APA ANDA PERLU TAHU SEBELUM MENJEJAK KAKI KE TAMAN NEGARA PAHANG ?

13322010_1193473743997217_9103085278302080045_n
Sebaiknya, sebelum meneruskan perjalanan ke mana-mana destinasi, adalah lebih baik kita survey dulu tempat tu kan.

Secara tak langsung memudahkan kita mengapai matlamatnya. Mungkin boleh jimatkan kos, masa dan tenaga kita.

Sebagai Local Operator, Pasti ramai yang mahukan Tips dan Info sebelum menjejak kaki ke sini dari kami. Baca ni dan jadikan panduan perjalanan kalian....

-----------------------------
Lokasi & Perjalanan
-----------------------------
Terletak Di Daerah Jerantut, Negeri Pahang.
Antara Hutan Tertua Didunia dan Berusia Lebih 130 Juta Tahun!
Boleh dicapai melalui Dua Cara.

Cara 1
Jalan Darat (Drive terus sampai sini)
Ada rangkaian jalanraya bertar. Boleh drive kereta anda dan parking betul-betul area penginapan di Taman Negara Kuala Tahan. Google/waze Kg. Kuala Tahan dan itulah lokasi sebenar.
3 Jam drive Dari Kuala Lumpur! Melalui Lebuhraya Pantai Timur (LPT) - Exit Temerloh - Jerantut - Taman Negara

Cara 2
Melalui jalan air (Menaiki bot dari Kuala Tembeling - 3 Jam setengah naik bot). Parking kereta anda di Jeti Kuala Tembeling & ambil tiket pergi & balik. Lebih kurang RM40/hala. Masa bot bertolak 9.00 pagi & 1.30 petang.

Aktiviti di Taman Negara nanti (time Rapids shooting) pun dah ada naik bot, so.. pertimbangkan cara kedua ini utk PENJIMATAN anda... pergi balik pun dah spent RM80/org disini! Jangan lupa bayaran parking RM5/malam/kereta.

Fikir-fikirkanlahhh...

13312917_1193473917330533_2003876682777844705_n
13315643_1193474730663785_8702177537416976654_n13312865_1193473853997206_6478967756989287853_n

13310600_1193474110663847_1050634285073816953_n

 

--------------------------------
Aktiviti & Port Menarik
--------------------------------
Aktiviti Popular seperti Mendaki Gunung Tahan, Air Terjun 4 Tingkat, Jungle Trekking, Menaiki Jambatan Gantung, Hikking, Caving, Menaiki bot kayu (Rapids Shooting), Visit Orang Asli, Night Walk, Sintuari Ikan Kelah (Lata Berkoh), Caving, Team Building, Memancing Kelah dan banyak lagi....

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

----------------------------------
Bayaran Masuk & Tiket
----------------------------------
Permit Masuk RM1/Org (Sah 1 Bulan)
Lesen Kamera RM5/Kamera (H/p berkamera juga dikenakan bayaran)
Tiket Canopy Walkway (Titian Gantung) RM5 (Dewasa) RM3 (Kanak-kanak)
River Crossing Boat RM1/Org/sehala
Orang Asli Donation RM5/Org
Rod Pancing RM5/Rod


13344662_1193474030663855_300338181961239016_n

-------------------------------------------
Penginapan & Tempat Makan
-------------------------------------------
Penginapan Bermula dari tapak perkemahan sehinggalah Resort Bertaraf 3 Bintang! Cuma perlu booking awal! Pastikan anda tidak kecewa terutama di cuti umum dan cuti weekend!

Tak perlu risau pasal tempat makan sebab banyak gerai makan diusahakan oleh penduduk tempatan dan Floating Restaurant pada harga biasa. Anggaran kasar sarapan pagi rm5, Lunch RM10 & Dinner Rm10-15 seorang!

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

Pastikan menu Kelah & masakan kampung menjadi pilihan. Jangan Lupa Asam Rom Ikan Kenerak & Menu Patin sungai!

-----------------------
Tips Tambahan
----------------------

1. Tiada ATM dan bank-bank di Taman Negara (Kuala Tahan), tempat terakhir untuk mengguna ATM sebelum tiba di taman negara adalah di Jerantut. Tiada Petrol pump disini. Pastikan minyak sucukupnya dan isi 'full tank' dari Bandar Jerantut sebelum meneruskan perjalanan ke sini.

