SUKU BATEQ...LAIN DARI YANG LAIN !

JOM KENAL DORANGG....

 

Kali ni korang akan dibawa melawat kaum Orang Asli Taman Negara pulak.. Eh ! Buat ape pulak bukan ke kt gombak tu pun merata-rata kaum kerabat Orang Asli kan.. Lagipun kitorg dah kenal dgn dorang..

10983821_1582614281977706_8627019108871811007_n

 

Uihhh.. Cepatnyaa meleset fikiran korg tuh ! Ni nak habaq mai depa ni lain laa.. Bukan mcm kat luar sane nuh.. Depa masih kekalkan adat , tradisi n budaya masyarakat dorg ni.. Banyak giler perbezaan yg mesti korg tengok n pelajari nanti tau.. Nak contoh? Hmmm...mengamalkan hidup berpindah randah. Satu kampung hanya dihuni lebih kurang 15 buah keluarga shj....Ehhh ! Da dua contoh ni..

10983403_934728813205046_1143662025560774894_n1743621_900655539945707_8786877835670960793_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Okay ape aktiviti mase kat sini ? Korang akan diajar serta didedahkan dengan cara survival n sedikit info pasai dorang ni.. Antara survival nye yelah menyumpit ! Buat arrow untuk sumpit ! Hidupkan api menggunakan buluh dan rotan ! Uhhh.. Menarik kan ?

312862_273721415989931_1618117053_n

 

 

7096_866098243401437_3867653636808689370_nAdmin..! ade kawan tanye kene bawak sumbangan ke ? Untuk info korg kami da siap-siap collect dalam pakej utk tiket Orang asli Donation sebanyak Rm 5.00 da lerr.. Tak yah susah da.. Tapi kalau korg cam ade sumbangan lain boleh jer nak kasi cam makanan ke baju ke haperr kan.. lagi bagus atleast dapat pahala...

 

Moga Info ni berguna laa serba sikit untuk korg.. Kalau nak kenai lagi rapat boleh datang Taman Negara.. n untuk info korg juga boleh stay di Kg Orang Asli kat sini tau ! Boleh pelajari cara dan budaya masyarakat tu..

11049472_1075420459154128_6416980324489057004_n

 

 

10411413_866096826734912_3522201626491647969_nJika anda Join Pakej Kami, memang dah termasuk sekali melawat ke perkampungan Orang Asli ni. Lihat di www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Sekali pandang, gadis manis ini macam sukar didekati. Dari raut wajahnya, siapa boleh menduga nampak sopan santun, lembut dan ceria orangnya.
“ Assalamualaikum... sapaku memulakan bicara. “ Waalaikum salam...”. Balasnya sambil mengukir senyuman. Memang senyuman tak pernah lekang di bibirnya dari sejak mula sampai kesini lagi. Itu yang saya perasan.

 

Foto di atas Puncak Bukit Teresik Berlatar belakang Gunung Tahan

 

Berkunjung ke perkampungan Orang Asli? Tanggapan anda "alaa... Orang Asli kat memana pun ada! pasti akan meleset sama sekali! Serius! Apa lebihnya di sini? Tungguuuu....

Setelah memperkenalkan diri dari Team LIA GROUP kami memulakan bicara. Jangkaan kami dari awal ternyata meleset sama sekali. Bila ditanya, ternyata gadis ini bukan calang-calang orang rupanya! Punyai jiwa kental, personaliti menarik dan gemarkan aktiviti lasak dan mencabar!
Paling seronok, trekking di hutan berjam-jam lamanya! Redah hutan! Panjat gunung! Berkayak! Dan pelbagai xtvt lasak menjadi darah daging dalam hidupnya.

Terbukti! Bila sampai disini, perkara pertama ditanya adakah trek sewaktu jungle trekking mencabar perjalanannya? Rapids shooting (naik bot) mencabar tak? Boleh tak kalau nak berakit disungai ni? Dan bermacam persoalan kami jawab satu persatu! Setelah dihitung, hampi sepuluh kali perkataan ‘mencabar’ disebutnya!

Wow! Hati kering Beb!

