Coretan dari blog Si Cantik Manis Cik Gee..

---------------------------------------------------------------------------------------

TRIP LONE RANGER TO TAMAN NEGARA

Alhamdulillah pada 28 dan 29 May yang lalu gee telah ke TAMAN NEGARA. Tercapai lagi satu wish list tahun ni...hehe. Trip ni dinamakan trip LONE RANGER 2.0

Haha pelik kan kenapa LONE RANGER….nampak macam org y kesunyian je! Takde laaa sampai macam tu..  #liagroup  ni buat open trip ni khusus untuk sape2 yang xde geng.

Gee ternampak iklan ni kat FB TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA .. Ape lg terus register la sbb dah lama nk p tp xde geng. Masa tu tengah ada promotion! 2 Hari satu mlm jerr.. cari gak 3 hari 2 mlm.. tapi blom ada masa tu..

Trip tak termasuk transport dan makan. Sempat jgak gee ajak adik sekali join sape lg kalu bukan ummi.

13082016_1064333546973244_1219052954_n

Sebab gee memang tengah berjinak jinak nk jd backpacker so memang dah plan awal2 nak naik bas ke TAMAN NEGARA. Mudah je caranya.

 

Tiket boleh beli di Stesen Pekeliling dekat ngn Titiwangsa tu. Harga tiket tu RM 18.40 sehala.  Kami naik bas pukul 8 am dan sampai ke Jerantut lebih kurang pukul 11 am. Dah sampai kat Jerantut tu kena transit naik bas yang ke Taman Negara. Harga tiket rm 7.00 sehala. Yang ni beli on the spot je pastu trip dia x banyak.

 

Cuma ad pukul 8 pagi dan 1 ptg setiap hari. Tapi kalau dari KL ke Jerantut hampir setiap jam ada bas. Kalau nak konfirm call je staff Lia group tuu, insha Allah dorang akan bantu n chek jadual perjalanan bas ngan dorg. Korang juga boleh Check Cara Nak ke Taman Negara Kat sini.. >> Oh ! yea, untuk makluman JERANTUT adalah titik tengah untuk ke Taman Negara. Samada nak pilih option naik bot dari Tembeling ke Taman Negara atau naik bas terus ke Taman Negara. Kalau naik bot perjalanan amik masa 3 jam dan harga tiket RM 35/ seorg sehala.

 

15933

IMG-20160529-WA0086

Perjalanan lebih kurang sejam lebih. Turun dari bas tu kami terus ke kaunter agensi kami. Kaunter agensi tu betul-betul terletak sebelah kedai makan. Senang je nak cari. hehe.. Kami paling lambat sebab naik bas kan...hehe. Masa ni la baru kenal dgn semua member.

 

Rupa rupanya gee dan ummi yang paling muda. Yang lain semua dah 3 siri…haha. Dah berkenalan semua kami check in kat bilik. Lupa nama tempat penginapan tu. Tp bg gee ok la. Gee kalau travel xkisah sngt bilik cmne. Janji boleh tidur ada bilik air yang selesa ok. Sbb masa bnyk abis kt luar kan. Kat sekitar sini lebih daripada 10 operator yg menyediakan penginapan dari tiada bintang hingga ke 4 bintang. . heheh tinggal pilih je.

15941

Lps letak barang beg semua dlm 3.30 kami terus ke first activity kami iaitu visit Aborigines Village. Btw agen ni memang dah assign siap2 tour guide kami iaitu ANGAH. Tour guide akan bawak kite sepanjang aktiviti dan akan uruskan semua berkaitan pakej. Nak ke kampong orang asli ni kena naik bot tapi dekat je dlm 10 minit dah sampai. Untuk pengetahuan uolss, ramai sgt org masa ni skli dgn rombongan sekolah la, mat salleh minah salleh la. Sebab time ni kan baru cuti sekolah pastu sebelum puasa. Kami di fahamkan start bulan 6 - 12 ni musim peak season !