2. Sesetengah line telefon tidak dapat digunakan di Taman Negara. Beberapa resort menawarkan internet untuk kadar setiap jam. Tak silap admin ada gak yg bagi free!

3. Elak kesesakan diwaktu cuti umum dan cuti hujung minggu! Anda boleh dapatkan tawaran menarik pada hari biasa. Buat Tempahan Awal dan sebaiknya dapatkan harga OFFER contohnya dari kami atau agensi pelancongan lain 2-3 bulan sebelum perjalanan untuk memastikan kekosongan tempat!

Pastikan Tempahan melalui Agensi yang Sah dan Travel Agen Berdaftar dengan Kementerian Pelancongan! Elak Penipuan dari individu tidak Bertanggungjawab!
.
.
.

.
.Orang tua-tua kata... "Masa bercuti paling BEST adalah waktu weekday! Hari biasa.. time tu tentunya tak sesak dan semua urusan dipermudahkan.. Hargapun sangat special & tak perlu bayar lebih untuk dapatkan mende yang sama.. setuju?

. takdelaaa kelam kabut ngan orang ramai!... alaaa... daaa nama pun bercuti! so.. renung-renungkanlahhhh...."
.
.

13346832_1193474880663770_4319604918704791721_n

Bagi Memudahkan Perjalanan Anda...
Kami Dah Buatkan Satu Trip Yang Kami Namakan 'Trip Santai Taman Negara' Anda boleh Klik Link di bawah ni untuk lihat maklumat lanjutnya...

Klik :
www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Ingat!!! Booking Awal Untuk Elak Kesesakan!

13339527_1193474230663835_4950735153046185659_n

Klik LIKE dan SHARE untuk manfaat bersama.
Jangan lupa Tag kat kengkawan atau sedara mara atau sesape saje yang nak Jimattt....

Salam Mesra Dari :

Admin & Seluruh Crew & Warga Kerja
LIA GROUP (Taman Negara Pahang Malaysia)
Website : www.tamannegara4u.com
Facebook : www.facebook.com/tamannegara4u
Instagram : www.instagram.com/tamannegara4u

Admin (Call/sms/whatsapp) untuk bantuan...
Sales Office (Dakili Travel & Tours Sdn Bhd KPL/LN 8556)
Cik Qarbila 01136406813
En Sahidun 013 933 5227

Semoga Tuhan merahmati perjalanan kalian....

1505011_708095069201756_369103528_n

Love and enjoy to watch wildlife ? In Taman Negara Pahang Malaysia, you will see wildlife in front of your eyes !

13-04-06-Malaysia 748

Observation hides where you can spend the night are aplenty. From the hides, you could watch wildlife or other nocturnal animals at the salt licks. The most popular hide is Tahan Hide, just a stone's throw from the Park Headquarters.

16808529_1377266292346633_330186890_n

But Tahan is not the only hide available. There are Tabing, Cegar, Anjing, Blau, Yong and Kumbang Hides as well for you to zoom into a multitude of fauna within the perimeter of the park.

All the hides are strategically located overlooking salt licks and grassy clearings for clearer view. Listen also to the most prominent spund that comes from the hornbills.

You can also find fireback pheasents as well as fish eagles and kingfishers close to the rivers areas. Another river i.e. Sungai Tahan is popular for Masked Finfoot. There are just some of the 250 species of wild birds that have been identified in Taman Negara so far.

12003169_1040552552622671_1336983286408915168_n

If you're lucky, you can chance upon wild and shy animals like Seladang ( Wild ox ), Sambar or barking dear, wild boar and Tapir. There are also other animals that inhabit the park such as elephants, tigers, leopards, sun bears and the endangered Sumatran rhinos.

Not to be missed also are long-tailed Macaques often seen by the river, the screeching sound of the Leaf Monkeys, the white-Handed Gibbons and the Siamang that roam in groups known for its noisy sound early in the morning.

1517516_744251695586093_1121865739_n

You have an opportunity to experience the animal observation from this hide if you are participating in the night walk activity. You are not allowed to stay for overnight in this hide.