Pertemuan singkat kami berakhir apabila Ranger PERHILITAN memanggil gadis ini mengatakan ‘turn’ dia untuk menaiki jambatan gantung telah tiba! Sebelum beredar, kami pinta untuk berkongsi kisahnya di blog kami. Ternyata dia tidak menolak, malah sempat berbisik mesra...”Next time, jangan perkecilkan kebolehan gadis lembut macam kami tak boleh buat xtvt lasak dan mencabar tau....!”. Ianya disusuli hilai tawa keriangan..
.
.
Buat yang berminat nak join trip sebegini, Lawati web kami : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Suka Travel Bersendirian? WOW!!! Menarik kan... Anda tergolong dalam golongan ni? Kenapa Perlu baca semua ni...

Sebut pasal travel mesti banyak kenangan mase travel kan ! Nak-nak pulak yg g travel as a Lone Ranger...Berani ke pergi sensorang??? Memang tak pernah difikirkan...Memamg salute la sape yg travel luar negara pastu sensorang ! Okey back to tajuk! Banyak merapu pulak..

 

Seriusly..  Ni random kajian yg admin buat laa.. Maybe korang PATUT BACA !

  1. Self-challenge / Berdikari

Dalam travel especially sorg-sorg, kite akan lebih alert dengan benda-benda di sekeliling. Time ni baru la tau keupayaan dan kemahiran otak kite ni berhubung ke tidok ! Dalam takut-takut nak tak nak kite kena buat keputusan cepat, tepat dan bijak ! Kalau kite train diri kite dengan mende mcm ni kite, supaya kite mampu hadapi cabaran akan datang.

  1. Mencari sesuatu (diri yang hilang/cinta/pegangan hidup dan lain-lain sebab personal)

Di saat kita sensorang, kadang-kadang lebih damai kalau berada tampat-tempat mcm ni ! Kite pun lebih dengan dengan nikmat Allah.. N ni laa masa terbaik untuk duduk dan berfikir, perbaiki diri, menghayati alam dan nikmat-nikmat Tuhan.

  1. Tambah Kawan lain Budaya

Yup ! Time travel ni laa kite akan dapat kawan baru.. Bila berjalan seorang diri, korg berpotensi tinggi untuk didekati oleh strangers yang mungkin sedang travel alone cam korg. Mane tau kot boleh jumpe jodoh kan...hihihi

 

  1. Hobi suka jalan sorang

Yg ni paling superb ! kite boleh buat ape yg kite nak, ikut jadual kita alaa dah sorg-sorg konpem less bickering ! kalau ramei memang macam-macam songeh ! itu la ini laa bende kecik kuman pun jd isu sebesor gajah .

 

  1. Takde kawan yang free

Hmm,yg ni sedih. Bila kite beria-ria rancang baik punyer sekali xjadik ! Adoiii..poning kapla terpaksa tunda takpun pegi yg mane ade je kan.. Biasalah bila masing-masing dah kerja n ade komitmen lain kite pun kena la faham dorg kan..

  1. Skill asas

Masa ni laa, kite sendiri yang menentukan dimana akan tinggal, makan dan juga penginapan. Mahu tidak mahu ni akan mengembangkan kemahiran kite seperti skill tawar-menawar, skill komunikasi dan juga daya ingatan. Namun pastikan buat perancangan dengan teliti dan sentiasa fikirkan keselamatan diri yang utama!

 

  1. Kebebasan
    Percaya atau tak memang kena percaya ! hihihi.. Bila sorg-sorg kita bebas nak g memane jek tanpa limit bak kata org mase kite lebih flexible ! yea memang kalau kite gunakan khidmat travel agency kite akan rasa tak puas laa limit la hapee but it ade pro n con’t la kan. ( Tak backup mane-mane tau !) travel as lone ranger ni more to memaksimakan lagi kebebasan dan kepuasan.

 

Travel sorg ni org kate sunyi. Alone la tapi sebenarnya tak pun. N tak semua orang mampu untuk travel secara solo sebab perlu self-confidence yang tinggi dan motivation. Make sure Niat tu biarlah kerana Allah dan semestinya keizinan ibu bapa itu penting. Buat research sebelum pergi travel dan sediakan wang yang cukup.

 

Percaya tak kadang-kadang kekuatan tu timbul dari sumber yang kita rasakan paling lemah iaitu kekecewaan atau frustration?Anyway, ni semua terpulang pd individu. Tepuk dada tanya selera !

Untuk Trip Sendirian atau kumpulan yang kecil ke Taman Negara Pahang juga, Kami gelarkan ianya 'TRIP LONE RANGER'.

Trip ini kami sediakan date & kami akan gabungkan semua pengembara seperti anda didalam satu Team Baru...

Tempahan Boleh dibuat di www.tamannegara4u.com/