IMG-20160529-WA007513650641_1125310114208920_1157007794_n

Kat sini Angah bagi penerangan tentang orang asli ni. Kat sini terdiri dr kaum bateq dan mereka ni selalu hidup pindah randah. Banyak lagi la y angah explain tp bab2 sejarah ni gee tak amik pusing sangat. Lps dah abih explain tu kami di beri penerangan tentang cara penggunaan sumpit yang digunakan orang asli untuk memburu. Dan cara mereka menghidupkan api. Sempat la ahli Lone Ranger mencuba menyumpit juga. Mereka juga ade menjual set menyumpit mini,sesape berminat nk praktis or buat hiasan rumah boleh beli. Memang halus seni ukiran pd sumpit dorg.

10517456_866080030069925_2529815228145858456_n

 

Next activity ialah rapid shooting. Rapid shooting ni lebih kepada boatman tu akan bawak bot laju2 pastu macam hampir terbalikkan bot tu. Pastu ada masa kita akan berselisih dngn bot lain. Masa ni la berlaku adegan simbah menyimbah air. Confirm korang akan basah punye. So standby beg waterproof ok. Memang best xtvt ni. Lepas aktiviti balik bilik standy untuk aktiviti mlm ni plak.

 

15833

13664375_1125310190875579_562742917_n

Kat sini banyak je kedai makan tak susah pun nak cari. Di sekitar jety dan pusat perniagaan kuala tahan ni memang banyak kedai. Antara sedap tak sedap n mahal murah je..heheh. Malam tu kami dinner di floating restaurant. Ikut kata angah kat restoren ni paling sedap. Bagi gee memang sedap dan berpatutan la harganya.

IMG-20160529-WA0101

P8013032

 

 

 

 

 

 

 

Mlm tu kami proceed ke activity night walk. Setiap orang kena bawak torchlight masing2. Xtvt ni lebih kepada kita akan tengok hidupan macam serangga waktu mlm. Korang mesti bayangkan mesti sunyi dan gelap je jln mlm2 kan? Memang tidak sama sekali. Sebab ramai sangat orang mcm gee ckp td. Kami ikut je laluan yang memang dah disediakan untuk night walk ni. Kami berhenti di Bumbun Tahan tempat memerhati binatang. Dan yg menariknya kat situ ade sumber garam mineral yg menjadi makanan haiwan-haiwan kat sini. Yang specialnya kami sempat melihat tapir atau tenuk yang hanya ada beberapa ekor je kat Malaysia ni.

 

IMG_20160529_082304_HDR

Keesokannya kami breakfast kat kedai makan y gee pun dah lupe namanya. Tapi kat sini memang banyak pilihan makanan. Ada pelbagai nasi berlauk yang dah siap dibungkus. Roti canai macam macam topping korang boleh letak. Pastu nasi lemak yang ahli lone ranger ckp sedap giler. Memang recommended makan kat sini.

 

Lepas breakfast kami terus proceed untuk xtvt jungle trekking. For this xtvt dinasihatkan kalau boleh sebelum datang korang prepare la cikit dari segi fizikal. Maksudnya biasakan buat light exercise macam jogging ke naik basikal ke sebab laluan trekking ni lebih 10 km dan perjalanan kami dari awal sampai tamat lebih kurang 4 jam(termasuk berhenti rehat).

 

Boleh tahan semput jugak la. Tapi laluan dia xde la mencabar macam kita hiking sebab nama pun jungle trekking. Tapi ada juga part yang mencanak naik macam kat bukit saga ampang. Jangan lupa bawak air mineral dan makanan macam snek untuk beri tenaga pd badan kite ! 

15849

12884365_1037535049653094_2080139362_n

 

 

Sepanjang trekking ni angah banyak explain pasal pokok pokok yang terdapat kat sini. Korang bole layan gambar je nak cite memang banyak..hehe. The best part ialah kanopi walk.

 

Mengikut angah sepatutnya ni laluan kanopi yang terpanjang di dunia tapi disebabkan ada masalah teknikal beberapa route dipotong so jadi x panjang sangat. Tapi memang tinggi. Sapa yang gayat tu be prepare ok? Tapi memang lagi best dari kanopi kat frim tu. Katanya kanopi ni dibina tanpa sebatang paku untuk elakkan pokok cedera.

IMG_20160529_110842_HDR

13649550_1125310207542244_900505391_n

Kami trekking sampai ke puncak bukit teresek. Kat puncak ni boleh nampak la sipi sipi gunung tahan.