 

Memilih-Joran-Pancing

Memancing boleh menjadi antara aktiviti Sukan yg paling mengujakan, namun boleh juga menjadi aktiviti yg paling mengecewakan kalau tak dapat walau seekor labi-labi ! Cuba elakkan dari melakukan kesilapan yg boleh dielak ketika menyertai trip pancing.

images

 

1. Menggunakan tali yg telah " Luka " atau lama

Ramai yg tidak mengambil serius keadaan tali utama. Tali yg telah lama kebanyakkan akan luka atau berbulu. Mungkin keadaan tali tidak mempengaruhi peratus strike.

 

Shanks

 

2. Menggunakan mata kail yg tidak sesuai

Mata kail tidak diciptakan untuk semua keadaan pancingan. Terdapat mata kail yg berbeza bentuk, mata tunggal atau mata tiga dan saiz. Pastikan anda tahu spesies target anda dan pilih mata kail yg bersesuaian.

 

3. Menggunakan padanan rod dan kekili yg salah

Seperti mata kail, penggunaan padanan rod dan kekili juga haruslah bersesuaian. Setiap spesies pasti mempunyai set yg sesuai untuk memancing.

 

4. Kuantiti tali utama yg tidak bersesuaian

Kuantiti tali utama perlu bersesuaian dengan keadaan pancing dan juga kekili. Setiap kekili biasanya mempunyai anggaran kiraan kuantiti tali yg sesuai untuk dimasukkan ke dalamnya. Selain itu, tali utama yang pendek atau tidak mencukupi boleh membuatkan ikan terlepas.

 

Fly-Fishing-720x340

 

5. Menggunakan teknik flyfishing tanpa mempelajari tentang flies

Salah satu kepuasan flyfishing ialah mempelajari pelbagai jenis flies untuk pelbagai jenis dam spesies.

 

tali-berpintal

 

6. Susunan tali utama dalam spool yg tidak betul

Pastikan susunan tali dalam spool tidak bersilang atau bertindah dalam aturan yang tidak betul. Jika rasa ada yg tak kena, periksa semula tali utama terutama bagi kaki casting.

 

7. Mengendalikan ikan tanpa sarung tangan

Ikan yg tewas selepas pertarungan mungkin kelihatan lemah, namun masih mempunyai tenaga akhir untuk membuat pecutan ketika anda mahu membuang mata kail. Pengendalian tanpa sarung tangan mampu membuat anda berputih mata dan meninggalkan kecederaan akibat sirip serta gigi yg tajam.

 

8. Tidak mengambil serius saranan guide dan tekong anda.

Ketika trip memancing amat penting untuk dengar saranan dan nasihat daripada tekong atau guide kerana mereka lebih tahu dan berpengalaman dengan spot yg dibawa. Jangan terlalu ego dan nak tunjuk terer.

 

9. Buang Masa

Memancing memang aktivit yg baik untuk mengisi masa lapang. Namun, jika anda pergi memancing sekadar untuk berborak, makan dan minum baik anda ke kedai mamak saja.

 

IMG-20150203-WA0017

 

10. Menukar gewang terlalu kerap

Sememangnya anda banyak koleksi gewang dalam kotak anda. Namun, jika terlalu kerap menukar gewang ketika memancing merupakan perkara yg sia-sia. Secara tak langsung, ia membuatkan gewang anda terlalu sekejap di dalam air dan mempunyai ikan anda hilang minat.

 

Sumber : Majalah Umpan.

Dapatkan TIPS PERCUMA kami di SINI.

Lihat Info Pakej Memancing Taman Negara Pahang Malaysia Di SINI.

 

JERANTUT, 5 Sept -- JINAK ... Tiga kakitangan Santuari Kelah Lubuk Tenor di Taman Negara di sini, menunjukkan demonstrasi bermain dengan ikan-ikan kelah baru-baru ini. Santuari berkenaan merupakan satu lagi produk baru menanti pengunjung Taman Negara kerana ia bukan sekadar pusat kajian dan pemuliharaan ikan kelah malah turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah memberi makan ikan kelah malah boleh berenag dan bermain dengan ikan tersebut. Bagaimanapun, pengunjung dilarang menangkap atau memancing ikan itu kerana tujuan utama penubuhan santuari itu lebih kepada usaha memulihara ikan kelah daripada pupus. --fotoBERNAMA HAKCIPTA TERPELIHARA

Bagi kaki Pancing, korang pasti selalu mendengar tentang Lubuk Kelah di Taman Negara Pahang Malaysia kan ? Lubuk Kelah yg di maksudkan adalah Sungai Keniam. Salah satu tempat tersohor untuk memancing ikan Kelah atau "Mahseer" ni..

Beberapa info tentang Sungai Keniam yg HARUS korang amik tau !

1. Sungai Keniam terletak di dalam kawasan Taman Negara Pahang dan tertakluk pada akta larangan seperti larangan menebang pokok, membuang sampah, berburu secara haram dll.

 

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

 

2. Korang perlu membuat pendaftaran dan mengambil permit masuk ke Taman Negara, lesen Memancing dan Lesen Camera. Segala peralatan dan kelengkapan perlu di periksa oleh Renjer Jabatan Perhilitan sebelum masuk ke Taman Negara.

DSC00068

3. Perjalanan ke Sungai Keniam mengambil masa lebih kurang 3- 4 jam menaiki bot.

4. Bulan memancing terbaik adalah semasa musim kering pada bulan Februari hingga September.

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

5. Antara hasil tangkapan yang popular di Taman Negara ialah Kelah, Patin, Baung, Gohok, Tenggalan, Lampam, Krai dan Tapah.

IMG_61269439480258

6. Umpan terbaik untuk memancing kelah ialah sawit peram.
Cara nak buat ? Baca sini DIY UMPAN KELAH.

7. Antara lubuk popular ialah Lata Said, Perkai, Rincing, Cangkung, Petai, Rawa, Panjang, Batu Terubung dan lubuk-lubuk kecik lain.

22320_968543389823588_1656921838975186810_n

8. Spesis Raja Sungai ni berat bawah 2kg Harga dlm lingkungan Rm180 sekilo! Berat atas pada 2kg Harga mencecah RM220 sekilo !

9. Sebagai Omnivor, makanan utama ikan itu adalah rumpai air, alga, serangga, katak, ikan kecil dan buah-buahan yang terjatuh ke dalam sungai.

10. 'Ikan raja' atau 'raja sungai' itu boleh membesar sehingga 30 sentimeter panjang dengan beratnya antara dua kilogram (kg) hingga tujuh kilogram.
KHAS UNTUK ANDA ! TRIP MEMANCING KELAH..
Lihat Info di JEJAK KELAH TAMAN NEGARA

Taman Negara Pahang Malaysia atau National Park Taman Negara merupakan kawasan yang dilindungi pertama dan tertua di Negara Kita. Kekayaan flora dan fauna menjadi nadi utama tarikan pelancong ke Taman Negara Pahang Malaysia.

Maka tak hairanlah jika terdapat pelbagai spesies fauna yang masih wujud dan dijaga oleh pihak perhilitan Taman Negara supaya spesies terancam kekal dan selamat. Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan bagi pencinta alam sekitar untuk dekati haiwan di Taman Negara Pahang Malaysia.

  • Night Jungle Walk
  • Meninjau & Bermalam di Bumbun Tahan, Bumbun Kumbang, dll
  • Night Safari by 4x4 & Bot

 

1044087_713641608647102_1973911931_n

1471840_698339720177291_182968122_n

1528500_713641308647132_529355891_n

10245526_773177129360216_6785262877380986067_n

10547604_1008124332532160_8737502209239989363_n

11139352_1008124355865491_1986873746022034830_n

11403365_1008124449198815_32210393303231969_n

12920950_1045199682219964_14692786_n

12511662_914238691985332_2105631205_n

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

11709847_1008124409198819_3559952923266924067_n

12189046_1065340410143885_7047339576418171194_n

12219635_1069711286373464_7763779651771302442_n

14079952_1265933393417918_1396313176893889986_n

12540695_1105005319510727_516401967175004525_n

11262153_1008124525865474_6435316564465957536_n
DSC00028DSC00300

 

Antara spesies serangga di sini. Saiz dan bentuk berbeza dengan haiwan yang selalu kita lihat di rumah. contohnya ulat gonggok di Taman Negara Pahang Malaysia bersaiz 5x ganda dari yang biasa kita lihat.

DSC00250DSC0019214273528_1165919956814602_1708696279_o

13418735_1202765816401343_2197203897928648962_n

13707756_1225056800838911_1927717168681373827_n

12003169_1040552552622671_1336983286408915168_n12596423_950559431686591_1919109689_n

1499426_710284698982793_128870634_n

11218713_952039328171904_8146275346292025215_n

14958657_1231399063600024_1415740117_n

Terdapat juga haiwan yang jarang kita lihat di luar sana dan ia begitu jinak seperti Tapir dan rusa. Jika berpeluang anda juga boleh melihat beruang matahari, harimau dan lain2 hidupan liar. Jika ingin bergambar dengan haiwan di Taman Negara Pahang Malaysia, sebaiknya dapatkan khidmat staf di sini. Ada sesetengah haiwan bertindak agresif ketika kelaparan.

Perlukan lebih TIPS & PANDUAN KE TAMAN NEGARA ? KLIK ----> SINI

Ingin mengenali kami dengan lebih dekat ? KLIK ---> SINI

Ketika menjejakkan kaki ke Taman Negara Pahang Malaysia, kita pasti akan terpukau dengan setiap sajian flora nya yang unik, cantik dan mampu membuatkan setiap jiwa berasa tenang.

Dedaun yang menghijau dapat menyegarkan dan boleh menjadi terapi untuk minda kita. Tambahan pula dikelilingi oleh flora dan fauna yang cukup menakjubkan.

Jika anda masih belum menjejakkan kaki kesini, apa kata jika anda menikmati setiap gambar yang kami rakamkan kepada anda di bawah.

13792_951719694839291_149951749425126977_n

1012408_866111943400067_3787254493047135955_n

1385575_866111540066774_5254716661175120044_n

1385575_866113536733241_5283552349648324249_n

Sepanjang laluan di atas trek, mata anda tidak akan terlepas pandang pada setiap kepelbagaian flora yang bakal disaksikan. Jangan sesekali ketinggalan untuk merakam setiap detik dan keindahan yang terdapat di hutan tertua dunia Taman Negara Pahang Malaysia yang merupakan khazanah yang tidak ternilai.

1530373_866113353399926_8152489437390007741_n

1958267_866111443400117_716139850813791991_n

10325412_781472175197378_3756237803865992062_n

10561607_866113193399942_2567665539845475856_n

10653629_866111620066766_7294342859324789520_n

Terdapat banyak spesies pokok-pokok herba yang boleh digunakan untuk kesihatan,kraftangan dan sebagainya. Antara pokok herba yang boleh di lihat ialah pokok tongkat ali, kacip fatimah, Halia hutan, rotan, Pokok Tapak Hantu dll.

10660369_866111790066749_2863886013357332875_n

10672368_866111390066789_7077092789632476171_n

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o

12498435_914235505318984_1156429380_n

13524482_1211985915479333_4381473654858951895_n

11178557_10202923025236942_1174278002_n-720x360

10698700_866113626733232_4841408081109029409_n

10730849_866113556733239_7630200554830253447_n

10734280_866112946733300_3691692282545076220_n

11009111_1008124282532165_3946673341196618128_n

Bagi yang menggemari dan sukakan Alam Semulajadi, boleh cuba berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia. Aktiviti dan Pakej sememangnya sesuai bagi yang ingin bercuti bersam Keluarga, Rakan dan boleh juga untuk mengadakan team building di Taman Negara Pahang.

Sekiranya ingin mendapat TIPS PERCUMA dari kami, Klik SINI.

Lihat Aktiviti & Promosi Terkini di SINI.

61392960965_620x390

Before discover Malaysia, you need to know a few Tips !

  • PICK A BEST SEASON TO TRAVEL

-For first timers to Malaysia, do note about Malaysia tropical weather ! Rainy season in the West Coast is from September to December, while rainfall in the East Coast from October to February.

VisaAsistance

  • GET READY WITH YOUR VISAS !

- Before book your air flights ticket, make sure your passport is valid for at least 6 months beyond the date entry ! Visitors from most countries are given a 30 or 60 day visa on arrival, according to a length of your stay. For details, visit official Ministry Of Foreign Affairs Malaysia website at www.kln.gov.my.

bags-travel-bag-15_2048x2048

  • PACKING ESSENTIAL ITEM

-  Depend on destination, the ultimate goal when travelling is to bring one carry on luggage, but it is quite impossible to fit and carry everything on hand. Make a list of essential items and pack only what you need !

image (3)

  • CASH AND CREDIT CARD

- Don't bring a lot of cash, but it's always good to keep some emergency purposes. Exchange enough cash in local currency if you plan to go to smaller town or remote areas. Credit cards are accepted in most major shopping malls, restaurants and hotels with a minimum spending MYR 50.

  • MEDICAL AND HEALTH PRECAUTIONS

- Do keep in mind that accidents can happen. If you require any medical or health treatment, there are government and private medical care available in most areas. Make sure you have adequate travel health insurance to bear the costs. If not, tourists will still be given attention, but medical bills may incur extra unplanned costs.

pengangkutan-awam

  • GETTING AROUND

- Malaysia has many transportation systems to choose from, such as taxi, car rental, commuter train, monorail and buses. Be careful when getting into a taxi, as some of drivers don't use meters. Make sure to confirm that your taxi driver is using the meter taxi.

  • THE IMPORTANT DO'S AND DONT'S

- Malaysia is generally a peaceful country with a multi-cultural and ethnic nation, with its own customs and practice.

726px-Have-an-Effective-Handshake-Step-3

  • SMILE AND SHAKE HAND

- Generally handshakes are accepted but don't shake them unless your acquaintances are familiar with the western culture. Some Muslim ladies would prefer to be greeted verbally with a " HELLO " and smile, they may even refuse a handshake. Don't feel offended. It is custom that most Muslim women do not accept handshakes from opposite sex.

  • NO PDA ALLOWED !

- Public displays of affection are a big NO on roads and other public places in Malaysia.

home_pleasetakeoffyourshoes_traditional_base_6

  • SHOES OFF

- Always remember to remove your shoes if you see a no-shoes sign in places of worship and when entering Malaysian home.

  • DO IT RIGHT

- Use the right hand when eating, and during giving or receiving something from another person, as it is deemed to be more appropriate rather than using the left hand.

images

  • LEARN THE BASIC WORDS

- Malaysians are generally friendly and they love to hear visitors speak in their native language. Simple words like "Terima Kasih" ( Thank you), " Tolong" ( Please ), "Selamat Pagi" ( Good Morning ) and "Di Mana" ( Where ) can take you long way.

More information about activity at Taman negara CLICK HERE.

Dah baca REAL INNER JUNGLE PART 1 ? Alhamdulillah kalau dah ! Yang belum tu baca SINI.. Untuk sambungan ni memang kene baca dengan sabar, sebab agak panjang sikit. Ni antara pengajaran eh ? pengalaman yg ditempuhi sebelum sampai sini. Nak trekking 8KM ni beb, dah la first time..semangat lain macaim je..

Lepas naik bot tradisional selama 45 minit lebih kurang, kita akan singgah di Kampung Pagi, Ulu Tembeling untuk lunch ! hehehe. nanti ade pulak yg kelaparan kalau lewat lunch. korang jgn risau ! Kami dah siap2 pack kn lunch kat korang.

12238261_10204047966438414_8416688981020129941_o

6. Antara menu lunch.. Paling xleh lupa bile tengok mat salih fedup kene makan pakai tangan. Dorg mane pandai weh ! Nyer bantai pakai dua2 belah tangan..Ishh ! Ishhh tak pe next time upgrade sudu.hehehhe.. Selepas tu sambung perjalanan ke kuala Keniam.

10404249_847601678584427_8718955793302445612_n

7. Start trekking di Kuala Keniam, Kat sini merupakan pusat penyelidikan pihak uitm. Sebelum tu jangan lupa warm up sikit. Takut ade plak yg cramp kaki or pancit awai. Sepanjang trekking, guide akan info tntang flora & fauna kat dalam Hutan Tertua Dunia Ni.

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o8. Ini salah satunyer lah pokok yg mempuyai batang mamanjat macam ni ! Unik jugak kan. Banyak lagi korang akan jumpa. Jangan lupa untuk ceduk ilmu sedalam-dalamnya dri guide kami !

12248215_10204048025559892_822107089180802966_o8. Penyambut tetamu dalam Hutan ! Bertuah la sape yg dapat jumpa. Nak2 bila musim hujan. Pacat ni memang kelaparan darah. Digalakkan supaya pakai anti-leech sock atau lumurkan air tembakau yg direndam pd kasut korg. Atau mane2 petua utk elak digigit pacat.

12232792_10204048005039379_6389728809642589637_o9. Salah satu tempat berhenti rehat n chek pacat. Heheh. Rasa gatal2 tu baik chek. Kalau ade kesan berdarah tu, yer laa tu. Bila die kenyang die jatuh sendiri. Tapi malang bg pacat tu bila die dah kenyang korang plak bunuh die !

12219413_1069333949744531_6496579560520154716_n10. Lebih kurang pukul 500 petang korg akan tiba di Gua Kepayang Besar ni ! memang cantik dan besar gua ni. Boleh menempatkan lebih 10 group atau lebih dalam ni. Boleh la pilih port untuk setup campfire n tempat !

11161350_974170452594215_8632451578026162991_n11. Jangan ketinggalan untuk berendam dalam Jakuzi paling ekslusif dalam ni ! Sambil2 basahkan badan dapatlaa rasa kesejukkan air Sungai kat sini. Tips n petua skit jangan amik air di tepi sungai ! Sebaiknya amik air di tengah sungai sebabnya haiwan suka buang air di tepi2 sungai !

11181313_977720868905840_4209414564372049207_n12. Sementara tu bolehla prepare untuk dinner ! Candle Light dinner dalam gua ni fefeling cam zaman batu. Ni tolong-menolong yer ! kesian la kalau guide kene buat sorg. heheh

12107841_1056011924410067_9209701809237461160_n13. Lpas dinner  ni free aktiviti ! nak sembang2 sampai pagi ka sambung night walk di sekitar gua ka, terpulang. Bincang gn guide n ahli lain. Penah juga time tengah tidur, tetiba terdengar pinggan jatuh ! Mase tu baru nak lelap dalam pukul 3 pagi, terkejut terus buka torchlight ! Guide terlebih dulu gi chek rupanyer landak. tengah curi makanan kami. Buat saspen jerk ! Tak sempat nak amik foto nyer dek ketakutan.

 

Antara yg bese dengar bunyi pelik nyer kat sebelah. Member dengkur. hehhe, takpe die penat tu trekking  9km.. Selepas tu, sambunggg cerita di next day yea... jangan lupa, admin share aktiviti next day pulak !

Melawat ke Gua kepayang Kecil dll....

 

bomoh

SAKA TRAVEL ? Yea, memang ramai dah yg terkena SAKA TRAVEL ni.. Antara sedar dan tak sedar je ! Parah tau..kejap2 kena berubat ! Ubatnya bergantung pada tempat travel tu.. hehhee.. Senang citer kalau tak gi Travel memang boleh menggigil- gigil satu badan.

14264124_1266704363340821_5141787142323267241_n

Jadi admin sarankan korang chek tanda-tanda kat bawah ni related dengan korang tak !

  1. Korang lebih eksaited bila bercakap pasal travel/ tempat2 menarik, perjalanan ke sane dll tak kire dalam atau luar negara.
  2. Mempunyai hobi baru iaitu kumpul duit2 dari luar negara ! Sebut jer negara mane, korang pasti ade simpan salah satu duit negara tu biarpun seposen/seringgit ..hihi.
  3. Ketagih dgn search "Everywhere" di Skyscanner & dah berniat untuk Travel tempat baru. Padahal baru je 2-3 minggu balik dari travel.
  4. Alah dengan satu tempat sepanjang hidup.13935008_1246790348665556_6223275148065798940_n
  5. Tak kisah kalau Travel sorang2 sebab dah jadi kebiasaan korang pun asalkan hajat korang nak "Tawan " tempat travel tercapai.14247926_1165919833481281_1766149553_o (1)
  6. Memang ramai kawan dari luar negara ! Kawan2 ni pun jumpa semasa korang travel jugak.
  7. Menghabiskan berjam-jam untuk baca blog2 travel yg dapat memberikan anda inspirasi & info untuk Travel.
  8. Menganggap "sesat" tu sesuatu yg bagus & dapat memulakan pengembaraan baru.images (1)
  9. Kerja hanya untuk dapatkan duit untuk travel ! Bila tabung travel khas dah penuh ape lagi.. apply cuti & Travelll !12674122_1025437544196178_1742952096_n
  10. Sentiasa post gambar travel kt media sosial sebab korang rindukan tempat travel tu.. Siap dengan hashtag #throwback lagi tuu..hehe

Ada tak yg perangai macam kat atas ? Kalau ade & korang makesure masukkan Taman Negara Pahang Malaysia  dalam list tau !

Rancang percutian korang di sini : Taman Negara Pahang Malaysia

 

13153378_1064331943640071_853975396_n (1)

Kami dedahkan Basic Tips bagi yang nak jejakkan kaki di Bumi Taman Negara Pahang Malaysia. Tips & Info untuk setiap aktiviti yg bakal buat korg teruja untuk join aktiviti kami. Yg first time nak datang sini atau beginner hiking/ trekking, SERIUS ini untuk korang !

10636016_866105556734039_8454504919499113675_n1-900x450

13663481_1129571373782794_121174916_o1. Rapid Shooting :
* Makesure pakai LIFE JACKET !
* Sediakan pakaian basah
* Digalakkan pakai sandal/selipar
* Pastikan barang2 seperti telefon or camera diletak tempat selamat. Atau                    better pakai casing waterproof ! Biasanya guide akan bekalkan plastik untuk isi          barang korang.
* Better jgn pegang di tepi bot ! Takut kalau bot berlanggar kayu ke batu,time tu         tgn korg kat tepi bot ! haa, blh bayangkan camne? hehehe.

 

995077_1506571129590506_6308600628236954960_n

2. MELAWAT PERKAMPUNGAN ORANG ASLI BATEQ
* Hormat adat & Budaya masyarakat Asli kat sini.
* Sumbangan untuk Orang Asli da termasuk dalam pakej. Kalau ade                                sumbangan lain seperti makanan, pakaian dll boleh inform guide / staf kami,              kami akan bantu.

14374799_1174403232632941_2117255580_o

3. Night Jungle Walk :
* Pakai pakaian yg sesuai & digalakkan berkasut
* Jangan Lupa bawa TORHLIGHT !
* Sentiasa berada dalam group & Jangan buat bising
* Elakkan berada terlalu dekat dengan haiwan yg berbahaya spt Tapir                             agak agresif jika die kelaparan.

14218507_1165918553481409_1289962032_n

4. Hiking Teresek Hill :
* Pakai pakaian sesuai & berkasut !
* Digalakkan bawa air mineral & snack untuk extra energy
* Jangan rehat terlalu lame, kalau penat berhenti sekejap dalam 5 Minit.
* Awasi setiap langkah ! banyak akar2, platform yg rosak & jalan licin.

10686606_941912852486642_4304116025711787875_n

14269662_1165919190148012_1432638096_n

5. Jungle Trekking To Canopy Walkway :
* Hati2 dengan tumbuhan beracun & bahaya seperti Cendawan beracun                        boleh sebabkan alahan kalau kite pegang.
* Jage jarak semasa atas Canopy Walkway. 10 meter jarak & 4 org shj atas satu             Canopy tu.
* Pastikan tali pemegang tu dalam keadaan selamat. Mane tau kot2 ade lebah              kat tali korg tak perasann ! Kan naya..
* Bagi yg walk in, Tiket Canopy dijual kat Canopy tu & kat situ ade jual air kalau              dahaga boleh beli. Takkan nak ke Park Center, jauhnyer lebih kurang 45 minit.           Tandas pun ade dkt situ.

Ni jer tips basic yg admin nak kongsikan.. Jika ade lagi admin edit n tambah2 lagi deh ! Kalau ade pertanyaan atau masalah, contact ajer staf kami. Kami bantu setakat mampu ja lah kan.

Sebelum tu, korang boleh belek aktiviti & Promosi Terkini kami di http://www.tamannegara4u.com

Jangan lupa utk DONLOT TIPS PERCUMA yg telah membantu lebih 10k follower kami untuk ke Taman Negara Pahang Malaysia di sini :
http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma