APA ANDA PERLU TAHU SEBELUM MENJEJAK KAKI KE TAMAN NEGARA PAHANG ?

13322010_1193473743997217_9103085278302080045_n
Sebaiknya, sebelum meneruskan perjalanan ke mana-mana destinasi, adalah lebih baik kita survey dulu tempat tu kan.

Secara tak langsung memudahkan kita mengapai matlamatnya. Mungkin boleh jimatkan kos, masa dan tenaga kita.

Sebagai Local Operator, Pasti ramai yang mahukan Tips dan Info sebelum menjejak kaki ke sini dari kami. Baca ni dan jadikan panduan perjalanan kalian....

-----------------------------
Lokasi & Perjalanan
-----------------------------
Terletak Di Daerah Jerantut, Negeri Pahang.
Antara Hutan Tertua Didunia dan Berusia Lebih 130 Juta Tahun!
Boleh dicapai melalui Dua Cara.

Cara 1
Jalan Darat (Drive terus sampai sini)
Ada rangkaian jalanraya bertar. Boleh drive kereta anda dan parking betul-betul area penginapan di Taman Negara Kuala Tahan. Google/waze Kg. Kuala Tahan dan itulah lokasi sebenar.
3 Jam drive Dari Kuala Lumpur! Melalui Lebuhraya Pantai Timur (LPT) - Exit Temerloh - Jerantut - Taman Negara

Cara 2
Melalui jalan air (Menaiki bot dari Kuala Tembeling - 3 Jam setengah naik bot). Parking kereta anda di Jeti Kuala Tembeling & ambil tiket pergi & balik. Lebih kurang RM40/hala. Masa bot bertolak 9.00 pagi & 1.30 petang.

Aktiviti di Taman Negara nanti (time Rapids shooting) pun dah ada naik bot, so.. pertimbangkan cara kedua ini utk PENJIMATAN anda... pergi balik pun dah spent RM80/org disini! Jangan lupa bayaran parking RM5/malam/kereta.

Fikir-fikirkanlahhh...

13312917_1193473917330533_2003876682777844705_n
13315643_1193474730663785_8702177537416976654_n13312865_1193473853997206_6478967756989287853_n

13310600_1193474110663847_1050634285073816953_n

 

--------------------------------
Aktiviti & Port Menarik
--------------------------------
Aktiviti Popular seperti Mendaki Gunung Tahan, Air Terjun 4 Tingkat, Jungle Trekking, Menaiki Jambatan Gantung, Hikking, Caving, Menaiki bot kayu (Rapids Shooting), Visit Orang Asli, Night Walk, Sintuari Ikan Kelah (Lata Berkoh), Caving, Team Building, Memancing Kelah dan banyak lagi....

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

----------------------------------
Bayaran Masuk & Tiket
----------------------------------
Permit Masuk RM1/Org (Sah 1 Bulan)
Lesen Kamera RM5/Kamera (H/p berkamera juga dikenakan bayaran)
Tiket Canopy Walkway (Titian Gantung) RM5 (Dewasa) RM3 (Kanak-kanak)
River Crossing Boat RM1/Org/sehala
Orang Asli Donation RM5/Org
Rod Pancing RM5/Rod


13344662_1193474030663855_300338181961239016_n

-------------------------------------------
Penginapan & Tempat Makan
-------------------------------------------
Penginapan Bermula dari tapak perkemahan sehinggalah Resort Bertaraf 3 Bintang! Cuma perlu booking awal! Pastikan anda tidak kecewa terutama di cuti umum dan cuti weekend!

Tak perlu risau pasal tempat makan sebab banyak gerai makan diusahakan oleh penduduk tempatan dan Floating Restaurant pada harga biasa. Anggaran kasar sarapan pagi rm5, Lunch RM10 & Dinner Rm10-15 seorang!

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

Pastikan menu Kelah & masakan kampung menjadi pilihan. Jangan Lupa Asam Rom Ikan Kenerak & Menu Patin sungai!

-----------------------
Tips Tambahan
----------------------

1. Tiada ATM dan bank-bank di Taman Negara (Kuala Tahan), tempat terakhir untuk mengguna ATM sebelum tiba di taman negara adalah di Jerantut. Tiada Petrol pump disini. Pastikan minyak sucukupnya dan isi 'full tank' dari Bandar Jerantut sebelum meneruskan perjalanan ke sini.

2. Sesetengah line telefon tidak dapat digunakan di Taman Negara. Beberapa resort menawarkan internet untuk kadar setiap jam. Tak silap admin ada gak yg bagi free!

3. Elak kesesakan diwaktu cuti umum dan cuti hujung minggu! Anda boleh dapatkan tawaran menarik pada hari biasa. Buat Tempahan Awal dan sebaiknya dapatkan harga OFFER contohnya dari kami atau agensi pelancongan lain 2-3 bulan sebelum perjalanan untuk memastikan kekosongan tempat!

Pastikan Tempahan melalui Agensi yang Sah dan Travel Agen Berdaftar dengan Kementerian Pelancongan! Elak Penipuan dari individu tidak Bertanggungjawab!
.
.
.

.
.Orang tua-tua kata... "Masa bercuti paling BEST adalah waktu weekday! Hari biasa.. time tu tentunya tak sesak dan semua urusan dipermudahkan.. Hargapun sangat special & tak perlu bayar lebih untuk dapatkan mende yang sama.. setuju?

. takdelaaa kelam kabut ngan orang ramai!... alaaa... daaa nama pun bercuti! so.. renung-renungkanlahhhh...."
.
.

13346832_1193474880663770_4319604918704791721_n

Bagi Memudahkan Perjalanan Anda...
Kami Dah Buatkan Satu Trip Yang Kami Namakan 'Trip Santai Taman Negara' Anda boleh Klik Link di bawah ni untuk lihat maklumat lanjutnya...

Klik :
www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Ingat!!! Booking Awal Untuk Elak Kesesakan!

13339527_1193474230663835_4950735153046185659_n

Klik LIKE dan SHARE untuk manfaat bersama.
Jangan lupa Tag kat kengkawan atau sedara mara atau sesape saje yang nak Jimattt....

Salam Mesra Dari :

Admin & Seluruh Crew & Warga Kerja
LIA GROUP (Taman Negara Pahang Malaysia)
Website : www.tamannegara4u.com
Facebook : www.facebook.com/tamannegara4u
Instagram : www.instagram.com/tamannegara4u

Admin (Call/sms/whatsapp) untuk bantuan...
Sales Office (Dakili Travel & Tours Sdn Bhd KPL/LN 8556)
Cik Qarbila 01136406813
En Sahidun 013 933 5227

Semoga Tuhan merahmati perjalanan kalian....

13346832_1193474880663770_4319604918704791721_n

Terdapat pelbagai jenis jaket keselamatan yang berada di pasaran dan jaket keselamatan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu dari material styrofoam yang dibalut dengan kain yang dibentukkan sebagai baju luaran. Satu lagi jenis adalah dari pelampung udara yang bertindak secara automatik apabila picu ditarik atau alat pengesan air berfungsi dan memberi impak gas CO2 kepada seluruh ruang pelampung.

gen blue univ_zpslcmyrjse

Ciri-ciri jaket keselamatan yang perlu kita ketahui adalah ia mestilah berwarna terang, mempunyai wisel, warna pantul cahaya dan tali kekunci yang baik untuk mengapungkan manusia.

 

Jaket keselamatan yang diperbuat daripada styrofoam mempunyai daya apungan yang minima mengikut kualiti. Bagi kualiti sederhana ia mampu mengapungkan manusia seberat 80 kilogram dalam masa 4jam. Dalam tempoh ini gunakan apa yang ada di sekeliling kita untuk menyelamat diri. Tarik perhatian dengan meniup wisel dan berada di kawasan terbuka lebih mudah untuk dilihat.

 

Malang tidak boleh diduga. Apabila kita menaiki pengangkutan air untuk melakukan aktiviti air seperti memancing, rapid shooting kita tetap akan terdedah kepada bahaya. Bagi bot-bot kecil berhati-hati ketika menurunkan sauh dan lihat di sekeliling anda jika memancing di laut dan kawasan muara. Jangan lepaskan sauh secara mengejut kerana dikhuatiri barang-barang pancing yang berdekatan tali sauh turut sama jatuh dan ini akan menimbulkan situasi panik kepada pemancing.

 

Sekiranya berlaku kemalangan semasa melakukan aktiviti keselamatan perlu diutamakan. Gunakan jaket keselamatan yang selesa dan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang baik dan selenggara mengikut masa yang ditetapkan. Tukar jaket keselamatan yang telah lusuh atau gas CO2 yang telah tamat tempoh. Mungkin dengan sedikit perbelanjaan mampu menyelamatkan nyawa anda.

 

Jaket keselamatan bukan dipakai untuk fesyen tetapi bagi menjamin keselamatan semasa malapetaka terjadi. Selamat diri dahulu barulah fikirkan tentang peralatan lain anda.

USACEPoster18x24.eps

 

PERINGATAN:

 

Jaket keselamatan jenis gas harganya agak mahal, namun tempoh apungan jika berlaku kejadian bot karam, terbalik adalah lama berbanding jaket keselamatan jenis styrofoam.

 

Gas CO2 di dalamnya, walaupun tidak berlaku apungan, gas CO2 di dalamnya perlu ditukar sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh setahun. Jangan mengharapkan bot pancing menyediakan jaket keselamatan, kerana mungkin ia telah lusuh dan tidak dijaga dengan baik (busuk, basah, berkulat) yang menyebabkan anda tidak selamat dan tidak selesa memakainya. Jadi perkara terbaik adalah, beli dan bawa sendiri jaket keselamatan walaupun jenis styrofoam berwarna oren dan harganya juga tidak mahal. Ingat nyawa tidak boleh dibeli, jangan sudah terantuk baru nak tengadah!

Sumber : Majalah Umpan

Info & Aktiviti kami ? Lihat di http://www.tamannegara4u.com

13153378_1064331943640071_853975396_n (1)

Kami dedahkan Basic Tips bagi yang nak jejakkan kaki di Bumi Taman Negara Pahang Malaysia. Tips & Info untuk setiap aktiviti yg bakal buat korg teruja untuk join aktiviti kami. Yg first time nak datang sini atau beginner hiking/ trekking, SERIUS ini untuk korang !

10636016_866105556734039_8454504919499113675_n1-900x450

13663481_1129571373782794_121174916_o1. Rapid Shooting :
* Makesure pakai LIFE JACKET !
* Sediakan pakaian basah
* Digalakkan pakai sandal/selipar
* Pastikan barang2 seperti telefon or camera diletak tempat selamat. Atau                    better pakai casing waterproof ! Biasanya guide akan bekalkan plastik untuk isi          barang korang.
* Better jgn pegang di tepi bot ! Takut kalau bot berlanggar kayu ke batu,time tu         tgn korg kat tepi bot ! haa, blh bayangkan camne? hehehe.

 

995077_1506571129590506_6308600628236954960_n

2. MELAWAT PERKAMPUNGAN ORANG ASLI BATEQ
* Hormat adat & Budaya masyarakat Asli kat sini.
* Sumbangan untuk Orang Asli da termasuk dalam pakej. Kalau ade                                sumbangan lain seperti makanan, pakaian dll boleh inform guide / staf kami,              kami akan bantu.

14374799_1174403232632941_2117255580_o

3. Night Jungle Walk :
* Pakai pakaian yg sesuai & digalakkan berkasut
* Jangan Lupa bawa TORHLIGHT !
* Sentiasa berada dalam group & Jangan buat bising
* Elakkan berada terlalu dekat dengan haiwan yg berbahaya spt Tapir                             agak agresif jika die kelaparan.

14218507_1165918553481409_1289962032_n

4. Hiking Teresek Hill :
* Pakai pakaian sesuai & berkasut !
* Digalakkan bawa air mineral & snack untuk extra energy
* Jangan rehat terlalu lame, kalau penat berhenti sekejap dalam 5 Minit.
* Awasi setiap langkah ! banyak akar2, platform yg rosak & jalan licin.

10686606_941912852486642_4304116025711787875_n

14269662_1165919190148012_1432638096_n

5. Jungle Trekking To Canopy Walkway :
* Hati2 dengan tumbuhan beracun & bahaya seperti Cendawan beracun                        boleh sebabkan alahan kalau kite pegang.
* Jage jarak semasa atas Canopy Walkway. 10 meter jarak & 4 org shj atas satu             Canopy tu.
* Pastikan tali pemegang tu dalam keadaan selamat. Mane tau kot2 ade lebah              kat tali korg tak perasann ! Kan naya..
* Bagi yg walk in, Tiket Canopy dijual kat Canopy tu & kat situ ade jual air kalau              dahaga boleh beli. Takkan nak ke Park Center, jauhnyer lebih kurang 45 minit.           Tandas pun ade dkt situ.

Ni jer tips basic yg admin nak kongsikan.. Jika ade lagi admin edit n tambah2 lagi deh ! Kalau ade pertanyaan atau masalah, contact ajer staf kami. Kami bantu setakat mampu ja lah kan.

Sebelum tu, korang boleh belek aktiviti & Promosi Terkini kami di http://www.tamannegara4u.com

Jangan lupa utk DONLOT TIPS PERCUMA yg telah membantu lebih 10k follower kami untuk ke Taman Negara Pahang Malaysia di sini :
http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

 

 

 

 

12744480_1125898027421456_8575601148844861354_n

Lubuk Simpon Taman Negara Pahang. 

Korang pernah menjejakkan kaki ke sini ? Bagaimana tempatnya menarik ? Bagi yg belum pernah ke sini jom baca info serta details yg admin kongsikan.

Pemandangan hijau di sini yg memukau dapat menenangkan  jiwa sesiapa saja yg tengah stress ! Tertekan dengan beban keje atau sebagainya. Lubuk Simpon ni tempat kedua untuk manda-mandi selain Lata Berkoh. Keunikkan dan kecantikkan Lata Berkoh boleh lihat di http://www.tamannegara4u.com/blog/aktiviti/bermandi-mandian-di-lata-berkoh/

 

13102868_1174474872563771_4150682271626692900_n

Perjalanan nya hanya memakan masa selama 15 minit dari Park Centre dan korg perlu berjalan kaki. Jika cuaca hujan, diingatkan banyak pacat di sepanjang laluan ke sini !

12733989_1125898690754723_3400463414216509301_n

 

12734082_1125898804088045_2024012943172723480_n

Sebelum ke sini dapatkan maklumat secukupnya dan pastikan paras air tidak berbahaya sebelum mandi ! Digalakkan pergi bersama tour guide utk keselamatan jika berlaku ape2. Haa, Jangan lupa sediakan pakaian untuk mandi siap-siap yea. Belek foto dibawah..

 

12742098_1125897954088130_2943361352897139082_n

12729176_1125898090754783_3344833312037727396_n

Sebelum ke Lubuk Simpon, ape kater jom aktiviti santai kami.. Serious, Best !

Lihat di http://www.tamannegara4u.com

Tips PERCUMA ?? SINI----> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

 

Berapa ramai follower Taman Negara Pahang Malaysia yg suka explore gua ? Meh nak citer satu Gua di Taman Negara Pahang ni! Memang Femes n Mat salih pun memang suka giler gi sini.. Saper yg suka trekking , masuk hutan seme tu memang DIGALAKKAN join TRIP INNER JUNGLE ni..

Okay, proceed pd tajuk kite.. YEA ! korg akan dibawa dengan lebih dekat lagi dengan nature kat sini.. Lagi jauh n dalam kite explore lg banyak benda baru yg bakal kite lihat ! Meh nak citer tentatif program & nature dalam hutan yg berusia jutaan tahun tu..

real inner jungle

1. First selepas short briefing dri guide. N kite perlu packing barang2 yg diprovide spt makanan, sleeping bag,carry mat, mineral water etc. Mase ni anda akan berkenal-kenalan dgn rakan2 yg join trip ni ! Biasanya ade la 2 atau 3 mat salih yg join.

12246816_10204047959878250_5728433457925679280_n

2. Ni HQ Perhilitan ! disini korg kena cek barang yg di bawa ! jangan bawak barang terlarang yea.. Pegawai perhilitan akn cek bpe bil setiap plastik, botol, pakaian dll yg dibwa. Tak de la smpai korg kene kluakan brg2 tu dri bag pun. Berapa bilangan yg dibawa msti same dgn bilangan yg di bawa balik tau ! Igt prinsip " LEAVE NO TRACE" ! Tak tau ? Mohon dapatkan khidmat Mr.Google yea..hihi sebab prinsip tu panjang nak kupas.

10659233_847601801917748_6237170714287478498_n

3. Sebelum memulakan trekking, kita lihat peta rentis dan tempat-tempat disekitar kawasan gua yg bakal dibawa. Setiap tempat yg kita akn singgah dan sbgainya akn di terangkan oleh guide.

12244603_10204047990719021_9032740795227007853_o

4. Part paling best ! Naik bot tradisional ni atau bot panjang ni menongkah arus! meredah badai untuk ke Kuala Trenggan. Jika berkesempatan, cuaca baik dan mengizinkan anda akan dapat SPESEL AKTIVITI iaitu ke Canopy Walkway. Wah untungla kan sambil menyelam minum air. hehhe, Spare duit RM 5/seorg yea utk Tiket Canopy ni. Titian ini antara terpanjang di dunia. Boleh baca info di dalam blog kmi berkenaan dengan Canopy Walkway. Jika peak season memang ramai n perlu tgu lamer gile utk naik Canopy ni.

12247672_10204047963918351_3286524371249257526_o

5. Ni laa Canopy walkway ! Dibina tanpa paku ...Bukan sengaja tapi untuk elakkan kecederaan pd pokok.. Kite kene la jage utk wariskan pada cucu cicit kite jugak pd masa akn datang. Dapatla mereka trut merasa. Nak detail pasal Canopy Walkway ni sila baca di blog.. Selepas itu, boleh smbung perjalanan ke Kuala Keniam ! Jauh beb, cramp kaki duk dlm bot. Perjalanan yg ckup memukau dan mmbuatkan anda berasa mengantuk. Syok sangat naik bot kayu la katekan.
.
.

Haa,ini baru pengenalan kepada SECRET NATURE OF TAMAN NEGARA tau ! belum masuk dlm hutan lagi.. insha Allah, akan disambungkan dlm masa terdekat ! Tapi yg nak jenguk pakej ni boleh jerk gi sini http://www.tamannegara4u.com/realinnerjungle/

.
.
.

Atau korg nak lihat perjalanan program dulu? Boleh ikuti siri ni.
.
.
Tak sabar nk baca next siri ? Okay, kasi hint la skit untuk next siri citer pasal ape..
Ni antara citer n topik dlm next siri
.
.

NEXT SIRI---->

REAL INNER JUNGLE PART 2 :
--> FEDUP MAT SALIH NI KENA MAKAN PACK LUNCH GUNA TANGAN ! DORANG.......
--> PERTEMPURAN ANTARA PACAT & MANUSIA ! WIN WIN SITUATION
--> JAKUZI PALING INDAH DI HUTAN ! HMMM, MITOS KE APE NI...
--> CANDLE LIGHT DINNER ALA-ALA ZAMAN BATU !
--> KALUT BILA TERDENGAR BUNYI PINGGAN JATUH SEMASA TIDO !
--> ADE YG XTIDO GARA2 MMBER SEBELAH KUAT SNGAT DENGKUR

REAL INNER JUNGLE PART 3 :
--> BREAKFAST ALA JUNGLE
--> TRY KAJI KEUNIKKAN GUA KEPAYANG KECIL
--> PANIK NAMPAK JEJAK TAPAK KAKI GAJAH DAN BERUANG MADU YG MASIH BARU
--> LUNCH DALAM SUNGAI ! GARA-GARA MAGI TERLAMPAU SEDAP SMPAIKAN PINGGAN MMBER DIBAWA ARUS SUNGAI
--> PERKENALAN SINGKAT DENGAN ORG ASLI BATEK CUKUP MENGUJAKAN

DAN ! KAMI BAWAKAN SPESEL PART UTK ANDA. KAMI SELITKAN SIKIT CAMPING DI TEPI SUNGAI. SAMBUNG BACA NNTI YEA.

REAL INNER JUNGLE SPESEL PART : CAMPING TEPI SUNGAI ! NYARIS-NYARIS.......

 

Sebelum tu, donlot TIPS PERCUMA kat sini --->  http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

Tips ni bagus utk korg yg First Time, Second Time malahan beratus2 Time pun boleh guna utk join aktiviti kami. =)

Coretan dari blog Si Cantik Manis Cik Gee..

---------------------------------------------------------------------------------------

TRIP LONE RANGER TO TAMAN NEGARA

Alhamdulillah pada 28 dan 29 May yang lalu gee telah ke TAMAN NEGARA. Tercapai lagi satu wish list tahun ni...hehe. Trip ni dinamakan trip LONE RANGER 2.0

Haha pelik kan kenapa LONE RANGER….nampak macam org y kesunyian je! Takde laaa sampai macam tu..  #liagroup  ni buat open trip ni khusus untuk sape2 yang xde geng.

Gee ternampak iklan ni kat FB TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA .. Ape lg terus register la sbb dah lama nk p tp xde geng. Masa tu tengah ada promotion! 2 Hari satu mlm jerr.. cari gak 3 hari 2 mlm.. tapi blom ada masa tu..

Trip tak termasuk transport dan makan. Sempat jgak gee ajak adik sekali join sape lg kalu bukan ummi.

13082016_1064333546973244_1219052954_n

Sebab gee memang tengah berjinak jinak nk jd backpacker so memang dah plan awal2 nak naik bas ke TAMAN NEGARA. Mudah je caranya.

 

Tiket boleh beli di Stesen Pekeliling dekat ngn Titiwangsa tu. Harga tiket tu RM 18.40 sehala.  Kami naik bas pukul 8 am dan sampai ke Jerantut lebih kurang pukul 11 am. Dah sampai kat Jerantut tu kena transit naik bas yang ke Taman Negara. Harga tiket rm 7.00 sehala. Yang ni beli on the spot je pastu trip dia x banyak.

 

Cuma ad pukul 8 pagi dan 1 ptg setiap hari. Tapi kalau dari KL ke Jerantut hampir setiap jam ada bas. Kalau nak konfirm call je staff Lia group tuu, insha Allah dorang akan bantu n chek jadual perjalanan bas ngan dorg. Korang juga boleh Check Cara Nak ke Taman Negara Kat sini.. >> Oh ! yea, untuk makluman JERANTUT adalah titik tengah untuk ke Taman Negara. Samada nak pilih option naik bot dari Tembeling ke Taman Negara atau naik bas terus ke Taman Negara. Kalau naik bot perjalanan amik masa 3 jam dan harga tiket RM 35/ seorg sehala.

 

15933

IMG-20160529-WA0086

Perjalanan lebih kurang sejam lebih. Turun dari bas tu kami terus ke kaunter agensi kami. Kaunter agensi tu betul-betul terletak sebelah kedai makan. Senang je nak cari. hehe.. Kami paling lambat sebab naik bas kan...hehe. Masa ni la baru kenal dgn semua member.

 

Rupa rupanya gee dan ummi yang paling muda. Yang lain semua dah 3 siri…haha. Dah berkenalan semua kami check in kat bilik. Lupa nama tempat penginapan tu. Tp bg gee ok la. Gee kalau travel xkisah sngt bilik cmne. Janji boleh tidur ada bilik air yang selesa ok. Sbb masa bnyk abis kt luar kan. Kat sekitar sini lebih daripada 10 operator yg menyediakan penginapan dari tiada bintang hingga ke 4 bintang. . heheh tinggal pilih je.

15941

Lps letak barang beg semua dlm 3.30 kami terus ke first activity kami iaitu visit Aborigines Village. Btw agen ni memang dah assign siap2 tour guide kami iaitu ANGAH. Tour guide akan bawak kite sepanjang aktiviti dan akan uruskan semua berkaitan pakej. Nak ke kampong orang asli ni kena naik bot tapi dekat je dlm 10 minit dah sampai. Untuk pengetahuan uolss, ramai sgt org masa ni skli dgn rombongan sekolah la, mat salleh minah salleh la. Sebab time ni kan baru cuti sekolah pastu sebelum puasa. Kami di fahamkan start bulan 6 - 12 ni musim peak season !

IMG-20160529-WA007513650641_1125310114208920_1157007794_n

Kat sini Angah bagi penerangan tentang orang asli ni. Kat sini terdiri dr kaum bateq dan mereka ni selalu hidup pindah randah. Banyak lagi la y angah explain tp bab2 sejarah ni gee tak amik pusing sangat. Lps dah abih explain tu kami di beri penerangan tentang cara penggunaan sumpit yang digunakan orang asli untuk memburu. Dan cara mereka menghidupkan api. Sempat la ahli Lone Ranger mencuba menyumpit juga. Mereka juga ade menjual set menyumpit mini,sesape berminat nk praktis or buat hiasan rumah boleh beli. Memang halus seni ukiran pd sumpit dorg.

10517456_866080030069925_2529815228145858456_n

 

Next activity ialah rapid shooting. Rapid shooting ni lebih kepada boatman tu akan bawak bot laju2 pastu macam hampir terbalikkan bot tu. Pastu ada masa kita akan berselisih dngn bot lain. Masa ni la berlaku adegan simbah menyimbah air. Confirm korang akan basah punye. So standby beg waterproof ok. Memang best xtvt ni. Lepas aktiviti balik bilik standy untuk aktiviti mlm ni plak.

 

15833

13664375_1125310190875579_562742917_n

Kat sini banyak je kedai makan tak susah pun nak cari. Di sekitar jety dan pusat perniagaan kuala tahan ni memang banyak kedai. Antara sedap tak sedap n mahal murah je..heheh. Malam tu kami dinner di floating restaurant. Ikut kata angah kat restoren ni paling sedap. Bagi gee memang sedap dan berpatutan la harganya.

IMG-20160529-WA0101

P8013032

 

 

 

 

 

 

 

Mlm tu kami proceed ke activity night walk. Setiap orang kena bawak torchlight masing2. Xtvt ni lebih kepada kita akan tengok hidupan macam serangga waktu mlm. Korang mesti bayangkan mesti sunyi dan gelap je jln mlm2 kan? Memang tidak sama sekali. Sebab ramai sangat orang mcm gee ckp td. Kami ikut je laluan yang memang dah disediakan untuk night walk ni. Kami berhenti di Bumbun Tahan tempat memerhati binatang. Dan yg menariknya kat situ ade sumber garam mineral yg menjadi makanan haiwan-haiwan kat sini. Yang specialnya kami sempat melihat tapir atau tenuk yang hanya ada beberapa ekor je kat Malaysia ni.

 

IMG_20160529_082304_HDR

Keesokannya kami breakfast kat kedai makan y gee pun dah lupe namanya. Tapi kat sini memang banyak pilihan makanan. Ada pelbagai nasi berlauk yang dah siap dibungkus. Roti canai macam macam topping korang boleh letak. Pastu nasi lemak yang ahli lone ranger ckp sedap giler. Memang recommended makan kat sini.

 

Lepas breakfast kami terus proceed untuk xtvt jungle trekking. For this xtvt dinasihatkan kalau boleh sebelum datang korang prepare la cikit dari segi fizikal. Maksudnya biasakan buat light exercise macam jogging ke naik basikal ke sebab laluan trekking ni lebih 10 km dan perjalanan kami dari awal sampai tamat lebih kurang 4 jam(termasuk berhenti rehat).

 

Boleh tahan semput jugak la. Tapi laluan dia xde la mencabar macam kita hiking sebab nama pun jungle trekking. Tapi ada juga part yang mencanak naik macam kat bukit saga ampang. Jangan lupa bawak air mineral dan makanan macam snek untuk beri tenaga pd badan kite ! 

15849

12884365_1037535049653094_2080139362_n

 

 

Sepanjang trekking ni angah banyak explain pasal pokok pokok yang terdapat kat sini. Korang bole layan gambar je nak cite memang banyak..hehe. The best part ialah kanopi walk.

 

Mengikut angah sepatutnya ni laluan kanopi yang terpanjang di dunia tapi disebabkan ada masalah teknikal beberapa route dipotong so jadi x panjang sangat. Tapi memang tinggi. Sapa yang gayat tu be prepare ok? Tapi memang lagi best dari kanopi kat frim tu. Katanya kanopi ni dibina tanpa sebatang paku untuk elakkan pokok cedera.

IMG_20160529_110842_HDR

13649550_1125310207542244_900505391_n

Kami trekking sampai ke puncak bukit teresek. Kat puncak ni boleh nampak la sipi sipi gunung tahan.


15905 15940

 

 

 

13833260_1125310177542247_1541665801_o

For me I have almost no complaint about this trip except maybe next time boleh buat 3h2m kot becos there is so much thing to do and explore in taman Negara. Alang alang dah datang jauh2 baik buat semua aktiviti yang ada macam explore cave, feeding fish etc.

lagi yang menentukan tip ni best ke tak is you trip mate. Nasib baik semua trip mate sekepala boleh ngam, tu yg jadi best walaupun baru kenal. Lepas ni xde reason dah xley dtg ke taman negara.Masa nak turun ni laju je tapi shaking jugak la kepala lutut tu. Dengan berakhirnya jungle trekking ni tamatlah trip lone ranger ni. Kami makan tgahari kat floating restaurant jugak. Then check out dlm 3 ptg.

Till meet again guys!

.

. Rugi besar kalau tak join! Selepas beberapa mggu artikel ni di tulis, baru muncul Trip 3 hari 2 malam! Gee sangat rekemenkan pada semua...

. Untuk Join TRipLone ranger 3 Hari 2 Malam Lihat di

---> www.tamannegara4u.com/

---> www.tamannegara4u.com/

12498774_914237245318810_1792787812_nBila bercuti pasti kita akan abadikan setiap kenangan tu dalam bentuk gambar/ foto . Sama ada kita ambil gambar dengan Kamera Digital DSLR atau sekadar  gambar selfie menggunakan telefon pun tetap mempunyai cerita sendiri dan kualitinya yg tersendiri.

Bagaimana kalau gambar yg merakam setiap kenangan manis kita tu terpadam ? Maunya menagis kita mengenangkan semua detik travel tu ! BACA tips ni jika sayangkan gambar anda !

11204902_978369335507660_9094755849302304500_n

  • Sediakan salinan

Sebelum melakukan apa-apa perkara, kita perlu buat salinan gambar (Backup). Macam-macam risiko jika kita tak backup gambar kita.

Sebaiknya sediakan beberapa copy gambar terutamanya gambar yang merakamkan kenangan sekali seumur hidup. Lainlah kita menggunakan DSLR, saiz 2GB atau 4GB. Ruang yang lebih besar boleh kita menyimpan banyak gambar. Contohnya backup dalam USB thumb drive,  kad memori,  Flickr atau Google Photos.

11329970_10200382795290488_750294573411833273_n

  • Pilih Gambar terbaik dan albumkan gambar

Memang sukar untuk dapatkan gambar terbaik dan kena pd mata kita. Maklumlah bila travel by group ni gmbar pun beramai. Ada yg tak sedia lagi dan gambar ini tak cantiklah ape la sampai satu gambar tu ade lebih dari 10 keping. So, untuk satu gambar tu kita pilihlah gambar yg terbaik dan delete yg tak patut untuk jimat memori kita.

Ataupun menggunakan Google Photos sebagai backup, Google akan memilih gambar terbaik berdasarkan senyuman dan pandangan pada kamera secara automatik.

Dan kita boleh album atau bukukan gambar -gambar yg kita maukan tu. Lagipun cara ni dapat memudahkan untuk kita lihat atau nak flashback moment tu. Hihi

12036609_1060757103935549_8519928158485157255_n

  • Share/ Upload di Media sosial

Share gambar di laman sosial seperti Facebook, blog, Instagram atau Pinterest. Mungkin kita dapat kongsikan sesuatu dengan rakan-rakan lain di media sosial. Dan akan menjadi inspirasi kepada orang lain. Siapa tahu ? Jangan lupa untuk tulis ‘caption’ untuk setiap gambar kesayangan tu. Berkongsi gambar boleh tapi jangan terlebih kongsi pulak. Takut mengundang padah spt gambar dicuri atau terdedah kepada jenayah ! Beware..

Rugi jika kita tak bertindak dari sekarang !

Follow tips PERCUMA kami di http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/