15905 15940

 

 

 

13833260_1125310177542247_1541665801_o

For me I have almost no complaint about this trip except maybe next time boleh buat 3h2m kot becos there is so much thing to do and explore in taman Negara. Alang alang dah datang jauh2 baik buat semua aktiviti yang ada macam explore cave, feeding fish etc.

lagi yang menentukan tip ni best ke tak is you trip mate. Nasib baik semua trip mate sekepala boleh ngam, tu yg jadi best walaupun baru kenal. Lepas ni xde reason dah xley dtg ke taman negara.Masa nak turun ni laju je tapi shaking jugak la kepala lutut tu. Dengan berakhirnya jungle trekking ni tamatlah trip lone ranger ni. Kami makan tgahari kat floating restaurant jugak. Then check out dlm 3 ptg.

Till meet again guys!

.

. Rugi besar kalau tak join! Selepas beberapa mggu artikel ni di tulis, baru muncul Trip 3 hari 2 malam! Gee sangat rekemenkan pada semua...

. Untuk Join TRipLone ranger 3 Hari 2 Malam Lihat di

---> www.tamannegara4u.com/

---> www.tamannegara4u.com/

 Kiriman : Ain Najihah, Kuala Lumpur
------------------------------------------------------
Pagi itu aku dan hubby bersiap-siap untuk memulakan perjalanan yang memakan masa hampir 3 jam setengah dari Kuala Lumpur menuju destinasi seterusnya dalam hidup aku.. maklumlaa bebaru kawin n blom ada anak.. memang jenjalan laaa hobi kitaorg!..
Kali ni aku travel bersama group kami yang agak besar. Jangkaan awal kami cuma nak datang 5-6 orang jek. Tapi, bila dah mula bersembang di wall rangkaian sosialku dan hubby,ramai pula yang nak join.Dalam perhitunganku, adalaa dalam 18 orang semuannya.
Mak ai.. mcm jadi 'tour leader laa plak'. Terus terang aku katakan, sebenarnya tak brape suka nak buat keje mcm ni, maklumlaa.. kita kata nak tenangkan fikiran..kang 'terserabut' plak ngan kerenah korang. Bila daa ramai kepala ni maklumlaa.. macam-macam kerenah weiii.. Kena banyak bersabor..
Tapi takpe! Korang nyer pasai.. aku sahut cabaran ni! Alaa.. lgpun bkn 'first time' aku buat mende alah ni.. asal nak travel jek, mmg muka aku ni laa pun yang korg jeling...'Insyaallah! Najihah settle! Itu janjiku.. Padahal dalam hati, Tuhan jerr tau.. "Kije kena ikhlas...", pujuk hati kecilku menyejukkan keaadaan...

 

 

Aku genggam telefon bimbitku, menghubungi cik Huda #liagroup #tlaketravel organizer kami di Taman Negara Pahang Malaysia utk reconfirm balik trip pagi ni.. "Maaf cik Huda, ganggu u pepagi.. kami nak report terkini, team kami dah jadi 18 orang skg semuannya..

Booking tu hari cuma 13 org semuannya. Tak sangka laa plak.. tambah lima orang! tapi cik jangan risau pasai penginapan, kami tau mmg korg tak standby, tapi kami daa bawak kemah sesiap! nasiblaaa klu xde tmp tido.. lepak dalam kemah lerrr jawabnya diorg ni. semua jenis tak kisah ni.." Cik huda cakap, bereh jerrr klu gtu.. mmg x prepare utk 18 org pun! kmi plak dtg peak season, mana nak ngejust tempat katanya.. hahahha... nasiblaa.. #bukansekadarperjalanan

 

Sempat belek jam. Makkk aiii.. baru pkol 5.30pagi. patutlaa mcm blom bangun lagi suara si minah tu.. Tersenyum sendirian aku... Tak baik weii.. kacau orang tido...

Kerja mengemas barang di sambung semula. Trip ni kami amik trip #santaitamannegara .. so.. kami dah maklum yang keta kami bole park dkt penginapan. Jadi takyahlaa nak pack brg-brg beria sangat.. campak n susun ala kadar jek brg-brg dalam keta. Biasa klu travel jejauh, kena susun elok elok.. maklumlaa nak jimat ruang beg!

lr
.
.
Hari Pertama
Jam dah tunjukkan 7.15 pagi. Aku ngan hubby kena bergegas keluar skg. maklumlaa da janji ngan geng-geng kat RnR Genting Sempah pkl 8.00 pagi sebab ada rakan yang keje di genting dan area sekitar lembah klang. so, bncg punya bincang destinasi pertemuan di situlah.
Tempat parking pun luas, snng nak dapat makan dan sangat selesa. keperluan dan fasiliti mencukupi.Alhamdulillah..
Semuanya dapat berkumpul seperti dijanjikan. Setelah mengalas perut dengan secawan tea tarik dan nasik lemak di situ, kami mulakan perjalanan konvoi dengan 5 biji kereta semuanya.
Lagi skali, mmg keta aku n hubby aku laa jadi kepala.Kami memasuki Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan exit Temerloh. Ingat nak pekena patin di Temerloh, tapi belek jam rasa mcm dah tak sempat. maklumlaa kami kena ada kat sana jam 2.30 petang utk first xtvt kami. "Takpee... patin balik nanti..tak kemana patin tu..bisik hubby ku.. " Tak pepasal jemariku singgah dibahunya! Rasakan cubitan semut merahku! Hahhaa.. ketawa besar laa jugak kami berdua!

 

 

Sampai di bandar Jerantut lebih kurang pukul 12 tengahari. Memang time lunch. Teringat, Huda ada bgtau yang bila lalu bandar Jerantut, jangan lupa pekena Gulai Ikan Sungai Ikan Kenerak masak Asam Rom dan sambal hitam serta ikan sungai goreng rapuh!

 

Dia siap rekemen lagi suruh singgah kat gerai #asamrommakanjang atau #asamromkaknor di gerai Majlis Dareah Jerantut. Tempat tu sangat popular katanya! Tak nak fikir panjang... kami percaya ajelah cakap dia.. tempat dia.. mungkin di lebih arif!

gulai asam rom 3

Benar sekali! Gerai ni memang popular!
Bukan setakat makanan tu yg dihidangkan disini, macam-macam ada.. Nanti korg rasalah sendiri. Taknak provok lelebih.. tapi mmg berbaloi-baloi. maklumlaa.. sesekali skala dapat rasa masakan org tempatan! superb gilerr!!!

 

Daa puas jamu selera, kami sambung balik perjalanan ke kuala tahan dan dari bandar Jerantut lebih kurang satu jam lagi.. Jalan raya cantik. mmg mula kami igt jln berbatu atau tanah merah. meleset skali jangkaan kami... sini dah maju laa juga..

 

Sampai di Taman Negara, guide kami Abg Din (Lebih dikenali sebagai #dinaloi) dah tunggu kehadiran kami kat penginapan Belebar - taman negara . Penginapan ni mmg sempoi.

 

Sesuailaa dengan bajet kami! Alaa.. bukan nak tido lama pun. cukuplaa sekadar ada tempat mandi, salin baju, solat dan lelapkan mata. Jarak dari hostel ni ke jeti lebih kurang 800 meter jerr..

995602_10202921301456537_895292905_n

Setelah sesi berkenalan dan sikit briefing dari Abg Din, kami rehat jap, solat dan bersembang melepaskan penat memandu sementara menantikan jam 2.30 petang.

 

Tepat jam 2.30 petang, xtvt pertama bermula. Kami menaiki bot kayu meredah sungai tembeling dan singgah berenti di perkampungan orang asli (#visitorangasli) jeram dedari. Naik bot kayu ni mmg best! mana nak dapat tempat lain! kalau korg tak gi skg, mgkin klu lmbt, next time bot kayu ni pun daa semakin kurang penggunaannya.

kebanyakan sudah diganti dengan bot fiber sesuai dengan perkembangan semasa. Ikut citer Abg Din kebanyakkan tukang bot sudah tiada dan hanya tinggal berapa kerat saje yang sanggup mewarisi ketukangan orang tua mereka.

 

Pengalaman di perkampungan Orang Asli cukup mengujakan! selama ni saya anggap mereka biasa biasa saje.. tapi banyak ilmu survival yg kitaorg dapat. kita didedahkan ngan ilmu alam dan survival serta culture diorg. menyumpit, hidup api tanpa mancis atau lighter serta teknik2 berburu dihutan, dan beramah mesra ngan suku kaum bateq. Serius! Terbaikkk..

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

Sebelum pulang, sempat kami hadiahkan sedkit keperluan utk diorg dan bergambar serta membeli sedikit 'homemade' diorg. sangat teliti dan halus buatannya..

 

Kami menaiki semula bot utk pulang dan lambaian mesra diorg membuatkan hati kami tersentuh! sayu bercampur baur... mungkin itulahlah Rahmat Tuhan walau seketika kami berada disana, kemesraan jelas terjalin antara kami sesama makhluk Tuhan.. Subhanallah...

 

Mandi sungai! Perang air..
Itulah #rapidsshooting sebenarnya. Habis basah kuyup sewaktu meredah jeram. Ada dua tiga nama jeram yg saya ingat.. jeram nusa, jeram dedari, jeram teras, jeram dua, jeram panjang dan tah per lagi.. maklumlaa takde buku nota nak tulis! Ishhh.. melawak pun tak bole? Hmmm...

10277231_706457879415354_5221033456616099746_n

Sampai di jeti lebih kurang pkl 5.30 petang. Dan terus balik ke penginapan utk rehat dan makan malam. Malam tu kami menjamu selera dengan menu 'Kelah Merah' Masak stim yang telah ditempah khas, patin tempoyak dan sedikit menu kampung. Nak menu kg, mmg kena special request! Diorg akan prepare sesiap.. tunggu makan jerrr... Sangat menyelerakan! makan plak kat floating restaurant...perghhh... superbbb!!

 

Tak yah takut pasal rege, sbb rege bole bincang ngan diorg ni.. maklumlaa #liagroup ni 100% local operator yang jalankan perniagaan mereka disini.

logo baru lia

Lepas dinner, rehat jap sambil pekena kopi dan xtvt seterusnya sambung #nightwalk. redah hutan waktu mlm n tgk binatang. ni kena cross sg mlm hari n dgn berbekalkan torch light, lalu laa kwsn hutan.

 

 

seram sejuk gak dibuatnya. tapi bila daa ramai, mcm mcm hal laa.. naik bumbun (hide) n mlm tu nasib kami kira bertuah dapat jumpa rusa, kijang, landak, tapir n dapat kenal juga spesis haiwan aktif waktu malam dan tumbuhan pelik2 yg kami tak kisah dan tak penah amik tau pun sebelum ni.. Best!

12219606_10207922591763247_4416116486339947759_n

Lebih kurang jam 11 mlm, kami balik ke penginapan utk tido. Ingatkan nak tdo, tapi sembang nyer sembang sampai dkt pkl 12.30pm laa jugak memasing syiokkk dok bercerita..

**************
Hari Kedua
**************
.
.

Nak tahu kisah selanjutnya?

--> Kisah mendebarkan Najihah dan rakan-rakan naik jambatan gantung! Terasa nafas nak putus di tengah jalan! Degup jantung bagai terhenti di puncak Tualang... Ciannnn diaa...

--> Kisah lucu dan tragis Najihah tercekik tulang ikan sungai yang membuatkan rakan-rakannya tak kering gusi berbaur cemas!..

---> Kisah Najihah kena paksa ngan botman tarik bot terlekat di celah batu akibat mulut cabul!..

--> Kisah Najihah kena sengat ngan Ikan Buntal ketika mandi di Lubuk Simpon..

--> Kisah 'Seram' Najihah kena tegur dengan pakcik 'penebar jala' sewaktu balik night walk!
.
.
Ikuti sambungannya di blog kami nanti...
Stay tune : www.tamannegara4u.com/blog
.
.

Mengakhiri coretannya, Najihah sempat berpesan pada semua..."Siapa yang nak timba pengalaman macam Najihah ni, terus ke link : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

 

sangat Najihah rekemenkan! Travel ngan orang tempatan ni bnyk kelebihan.. best.. dan mcm-mcm cerita yang korang akan dapat nnti..

 

... Memang Berbaloi-baloi dan superb Habih!!!...."

Eh ? Yekerr cam tak caya je..Hahahha ( Kalau nak tau kena baca sampei habis deh !).. Okay kali ni nak story mory pasal night Walk di Sekitar Taman Negara Pahang.. Fuyooo.. Mesti menarik ni dapat jalan malam dalam hutan..

Pahang, Mutiara Taman Negara, Night Jungle Walk, Night Life
Pahang, Mutiara Taman Negara, Night Jungle Walk, Night Life

 

Kite akan berkumpul dulu di Park Centre untuk short briefing / penerangan ringkas dari Guide kami ! Untuk aktiviti ni kite akan berjalan di sekitar Taman Negara lebih kurang dalam 200 meter. Alaa dekat je pun ! Ibarat main tepi-tepi hutan..hihihi ! aihh tepi-tepi pun jangan cakap besau ni HUTAN weh..

12219606_10207922591763247_4416116486339947759_n

 

Opss ! Korang jangan lupa bawak torchlight tau.. da kasitau kan dalam tentatif ? hihihi senang sikit nak nengok binatang di sekitar Taman negara tu..Kalau nak tau the jungle comes alive at nite tau ! Faham ke faham ? NOTED : pastikan korang jangan buat bising macam pasar malam nnti haiwan tak nak klua dan menganggu pengunjung lain !

 

Cuba intai bird-eating spider di sebalik kayu ! Ulat gonggok sebesar ibu jari ! Tapir yang mesra Alam ! Rusa yang jinak giler ! Alahai nak listkan memang banyaklahh weh.. Mesti korang rasa macam ala-ala safari park ! Syarat die jgn bising nnti hewan ni taknak klua ! Dan bergantung pd cuaca.. Nanti korg akan dibawak ke Bumbun Tahan untuk xplore hewan di padang ragut situ ! Dengar cite kat situ ade satu benda yg buatkan hewan tu tertarik nak g situ !

IMG_8064-700x325

 

Pstt...nak bisik satu cite ni ! Guide kami penah dengar harimau mengaum kat Bumbun Tahan ni tau ! Perghhh.. seram mak kau! Ape lagi terus cancel nak ke bumbun hide..hihi ! ( Eh ! Ni cite rahsia tau..admin share kat blog je ) Banyak lagi kisah n xtvt lainn.... nak tau jom la singgah Taman Negara ! Alahai Dekat je..

Berminat nak join xtvt kami ?

Buat Tempahan di www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

 

“.....Hilai tawa anak-anak kecil tadi cukup mencuit hati. Mereka cuba mengejar anak ikan di Sg. Tembeling dengan menggunakan tangan cukup membuatkan hati si ayah terhibur. Senyum tak penah lekang di bibir anak kecil tu bila dapat berendam dalam sungai tadi maklumlaa hidup di bandar..Faham-fahamlaa ! ”

10432133_1090436477634278_6932059275847228768_n

 

Ayah dan ibu mana yang tak gembira bila dapat lihat keletah anak-anak yang semakin membesar dan sukakan penggembaraan. Memang tepat keputusan si ayah membawa anak-anak santai di kawasan alam semula jadi ni. Anak- anak mesti gembira bila diberitahu di Taman Negara ade sungai dan kawasan berkelah !

Riadah di kawasan alam semula jadi memang mendamaikan. Sesekali lari daripada kesibukan hutan konkrit di kota, sambil mendengar kicauan burung, menikmati panorama hijau di sepanjang aktiviti jungle trekking dan naik titian gantung memang menarik dan cukup berbaloi. Penat pun boleh hilang !

11224472_856721051065167_5521240738922051113_n

 

Sambil merehatkan minda dari beban kerja, si kecil juga boleh meneroka banyak benda, serta dapat pupuk rasa cintakan alam semula jadi di dalam diri mereka. Dengan aktiviti night walk mereka boleh lihat pelbagai haiwan yang aktif waktu malam. Jangan terkejut jika terlihat tapir, rusa atau landak di sekitar Taman Negara. Mereka sangat jinak.

 

Jangan ketinggalan untuk cuba meredah jeram melalui bot kayu yang sangat tradisional ni ! Rapid shooting aktiviti soft extreme sesuai dengan si cilik. Rasai pengalaman baru dengan aktiviti ni dan diselitkan aktiviti kemasyarakatan iaitu melawat perkampungan orang asli. Anak-anak didedahkan dengan teknik dan ilmu baru

Pengembaraan Anak Rimba !

Cuti sekolah terlalu singkat? Nak ke luar negara tapi mikir status Ringgit seolah-olah tengah terjum bangunan ! hihihi.... Tak yah fikir jejauh sangat dalam Malaysia pun banyak tempat menarik  dan best !

10422585_10152556610393428_787394217631360216_n

 

Bawak anak-anak ke tempat alam semulajadi. Sambil tu boleh terapkan hobi cintakan alam sekitar dalam diri anak-anak ! Takkan nak bawak ke shoping mall, taman permainan lagi? Kali ni jom tukar selera korang tu.

Nahhh ! Cheklist aktiviti yang kami jalankan di Taman Negara yang super extreme sesuai dengan si cilik korang ! Tak rugi beb bawak anak gi sini.

Rapid shooting & Visit orang asli

Aktiviti soft extreme ni pasti mengujakan bila kita perlu redah jeram dengan menggunakan bot kayu tradisional ! Pasti basah kuyup dikerjakan oleh jeram ! Hihihi..Sambil tu dapat belajar teknik dan budaya masyarakat asli di Taman Negara ! Yang menarik dorang masih Kekalkan adat dan budaya nya tau ! ade mandi-manda di sungai tau.

NASH1340

Jungle trekking dan Canopy walkway

Tolong jangan terlepas untuk cuba aktiviti canopy Walkway ni ! Si cilik pasti teruja berada di ketinggian 40 meter dri atas tanah dan dapat lihat panorama hijau di sekeliling mereka ! Kenali pokok serta herba yang berguna.

Night Walk

Wow ! Berjalan waktu malam ditemani unggas dan bunyi alam. Lihat haiwan dengan lebih dekat di sini seperti Rusa, landak tapir dan lain-lain.
Kembara selama 45 minit ni dapat mngajar anak pengalaman baru sesuai dengan usia mereka yg sukakn pengembaraan.

 

Berminat nak tau lebih lanjut trip seumpama ini? KLIK SINI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKU BATEQ...LAIN DARI YANG LAIN !

JOM KENAL DORANGG....

 

Kali ni korang akan dibawa melawat kaum Orang Asli Taman Negara pulak.. Eh ! Buat ape pulak bukan ke kt gombak tu pun merata-rata kaum kerabat Orang Asli kan.. Lagipun kitorg dah kenal dgn dorang..

10983821_1582614281977706_8627019108871811007_n

 

Uihhh.. Cepatnyaa meleset fikiran korg tuh ! Ni nak habaq mai depa ni lain laa.. Bukan mcm kat luar sane nuh.. Depa masih kekalkan adat , tradisi n budaya masyarakat dorg ni.. Banyak giler perbezaan yg mesti korg tengok n pelajari nanti tau.. Nak contoh? Hmmm...mengamalkan hidup berpindah randah. Satu kampung hanya dihuni lebih kurang 15 buah keluarga shj....Ehhh ! Da dua contoh ni..

10983403_934728813205046_1143662025560774894_n1743621_900655539945707_8786877835670960793_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Okay ape aktiviti mase kat sini ? Korang akan diajar serta didedahkan dengan cara survival n sedikit info pasai dorang ni.. Antara survival nye yelah menyumpit ! Buat arrow untuk sumpit ! Hidupkan api menggunakan buluh dan rotan ! Uhhh.. Menarik kan ?

312862_273721415989931_1618117053_n

 

 

7096_866098243401437_3867653636808689370_nAdmin..! ade kawan tanye kene bawak sumbangan ke ? Untuk info korg kami da siap-siap collect dalam pakej utk tiket Orang asli Donation sebanyak Rm 5.00 da lerr.. Tak yah susah da.. Tapi kalau korg cam ade sumbangan lain boleh jer nak kasi cam makanan ke baju ke haperr kan.. lagi bagus atleast dapat pahala...

 

Moga Info ni berguna laa serba sikit untuk korg.. Kalau nak kenai lagi rapat boleh datang Taman Negara.. n untuk info korg juga boleh stay di Kg Orang Asli kat sini tau ! Boleh pelajari cara dan budaya masyarakat tu..

11049472_1075420459154128_6416980324489057004_n

 

 

10411413_866096826734912_3522201626491647969_nJika anda Join Pakej Kami, memang dah termasuk sekali melawat ke perkampungan Orang Asli ni. Lihat di www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Suka Travel Bersendirian? WOW!!! Menarik kan... Anda tergolong dalam golongan ni? Kenapa Perlu baca semua ni...

Sebut pasal travel mesti banyak kenangan mase travel kan ! Nak-nak pulak yg g travel as a Lone Ranger...Berani ke pergi sensorang??? Memang tak pernah difikirkan...Memamg salute la sape yg travel luar negara pastu sensorang ! Okey back to tajuk! Banyak merapu pulak..

 

Seriusly..  Ni random kajian yg admin buat laa.. Maybe korang PATUT BACA !

  1. Self-challenge / Berdikari

Dalam travel especially sorg-sorg, kite akan lebih alert dengan benda-benda di sekeliling. Time ni baru la tau keupayaan dan kemahiran otak kite ni berhubung ke tidok ! Dalam takut-takut nak tak nak kite kena buat keputusan cepat, tepat dan bijak ! Kalau kite train diri kite dengan mende mcm ni kite, supaya kite mampu hadapi cabaran akan datang.

  1. Mencari sesuatu (diri yang hilang/cinta/pegangan hidup dan lain-lain sebab personal)

Di saat kita sensorang, kadang-kadang lebih damai kalau berada tampat-tempat mcm ni ! Kite pun lebih dengan dengan nikmat Allah.. N ni laa masa terbaik untuk duduk dan berfikir, perbaiki diri, menghayati alam dan nikmat-nikmat Tuhan.

  1. Tambah Kawan lain Budaya

Yup ! Time travel ni laa kite akan dapat kawan baru.. Bila berjalan seorang diri, korg berpotensi tinggi untuk didekati oleh strangers yang mungkin sedang travel alone cam korg. Mane tau kot boleh jumpe jodoh kan...hihihi

 

  1. Hobi suka jalan sorang

Yg ni paling superb ! kite boleh buat ape yg kite nak, ikut jadual kita alaa dah sorg-sorg konpem less bickering ! kalau ramei memang macam-macam songeh ! itu la ini laa bende kecik kuman pun jd isu sebesor gajah .

 

  1. Takde kawan yang free

Hmm,yg ni sedih. Bila kite beria-ria rancang baik punyer sekali xjadik ! Adoiii..poning kapla terpaksa tunda takpun pegi yg mane ade je kan.. Biasalah bila masing-masing dah kerja n ade komitmen lain kite pun kena la faham dorg kan..

  1. Skill asas

Masa ni laa, kite sendiri yang menentukan dimana akan tinggal, makan dan juga penginapan. Mahu tidak mahu ni akan mengembangkan kemahiran kite seperti skill tawar-menawar, skill komunikasi dan juga daya ingatan. Namun pastikan buat perancangan dengan teliti dan sentiasa fikirkan keselamatan diri yang utama!

 

  1. Kebebasan
    Percaya atau tak memang kena percaya ! hihihi.. Bila sorg-sorg kita bebas nak g memane jek tanpa limit bak kata org mase kite lebih flexible ! yea memang kalau kite gunakan khidmat travel agency kite akan rasa tak puas laa limit la hapee but it ade pro n con’t la kan. ( Tak backup mane-mane tau !) travel as lone ranger ni more to memaksimakan lagi kebebasan dan kepuasan.

 

Travel sorg ni org kate sunyi. Alone la tapi sebenarnya tak pun. N tak semua orang mampu untuk travel secara solo sebab perlu self-confidence yang tinggi dan motivation. Make sure Niat tu biarlah kerana Allah dan semestinya keizinan ibu bapa itu penting. Buat research sebelum pergi travel dan sediakan wang yang cukup.

 

Percaya tak kadang-kadang kekuatan tu timbul dari sumber yang kita rasakan paling lemah iaitu kekecewaan atau frustration?Anyway, ni semua terpulang pd individu. Tepuk dada tanya selera !

Untuk Trip Sendirian atau kumpulan yang kecil ke Taman Negara Pahang juga, Kami gelarkan ianya 'TRIP LONE RANGER'.

Trip ini kami sediakan date & kami akan gabungkan semua pengembara seperti anda didalam satu Team Baru...

Tempahan Boleh dibuat di www.tamannegara4u.com/