot je pastu trip dia x banyak.

 

Cuma ad pukul 8 pagi dan 1 ptg setiap hari. Tapi kalau dari KL ke Jerantut hampir setiap jam ada bas. Kalau nak konfirm call je staff Lia group tuu, insha Allah dorang akan bantu n chek jadual perjalanan bas ngan dorg. Korang juga boleh Check Cara Nak ke Taman Negara Kat sini.. >> Oh ! yea, untuk makluman JERANTUT adalah titik tengah untuk ke Taman Negara. Samada nak pilih option naik bot dari Tembeling ke Taman Negara atau naik bas terus ke Taman Negara. Kalau naik bot perjalanan amik masa 3 jam dan harga tiket RM 35/ seorg sehala.

 

15933

IMG-20160529-WA0086

Perjalanan lebih kurang sejam lebih. Turun dari bas tu kami terus ke kaunter agensi kami. Kaunter agensi tu betul-betul terletak sebelah kedai makan. Senang je nak cari. hehe.. Kami paling lambat sebab naik bas kan...hehe. Masa ni la baru kenal dgn semua member.

 

Rupa rupanya gee dan ummi yang paling muda. Yang lain semua dah 3 siri…haha. Dah berkenalan semua kami check in kat bilik. Lupa nama tempat penginapan tu. Tp bg gee ok la. Gee kalau travel xkisah sngt bilik cmne. Janji boleh tidur ada bilik air yang selesa ok. Sbb masa bnyk abis kt luar kan. Kat sekitar sini lebih daripada 10 operator yg menyediakan penginapan dari tiada bintang hingga ke 4 bintang. . heheh tinggal pilih je.

15941

Lps letak barang beg semua dlm 3.30 kami terus ke first activity kami iaitu visit Aborigines Village. Btw agen ni memang dah assign siap2 tour guide kami iaitu ANGAH. Tour guide akan bawak kite sepanjang aktiviti dan akan uruskan semua berkaitan pakej. Nak ke kampong orang asli ni kena naik bot tapi dekat je dlm 10 minit dah sampai. Untuk pengetahuan uolss, ramai sgt org masa ni skli dgn rombongan sekolah la, mat salleh minah salleh la. Sebab time ni kan baru cuti sekolah pastu sebelum puasa. Kami di fahamkan start bulan 6 - 12 ni musim peak season !

IMG-20160529-WA007513650641_1125310114208920_1157007794_n

Kat sini Angah bagi penerangan tentang orang asli ni. Kat sini terdiri dr kaum bateq dan mereka ni selalu hidup pindah randah. Banyak lagi la y angah explain tp bab2 sejarah ni gee tak amik pusing sangat. Lps dah abih explain tu kami di beri penerangan tentang cara penggunaan sumpit yang digunakan orang asli untuk memburu. Dan cara mereka menghidupkan api. Sempat la ahli Lone Ranger mencuba menyumpit juga. Mereka juga ade menjual set menyumpit mini,sesape berminat nk praktis or buat hiasan rumah boleh beli. Memang halus seni ukiran pd sumpit dorg.

10517456_866080030069925_2529815228145858456_n

 

Next activity ialah rapid shooting. Rapid shooting ni lebih kepada boatman tu akan bawak bot laju2 pastu macam hampir terbalikkan bot tu. Pastu ada masa kita akan berselisih dngn bot lain. Masa ni la berlaku adegan simbah menyimbah air. Confirm korang akan basah punye. So standby beg waterproof ok. Memang best xtvt ni. Lepas aktiviti balik bilik standy untuk aktiviti mlm ni plak.

 

15833

13664375_1125310190875579_562742917_n

Kat sini banyak je kedai makan tak susah pun nak cari. Di sekitar jety dan pusat perniagaan kuala tahan ni memang banyak kedai. Antara sedap tak sedap n mahal murah je..heheh. Malam tu kami dinner di floating restaurant. Ikut kata angah kat restoren ni paling sedap. Bagi gee memang sedap dan berpatutan la harganya.

IMG-20160529-WA0101

P8013032

 

 

 

 

 

 

 

Mlm tu kami proceed ke activity night walk. Setiap orang kena bawak torchlight masing2. Xtvt ni lebih kepada kita akan tengok hidupan macam serangga waktu mlm. Korang mesti bayangkan mesti sunyi dan gelap je jln mlm2 kan? Memang tidak sama sekali. Sebab ramai sangat orang mcm gee ckp td. Kami ikut je laluan yang memang dah disediakan untuk night walk ni. Kami berhenti di Bumbun Tahan tempat memerhati binatang. Dan yg menariknya kat situ ade sumber garam mineral yg menjadi makanan haiwan-haiwan kat sini. Yang specialnya kami sempat melihat tapir atau tenuk yang hanya ada beberapa ekor je kat Malaysia ni.

 

IMG_20160529_082304_HDR

Keesokannya kami breakfast kat kedai makan y gee pun dah lupe namanya. Tapi kat sini memang banyak pilihan makanan. Ada pelbagai nasi berlauk yang dah siap dibungkus. Roti canai macam macam topping korang boleh letak. Pastu nasi lemak yang ahli lone ranger ckp sedap giler. Memang recommended makan kat sini.

 

Lepas breakfast kami terus proceed untuk xtvt jungle trekking. For this xtvt dinasihatkan kalau boleh sebelum datang korang prepare la cikit dari segi fizikal. Maksudnya biasakan buat light exercise macam jogging ke naik basikal ke sebab laluan trekking ni lebih 10 km dan perjalanan kami dari awal sampai tamat lebih kurang 4 jam(termasuk berhenti rehat).

 

Boleh tahan semput jugak la. Tapi laluan dia xde la mencabar macam kita hiking sebab nama pun jungle trekking. Tapi ada juga part yang mencanak naik macam kat bukit saga ampang. Jangan lupa bawak air mineral dan makanan macam snek untuk beri tenaga pd badan kite ! 

15849

12884365_1037535049653094_2080139362_n

 

 

Sepanjang trekking ni angah banyak explain pasal pokok pokok yang terdapat kat sini. Korang bole layan gambar je nak cite memang banyak..hehe. The best part ialah kanopi walk.

 

Mengikut angah sepatutnya ni laluan kanopi yang terpanjang di dunia tapi disebabkan ada masalah teknikal beberapa route dipotong so jadi x panjang sangat. Tapi memang tinggi. Sapa yang gayat tu be prepare ok? Tapi memang lagi best dari kanopi kat frim tu. Katanya kanopi ni dibina tanpa sebatang paku untuk elakkan pokok cedera.

IMG_20160529_110842_HDR

13649550_1125310207542244_900505391_n

Kami trekking sampai ke puncak bukit teresek. Kat puncak ni boleh nampak la sipi sipi gunung tahan.


15905 15940

 

 

 

13833260_1125310177542247_1541665801_o

For me I have almost no complaint about this trip except maybe next time boleh buat 3h2m kot becos there is so much thing to do and explore in taman Negara. Alang alang dah datang jauh2 baik buat semua aktiviti yang ada macam explore cave, feeding fish etc.

lagi yang menentukan tip ni best ke tak is you trip mate. Nasib baik semua trip mate sekepala boleh ngam, tu yg jadi best walaupun baru kenal. Lepas ni xde reason dah xley dtg ke taman negara.Masa nak turun ni laju je tapi shaking jugak la kepala lutut tu. Dengan berakhirnya jungle trekking ni tamatlah trip lone ranger ni. Kami makan tgahari kat floating restaurant jugak. Then check out dlm 3 ptg.

Till meet again guys!

.

. Rugi besar kalau tak join! Selepas beberapa mggu artikel ni di tulis, baru muncul Trip 3 hari 2 malam! Gee sangat rekemenkan pada semua...

. Untuk Join TRipLone ranger 3 Hari 2 Malam Lihat di

---> www.tamannegara4u.com/

---> www.tamannegara4u.com/

 Kiriman : Ain Najihah, Kuala Lumpur
------------------------------------------------------
Pagi itu aku dan hubby bersiap-siap untuk memulakan perjalanan yang memakan masa hampir 3 jam setengah dari Kuala Lumpur menuju destinasi seterusnya dalam hidup aku.. maklumlaa bebaru kawin n blom ada anak.. memang jenjalan laaa hobi kitaorg!..
Kali ni aku travel bersama group kami yang agak besar. Jangkaan awal kami cuma nak datang 5-6 orang jek. Tapi, bila dah mula bersembang di wall rangkaian sosialku dan hubby,ramai pula yang nak join.Dalam perhitunganku, adalaa dalam 18 orang semuannya.
Mak ai.. mcm jadi 'tour leader laa plak'. Terus terang aku katakan, sebenarnya tak brape suka nak buat keje mcm ni, maklumlaa.. kita kata nak tenangkan fikiran..kang 'terserabut' plak ngan kerenah korang. Bila daa ramai kepala ni maklumlaa.. macam-macam kerenah weiii.. Kena banyak bersabor..
Tapi takpe! Korang nyer pasai.. aku sahut cabaran ni! Alaa.. lgpun bkn 'first time' aku buat mende alah ni.. asal nak travel jek, mmg muka aku ni laa pun yang korg jeling...'Insyaallah! Najihah settle! Itu janjiku.. Padahal dalam hati, Tuhan jerr tau.. "Kije kena ikhlas...", pujuk hati kecilku menyejukkan keaadaan...

 

 

Aku genggam telefon bimbitku, menghubungi cik Huda #liagroup #tlaketravel organizer kami di Taman Negara Pahang Malaysia utk reconfirm balik trip pagi ni.. "Maaf cik Huda, ganggu u pepagi.. kami nak report terkini, team kami dah jadi 18 orang skg semuannya..

Booking tu hari cuma 13 org semuannya. Tak sangka laa plak.. tambah lima orang! tapi cik jangan risau pasai penginapan, kami tau mmg korg tak standby, tapi kami daa bawak kemah sesiap! nasiblaaa klu xde tmp tido.. lepak dalam kemah lerrr jawabnya diorg ni. semua jenis tak kisah ni.." Cik huda cakap, bereh jerrr klu gtu.. mmg x prepare utk 18 org pun! kmi plak dtg peak season, mana nak ngejust tempat katanya.. hahahha... nasiblaa.. #bukansekadarperjalanan

 

Sempat belek jam. Makkk aiii.. baru pkol 5.30pagi. patutlaa mcm blom bangun lagi suara si minah tu.. Tersenyum sendirian aku... Tak baik weii.. kacau orang tido...

Kerja mengemas barang di sambung semula. Trip ni kami amik trip #santaitamannegara .. so.. kami dah maklum yang keta kami bole park dkt penginapan. Jadi takyahlaa nak pack brg-brg beria sangat.. campak n susun ala kadar jek brg-brg dalam keta. Biasa klu travel jejauh, kena susun elok elok.. maklumlaa nak jimat ruang beg!

lr
.
.
Hari Pertama
Jam dah tunjukkan 7.15 pagi. Aku ngan hubby kena bergegas keluar skg. maklumlaa da janji ngan geng-geng kat RnR Genting Sempah pkl 8.00 pagi sebab ada rakan yang keje di genting dan area sekitar lembah klang. so, bncg punya bincang destinasi pertemuan di situlah.
Tempat parking pun luas, snng nak dapat makan dan sangat selesa. keperluan dan fasiliti mencukupi.Alhamdulillah..
Semuanya dapat berkumpul seperti dijanjikan. Setelah mengalas perut dengan secawan tea tarik dan nasik lemak di situ, kami mulakan perjalanan konvoi dengan 5 biji kereta semuanya.
Lagi skali, mmg keta aku n hubby aku laa jadi kepala.Kami memasuki Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan exit Temerloh. Ingat nak pekena patin di Temerloh, tapi belek jam rasa mcm dah tak sempat. maklumlaa kami kena ada kat sana jam 2.30 petang utk first xtvt kami. "Takpee... patin balik nanti..tak kemana patin tu..bisik hubby ku.. " Tak pepasal jemariku singgah dibahunya! Rasakan cubitan semut merahku! Hahhaa.. ketawa besar laa jugak kami berdua!

 

 

Sampai di bandar Jerantut lebih kurang pukul 12 tengahari. Memang time lunch. Teringat, Huda ada bgtau yang bila lalu bandar Jerantut, jangan lupa pekena Gulai Ikan Sungai Ikan Kenerak masak Asam Rom dan sambal hitam serta ikan sungai goreng rapuh!

 

Dia siap rekemen lagi suruh singgah kat gerai #asamrommakanjang atau #asamromkaknor di gerai Majlis Dareah Jerantut. Tempat tu sangat popular katanya! Tak nak fikir panjang... kami percaya ajelah cakap dia.. tempat dia.. mungkin di lebih arif!

gulai asam rom 3

Benar sekali! Gerai ni memang popular!
Bukan setakat makanan tu yg dihidangkan disini, macam-macam ada.. Nanti korg rasalah sendiri. Taknak provok lelebih.. tapi mmg berbaloi-baloi. maklumlaa.. sesekali skala dapat rasa masakan org tempatan! superb gilerr!!!

 

Daa puas jamu selera, kami sambung balik perjalanan ke kuala tahan dan dari bandar Jerantut lebih kurang satu jam lagi.. Jalan raya cantik. mmg mula kami igt jln berbatu atau tanah merah. meleset skali jangkaan kami... sini dah maju laa juga..

 

Sampai di Taman Negara, guide kami Abg Din (Lebih dikenali sebagai #dinaloi) dah tunggu kehadiran kami kat penginapan Belebar - taman negara . Penginapan ni mmg sempoi.

 

Sesuailaa dengan bajet kami! Alaa.. bukan nak tido lama pun. cukuplaa sekadar ada tempat mandi, salin baju, solat dan lelapkan mata. Jarak dari hostel ni ke jeti lebih kurang 800 meter jerr..

995602_10202921301456537_895292905_n

Setelah sesi berkenalan dan sikit briefing dari Abg Din, kami rehat jap, solat dan bersembang melepaskan penat memandu sementara menantikan jam 2.30 petang.

 

Tepat jam 2.30 petang, xtvt pertama bermula. Kami menaiki bot kayu meredah sungai tembeling dan singgah berenti di perkampungan orang asli (#visitorangasli) jeram dedari. Naik bot kayu ni mmg best! mana nak dapat tempat lain! kalau korg tak gi skg, mgkin klu lmbt, next time bot kayu ni pun daa semakin kurang penggunaannya.

kebanyakan sudah diganti dengan bot fiber sesuai dengan perkembangan semasa. Ikut citer Abg Din kebanyakkan tukang bot sudah tiada dan hanya tinggal berapa kerat saje yang sanggup mewarisi ketukangan orang tua mereka.

 

Pengalaman di perkampungan Orang Asli cukup mengujakan! selama ni saya anggap mereka biasa biasa saje.. tapi banyak ilmu survival yg kitaorg dapat. kita didedahkan ngan ilmu alam dan survival serta culture diorg. menyumpit, hidup api tanpa mancis atau lighter serta teknik2 berburu dihutan, dan beramah mesra ngan suku kaum bateq. Serius! Terbaikkk..

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

Sebelum pulang, sempat kami hadiahkan sedkit keperluan utk diorg dan bergambar serta membeli sedikit 'homemade' diorg. sangat teliti dan halus buatannya..

 

Kami menaiki semula bot utk pulang dan lambaian mesra diorg membuatkan hati kami tersentuh! sayu bercampur baur... mungkin itulahlah Rahmat Tuhan walau seketika kami berada disana, kemesraan jelas terjalin antara kami sesama makhluk Tuhan.. Subhanallah...

 

Mandi sungai! Perang air..
Itulah #rapidsshooting sebenarnya. Habis basah kuyup sewaktu meredah jeram. Ada dua tiga nama jeram yg saya ingat.. jeram nusa, jeram dedari, jeram teras, jeram dua, jeram panjang dan tah per lagi.. maklumlaa takde buku nota nak tulis! Ishhh.. melawak pun tak bole? Hmmm...

10277231_706457879415354_5221033456616099746_n

Sampai di jeti lebih kurang pkl 5.30 petang. Dan terus balik ke penginapan utk rehat dan makan malam. Malam tu kami menjamu selera dengan menu 'Kelah Merah' Masak stim yang telah ditempah khas, patin tempoyak dan sedikit menu kampung. Nak menu kg, mmg kena special request! Diorg akan prepare sesiap.. tunggu makan jerrr... Sangat menyelerakan! makan plak kat floating restaurant...perghhh... superbbb!!

 

Tak yah takut pasal rege, sbb rege bole bincang ngan diorg ni.. maklumlaa #liagroup ni 100% local operator yang jalankan perniagaan mereka disini.

logo baru lia

Lepas dinner, rehat jap sambil pekena kopi dan xtvt seterusnya sambung #nightwalk. redah hutan waktu mlm n tgk binatang. ni kena cross sg mlm hari n dgn berbekalkan torch light, lalu laa kwsn hutan.

 

 

seram sejuk gak dibuatnya. tapi bila daa ramai, mcm mcm hal laa.. naik bumbun (hide) n mlm tu nasib kami kira bertuah dapat jumpa rusa, kijang, landak, tapir n dapat kenal juga spesis haiwan aktif waktu malam dan tumbuhan pelik2 yg kami tak kisah dan tak penah amik tau pun sebelum ni.. Best!

12219606_10207922591763247_4416116486339947759_n

Lebih kurang jam 11 mlm, kami balik ke penginapan utk tido. Ingatkan nak tdo, tapi sembang nyer sembang sampai dkt pkl 12.30pm laa jugak memasing syiokkk dok bercerita..

**************
Hari Kedua
**************
.
.

Nak tahu kisah selanjutnya?

--> Kisah mendebarkan Najihah dan rakan-rakan naik jambatan gantung! Terasa nafas nak putus di tengah jalan! Degup jantung bagai terhenti di puncak Tualang... Ciannnn diaa...

--> Kisah lucu dan tragis Najihah tercekik tulang ikan sungai yang membuatkan rakan-rakannya tak kering gusi berbaur cemas!..

---> Kisah Najihah kena paksa ngan botman tarik bot terlekat di celah batu akibat mulut cabul!..

--> Kisah Najihah kena sengat ngan Ikan Buntal ketika mandi di Lubuk Simpon..

--> Kisah 'Seram' Najihah kena tegur dengan pakcik 'penebar jala' sewaktu balik night walk!
.
.
Ikuti sambungannya di blog kami nanti...
Stay tune : www.tamannegara4u.com/blog
.
.

Mengakhiri coretannya, Najihah sempat berpesan pada semua..."Siapa yang nak timba pengalaman macam Najihah ni, terus ke link : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

 

sangat Najihah rekemenkan! Travel ngan orang tempatan ni bnyk kelebihan.. best.. dan mcm-mcm cerita yang korang akan dapat nnti..

 

... Memang Berbaloi-baloi dan superb Habih!!!...."

Culture

 

Malaysia is one of the most beautiful countries in the world. In year 2013, total of 25.7 million International Tourists arrived and enjoyed the beauty  of this country. Discover 10 top tourists attractions in Malaysia. Find the best destinations that you should not miss when visiting here. To make your vacation enjoyable and fun, plan your trip earlier. Decide where you want to be, activities you want to do, places you want to stay and how to get there.

See our listing below: –

10. Kuala Lumpur

Kuala LumpurKuala Lumpur is the capital city and main gateway to Malaysia. It’s connected to all over the world via its popular Kuala Lumpur International Airport, which is about 40 km from the City Center. Kuala Lumpur is the heart of Malaysian economy and culture. They’re many things you can do in Kuala Lumpur from visiting the famous Petronas Twin Tower to the historical Sultan Abdul Samad Building at Dataran Merdeka. Visit Batu Caves, the largest Hindu Temple in Malaysia and see the Batik printing.

You have many choices where to stay in Kuala Lumpur. The rooms are available from basic to luxury with very reasonable price. From Kuala Lumpur get to your next destinations either by bus, or train or self drive by car.

9. Putrajaya

PutrajayaPutrajaya is the Federal Administrative Center of Malaysia, which was built in 1999. The city houses all the government offices including the Prime Minster’s Office. This is the greenest city in Malaysia, where you can see modern and unique structure and architecture including the 650 hectares man-made lakes. Boat cruise is a must do activity in Putrajaya, where you can see most of the beautiful landscapes across the beautiful water and wetland. Find the tropical plants at Putrajaya Botanical Garden or Agriculture Heritage Park, see traditional Malaysian crops such as rubber, palm oil, fruits trees, cocoa, herbs and species. It’s about 38 km from Kuala Lumpur and you get there by conveniently self drive.

8. Malacca

MalaccaMalacca city is a UNESCO World Heritage site.  The state of Malacca is one of the smaller states in Malaysia, rich with history and tourist attractions. You can see many historical places such as Christ Church, the Stadthuys, St. Paul’s Hill, Dutch Fort, Portuguese Settlement and many more. Located about 145 km from Kuala Lumpur and 240 km Singapore. It’s easily accessible via PLUS Highway, that makes it very popular destination among Singaporean, international and local tourists.

Malacca is peak on holiday season. It’s advisable for your to book your room in advance. Many buses from Kuala Lumpur, Singapore and other cities provide services for you to get there. It’s easy for your to self drive because, it’s connected with very good network road system.

7. Penang

PenangGeorge Town is a UNESCO World Heritage city, the place where you can see a unique architectural and cultural. It retains many of colonial-era buildings to this day. There are too many places for you to cover in your short exploring time. Some places are worth for you to include in your itinerary include Penang Hill, Snake Temple, Kek Lok Si Temple, Dhammikarma Burmese Temple, War Chaiyanabgalaram, Batu Feringgi and Gurney Drive. Penang is also well known as foods paradise. Take the opportunity to taste the popular local delicacies such as Penang Rojak, Pasembur, Char Kway Teow, Asam Laksa, Nasi Kandar and many more.

6. Langkawi

LangkawiLangkawi is an archipelago made up of 99 islands in the Andaman Sea on Malaysia’s west coast. This island is being promoted heavily because of its beautiful nature with white beaches, jungle clad hills, and paddy fields. It is also popular with the lagend of Mahsuri. If you have limited time to stay in Langkawi, choose a few places and things to do from many choices such as Island Hopping at Dayang Bunting, diving at Pulau Payar Marine Park, ride the steepest cable car at Gunung Mat Chingcang, Mangrove River Cruise, Mahsuri Mausoleum, Crocodile Farm, Laman Padi, Handicraft Complex and more.

5. Mount Kinabalu

Gunung KinabaluMount Kinabalu with 4,095m high is the tallest peak in South East Asia and one of the popular climbing destinations in Asia. It is also one of the safest and most conquerable peaks in the world. Located at 85km northeast of Kota Kinabalu and can be seen as far from west coast. This World Heritage Site renowned of its ecology, flora and geology. Mount Kinabalu is one of the main attractions to Sabah beside many other such as orangutans, proboscis monkey and fine scuba diving sites.

From your country, fly direct to Kota Kinabalu International Airport. From the airport either go to Kota Kinabalu City Center or straight to Kundasang, Ranau, Sabah. Have a good rest and be prepared for the hiking.

4. Tioman Island

Tioman IslandTioman is an island off the east coast of Peninsular Malaysia. Located at 32 nautical miles of Pahang State, the beautiful waters and corals of all shapes and colors surround it. Covered with about 12,000 hectares of tropical jungle with countless mountain streams and waterfalls. Time Magazine selected Tioman as on of the world’s most beautiful islands in 1970s. Tioman is ideal for tourists in many categories such as family with small children, honeymooners, scuba divers, backpackers and adventurers. You get there by air straight from KLIA to the island or via land transport to the jetty either in Mersing or Kuala Rompin the continuing by ferry to the island.

3. Cameroon Highlands

Cameron Highland.02Cameron Highlands is a highland region located about 20 km east of Ipoh, 150 km north of Kuala Lumpur and at 5,000 ft. above sea level, that enjoys a cool climate, with temperatures no higher than 25 Celsius and sometime falls below 12 celsius. Cameron Highlands is home to many tea plantations, and known as, the largest tea-producing region. The area is also known as a major supplier of vegetables to both Malaysia and Singapore.

Cameron Highlands is popular among tourists as one of the stopping point during their tour to Malaysia that normally includes Taman Negara, Perhentian Island, Penang, Malacca and Langkawi. You can get there either by self-drive or shuttle service or public bus.

2. Perhentian Islands

Perhentian IslandsPerhentian Islands are well known all over the world because of its pristine beaches and crystal clear water. The island and coral are relatively unspoilt and popular stopping off point for tourist exploring Malaysia and this part of Asia. Play and walk on the soft and white sand with many broken coral in places. The sea is turquoise, and crystal clear make Perhentian Island as the best place for snorkeling in Malaysia, do it right in front of your resort. You can swim, snorkeling, playing at the beach and kayaking for the whole day.

Perhentian Island is a popular among tourists as one of the destinations during their tour in Malaysia that normally include Taman Negara, Cameron Highlands, Penang, Malacca and Langkawi. You can get there either by self-drive or shuttle service or public transport (bus & taxi) and boat.

1. Taman Negara

Taman NegaraLet’s explore the truly tropical life in Taman Negara. The world’s oldest rainforest, 130 million years old virgin rainforest is waiting to share her pride heritage. Discover, enjoy and release your stress within the most amazing beauty nature. Taman Negara National Park is the perfect place for travelers who love wild life viewing, jungle trekking, hiking, rock climbing, fishing, camping and many more. It is well established as one of the most popular ecotourism in Malaysia. Every year Taman Negara attracts thousands of local and international travelers. It has a tropical, humid climate with temperatures averaging 86°F (30°C). It is opened throughout the year.

Taman Negara is a popular among tourists as one of the destinations during their tour in Malaysia that normally include Cameron Highlands, Perhentian Island, Penang, Malacca and Langkawi.

Taman Negara2

 

There are more than 30 national parks in Malaysia, designated as reserve areas for nature conservation purposes. The parks are increasingly popular as ecotourism destinations and attract thousands of tourists from all over the world every year to explore and discover the beauty nature of tropical flora and fauna. The parks are under jurisdictions of Department of Wildlife and National Parks  for Peninsular Malaysia, in Sabah under Sabah Wildlife Department and in Sarawak under Sarawak Forestry.

5. Bako National Park

Bako National ParkBako National Park is the oldest National Park in Sarawak, gazetted in 1957 with coverage area of 2,727 hectares. This is the smallest national park in Sarawak, contains almost every type of plant can be found in Borneo. With the rainforest, wildlife, stream, waterfalls, tropical plants, inhabited beautiful beaches, unique rock formations, Bako is a great place for you to experience rainforest and coastline of Borneo.

Located only 37 km from Kuching, this natural beauty park is very accessible and it makes one of the most popular parks in Sarawak

You can get there by Bus Petrajaya No.6 or by taxi from Kuching. Alternatively you can get there  by speedboat ride.

4. Mulu Cave National Park

Mulu Pinaccle

Mulu National Park is the biggest national park in Sarawak with coverage area of 528.64 km sq. The iconic of this park is, it amazing caves system.  The Sarawak Chamber, is believed to be the largest caves in the world by volume at 30,347,540 cubic meter and has been said, able to accommodate 40 of Boeing 747 aircraft. The Clearwater Cave length about 189 km is the 8th longest cave in the world. The pinnacles at Mount Api is a magnificent panoramic and stunning to witness. Mulu was listed as a World Heritage site in November 2000 because of it spectacular scenery and its biological significance.

3. Tunku Abdul Rahman National Park

DivingTunku Abdul Rahman National Park comprises a group of 5 islands; Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Mamutik and Pulau Sulug. This marine park is located between 3 to 8 km off Kota Kinabalu, the park is spread over 4,929 hectares, two-thirds of which cover the sea. Departure and arrival to and from Tunku Abdul Rahman Park via Jesselton Point Ferry Terminal, Kota Kinabalu. To stay at the park, check in at a few good resorts such as Gayana Eco Resort, Bunga Raya Resort, and Gaya Island Resort in Pulau Gaya.

“In year 2010, the park received 149,008 tourists from all over the world…

2. Kinabalu Park

Gunung KinabaluKinabalu Park established as national park of Malaysia in 1964. In December 2000, UNESCO designates as Malaysia’s first World Heritage Site. With coverage area of 754 sq.km, Kinabalu Park house huge number of flora and fauna. Estimated 4,500 – 5,000 species which is more than total found in Europe and North America. On top of it, there are more than 300 birds species and 100 mammal species. The park is one of the most popular tourist spots in Sabah and Malaysia in general. In 2010, more than 196,275 (domestic tourists) and 70,401 (domestic tourists) visited the Park. One of the main attraction to the park is Mount Kinabalu which attract thousand of climbers every year.

1. Taman Negara National Park

Taman Negara1Taman Negara is the oldest National Park in Malaysia.The park was established in 1938/39 as the King George V National Park and rename to Taman Negara after independence from British. With total coverage area of 4,344 sq.km makes, Taman Negara is the largest national park in Malaysia. The main attraction for tourists is the nature specifically the rainforest.

 

Sekali pandang, gadis manis ini macam sukar didekati. Dari raut wajahnya, siapa boleh menduga nampak sopan santun, lembut dan ceria orangnya.
“ Assalamualaikum... sapaku memulakan bicara. “ Waalaikum salam...”. Balasnya sambil mengukir senyuman. Memang senyuman tak pernah lekang di bibirnya dari sejak mula sampai kesini lagi. Itu yang saya perasan.

 

Foto di atas Puncak Bukit Teresik Berlatar belakang Gunung Tahan

 

Berkunjung ke perkampungan Orang Asli? Tanggapan anda "alaa... Orang Asli kat memana pun ada! pasti akan meleset sama sekali! Serius! Apa lebihnya di sini? Tungguuuu....

Setelah memperkenalkan diri dari Team LIA GROUP kami memulakan bicara. Jangkaan kami dari awal ternyata meleset sama sekali. Bila ditanya, ternyata gadis ini bukan calang-calang orang rupanya! Punyai jiwa kental, personaliti menarik dan gemarkan aktiviti lasak dan mencabar!
Paling seronok, trekking di hutan berjam-jam lamanya! Redah hutan! Panjat gunung! Berkayak! Dan pelbagai xtvt lasak menjadi darah daging dalam hidupnya.

Terbukti! Bila sampai disini, perkara pertama ditanya adakah trek sewaktu jungle trekking mencabar perjalanannya? Rapids shooting (naik bot) mencabar tak? Boleh tak kalau nak berakit disungai ni? Dan bermacam persoalan kami jawab satu persatu! Setelah dihitung, hampi sepuluh kali perkataan ‘mencabar’ disebutnya!

Wow! Hati kering Beb!

Pertemuan singkat kami berakhir apabila Ranger PERHILITAN memanggil gadis ini mengatakan ‘turn’ dia untuk menaiki jambatan gantung telah tiba! Sebelum beredar, kami pinta untuk berkongsi kisahnya di blog kami. Ternyata dia tidak menolak, malah sempat berbisik mesra...”Next time, jangan perkecilkan kebolehan gadis lembut macam kami tak boleh buat xtvt lasak dan mencabar tau....!”. Ianya disusuli hilai tawa keriangan..
.
.
Buat yang berminat nak join trip sebegini, Lawati web kami : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara