JERANTUT, 5 Sept -- JINAK ... Tiga kakitangan Santuari Kelah Lubuk Tenor di Taman Negara di sini, menunjukkan demonstrasi bermain dengan ikan-ikan kelah baru-baru ini. Santuari berkenaan merupakan satu lagi produk baru menanti pengunjung Taman Negara kerana ia bukan sekadar pusat kajian dan pemuliharaan ikan kelah malah turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung. Antara aktiviti yang boleh dilakukan ialah memberi makan ikan kelah malah boleh berenag dan bermain dengan ikan tersebut. Bagaimanapun, pengunjung dilarang menangkap atau memancing ikan itu kerana tujuan utama penubuhan santuari itu lebih kepada usaha memulihara ikan kelah daripada pupus. --fotoBERNAMA HAKCIPTA TERPELIHARA

Bagi kaki Pancing, korang pasti selalu mendengar tentang Lubuk Kelah di Taman Negara Pahang Malaysia kan ? Lubuk Kelah yg di maksudkan adalah Sungai Keniam. Salah satu tempat tersohor untuk memancing ikan Kelah atau "Mahseer" ni..

Beberapa info tentang Sungai Keniam yg HARUS korang amik tau !

1. Sungai Keniam terletak di dalam kawasan Taman Negara Pahang dan tertakluk pada akta larangan seperti larangan menebang pokok, membuang sampah, berburu secara haram dll.

 

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

 

2. Korang perlu membuat pendaftaran dan mengambil permit masuk ke Taman Negara, lesen Memancing dan Lesen Camera. Segala peralatan dan kelengkapan perlu di periksa oleh Renjer Jabatan Perhilitan sebelum masuk ke Taman Negara.

DSC00068

3. Perjalanan ke Sungai Keniam mengambil masa lebih kurang 3- 4 jam menaiki bot.

4. Bulan memancing terbaik adalah semasa musim kering pada bulan Februari hingga September.

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

5. Antara hasil tangkapan yang popular di Taman Negara ialah Kelah, Patin, Baung, Gohok, Tenggalan, Lampam, Krai dan Tapah.

IMG_61269439480258

6. Umpan terbaik untuk memancing kelah ialah sawit peram.
Cara nak buat ? Baca sini DIY UMPAN KELAH.

7. Antara lubuk popular ialah Lata Said, Perkai, Rincing, Cangkung, Petai, Rawa, Panjang, Batu Terubung dan lubuk-lubuk kecik lain.

22320_968543389823588_1656921838975186810_n

8. Spesis Raja Sungai ni berat bawah 2kg Harga dlm lingkungan Rm180 sekilo! Berat atas pada 2kg Harga mencecah RM220 sekilo !

9. Sebagai Omnivor, makanan utama ikan itu adalah rumpai air, alga, serangga, katak, ikan kecil dan buah-buahan yang terjatuh ke dalam sungai.

10. 'Ikan raja' atau 'raja sungai' itu boleh membesar sehingga 30 sentimeter panjang dengan beratnya antara dua kilogram (kg) hingga tujuh kilogram.
KHAS UNTUK ANDA ! TRIP MEMANCING KELAH..
Lihat Info di JEJAK KELAH TAMAN NEGARA

Dah baca REAL INNER JUNGLE PART 1 ? Alhamdulillah kalau dah ! Yang belum tu baca SINI.. Untuk sambungan ni memang kene baca dengan sabar, sebab agak panjang sikit. Ni antara pengajaran eh ? pengalaman yg ditempuhi sebelum sampai sini. Nak trekking 8KM ni beb, dah la first time..semangat lain macaim je..

Lepas naik bot tradisional selama 45 minit lebih kurang, kita akan singgah di Kampung Pagi, Ulu Tembeling untuk lunch ! hehehe. nanti ade pulak yg kelaparan kalau lewat lunch. korang jgn risau ! Kami dah siap2 pack kn lunch kat korang.

12238261_10204047966438414_8416688981020129941_o

6. Antara menu lunch.. Paling xleh lupa bile tengok mat salih fedup kene makan pakai tangan. Dorg mane pandai weh ! Nyer bantai pakai dua2 belah tangan..Ishh ! Ishhh tak pe next time upgrade sudu.hehehhe.. Selepas tu sambung perjalanan ke kuala Keniam.

10404249_847601678584427_8718955793302445612_n

7. Start trekking di Kuala Keniam, Kat sini merupakan pusat penyelidikan pihak uitm. Sebelum tu jangan lupa warm up sikit. Takut ade plak yg cramp kaki or pancit awai. Sepanjang trekking, guide akan info tntang flora & fauna kat dalam Hutan Tertua Dunia Ni.

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o8. Ini salah satunyer lah pokok yg mempuyai batang mamanjat macam ni ! Unik jugak kan. Banyak lagi korang akan jumpa. Jangan lupa untuk ceduk ilmu sedalam-dalamnya dri guide kami !

12248215_10204048025559892_822107089180802966_o8. Penyambut tetamu dalam Hutan ! Bertuah la sape yg dapat jumpa. Nak2 bila musim hujan. Pacat ni memang kelaparan darah. Digalakkan supaya pakai anti-leech sock atau lumurkan air tembakau yg direndam pd kasut korg. Atau mane2 petua utk elak digigit pacat.

12232792_10204048005039379_6389728809642589637_o9. Salah satu tempat berhenti rehat n chek pacat. Heheh. Rasa gatal2 tu baik chek. Kalau ade kesan berdarah tu, yer laa tu. Bila die kenyang die jatuh sendiri. Tapi malang bg pacat tu bila die dah kenyang korang plak bunuh die !

12219413_1069333949744531_6496579560520154716_n10. Lebih kurang pukul 500 petang korg akan tiba di Gua Kepayang Besar ni ! memang cantik dan besar gua ni. Boleh menempatkan lebih 10 group atau lebih dalam ni. Boleh la pilih port untuk setup campfire n tempat !

11161350_974170452594215_8632451578026162991_n11. Jangan ketinggalan untuk berendam dalam Jakuzi paling ekslusif dalam ni ! Sambil2 basahkan badan dapatlaa rasa kesejukkan air Sungai kat sini. Tips n petua skit jangan amik air di tepi sungai ! Sebaiknya amik air di tengah sungai sebabnya haiwan suka buang air di tepi2 sungai !

11181313_977720868905840_4209414564372049207_n12. Sementara tu bolehla prepare untuk dinner ! Candle Light dinner dalam gua ni fefeling cam zaman batu. Ni tolong-menolong yer ! kesian la kalau guide kene buat sorg. heheh

12107841_1056011924410067_9209701809237461160_n13. Lpas dinner  ni free aktiviti ! nak sembang2 sampai pagi ka sambung night walk di sekitar gua ka, terpulang. Bincang gn guide n ahli lain. Penah juga time tengah tidur, tetiba terdengar pinggan jatuh ! Mase tu baru nak lelap dalam pukul 3 pagi, terkejut terus buka torchlight ! Guide terlebih dulu gi chek rupanyer landak. tengah curi makanan kami. Buat saspen jerk ! Tak sempat nak amik foto nyer dek ketakutan.

 

Antara yg bese dengar bunyi pelik nyer kat sebelah. Member dengkur. hehhe, takpe die penat tu trekking  9km.. Selepas tu, sambunggg cerita di next day yea... jangan lupa, admin share aktiviti next day pulak !

Melawat ke Gua kepayang Kecil dll....

 image

Alatan elektronik / Gajet la senang faham, memang BARANG PENTING yg harus WAJIB kita bawa semasa travel. Kalau tertinggal mesti akan rasa frust & susah nak travel ! Banyak fungsi gajet ni dan bergantung pada masa travel kita serta kesesuaian kita.

Sesetengah orang mungkin rasa tak perlu bawa gajet yg dirasakan tak penting seperti laptop dll kerana boleh beratkan beg. Penggunaan dan kesesuaian bergantung pada individu tu sendiri.

201508081739174138

1. Powerbank

Sangat Penting terutama untuk cas bateri telefon. Lebih besar kapasiti lagi bagus. Zaman sekarang, nak keluar rumah pun kita bawak powerbank jugak kan ? Ini kan pulak nak pegi travel. Yg bagusnya powerbank ni kerana saiznya yg kecil & tak berat. Tak ada lah makan banyak space dalam bag kita. Rate harganya tidak mahal dan sangat mudah di dapati.

16188_941958802482047_1731158260415211880_n

2. Kamera digital / DSLR

Elok bawa kamera kalau mahukan gambar yang lebih berkualiti. Zaman sekarang banyak pilihan camera untuk travel seperti GoPro, Action Camera dll. Kalau camera telefon cantik tak salah kalau guna telefon saja.

Travel-Universal-Adapter-TA-004-

3. Travel Adapter / Plug

Tak semua palam sama seperti di Malaysia. Kalau melancong ke luar negara alat ni sangat diperlukan. Bagi yg suka Travel mesti ada kan ?

images (2)

4. Headphones

Kita sendiri pun tahu kan apa fungsi 'headphones' ? bagus ketika di dalam kapal terbang. Apabila dalam penerbangan, bunyi bising bukan saja datang dari bunyi enjin tapi bunyi bising dari penumpang lain. Memang 'headphone' tidak dapat hindari bunyi bising sepenuhnya tetapi atleast kita tidak merasa terganggu dengan bunyi persekitaran. Sekarang kan trend, pakai headphone jadi tak payah malu sangat la nak pakai !

gps-304842_640

5. GPS

Bukan GPS / Waze pada telefon tau ! Ni Alat GPS untuk elak bateri habis cepat. kadang- kadang telefon kita berada servis di luar kawasan. Jika menggunakan alat GPS, kita boleh mengesan lokasi tanpa bimbang dikenakan caj tambahan. Malah, alat GPS tidaklah seberat mana pun !

in_03

Lain lain gajet yang boleh di bawa seperti hard disk, laptop dll. Terpulang pada korang yg membawanya bukan admin. hehe.

Kalau setakat Taman Negara Pahang Malaysia  bawa gajet no 1,2 dan 4 dah cukup.
Dapatkan lebih INFO PERCUMA DISINI..

 

13153378_1064331943640071_853975396_n (1)

Kami dedahkan Basic Tips bagi yang nak jejakkan kaki di Bumi Taman Negara Pahang Malaysia. Tips & Info untuk setiap aktiviti yg bakal buat korg teruja untuk join aktiviti kami. Yg first time nak datang sini atau beginner hiking/ trekking, SERIUS ini untuk korang !

10636016_866105556734039_8454504919499113675_n1-900x450

13663481_1129571373782794_121174916_o1. Rapid Shooting :
* Makesure pakai LIFE JACKET !
* Sediakan pakaian basah
* Digalakkan pakai sandal/selipar
* Pastikan barang2 seperti telefon or camera diletak tempat selamat. Atau                    better pakai casing waterproof ! Biasanya guide akan bekalkan plastik untuk isi          barang korang.
* Better jgn pegang di tepi bot ! Takut kalau bot berlanggar kayu ke batu,time tu         tgn korg kat tepi bot ! haa, blh bayangkan camne? hehehe.

 

995077_1506571129590506_6308600628236954960_n

2. MELAWAT PERKAMPUNGAN ORANG ASLI BATEQ
* Hormat adat & Budaya masyarakat Asli kat sini.
* Sumbangan untuk Orang Asli da termasuk dalam pakej. Kalau ade                                sumbangan lain seperti makanan, pakaian dll boleh inform guide / staf kami,              kami akan bantu.

14374799_1174403232632941_2117255580_o

3. Night Jungle Walk :
* Pakai pakaian yg sesuai & digalakkan berkasut
* Jangan Lupa bawa TORHLIGHT !
* Sentiasa berada dalam group & Jangan buat bising
* Elakkan berada terlalu dekat dengan haiwan yg berbahaya spt Tapir                             agak agresif jika die kelaparan.

14218507_1165918553481409_1289962032_n

4. Hiking Teresek Hill :
* Pakai pakaian sesuai & berkasut !
* Digalakkan bawa air mineral & snack untuk extra energy
* Jangan rehat terlalu lame, kalau penat berhenti sekejap dalam 5 Minit.
* Awasi setiap langkah ! banyak akar2, platform yg rosak & jalan licin.

10686606_941912852486642_4304116025711787875_n

14269662_1165919190148012_1432638096_n

5. Jungle Trekking To Canopy Walkway :
* Hati2 dengan tumbuhan beracun & bahaya seperti Cendawan beracun                        boleh sebabkan alahan kalau kite pegang.
* Jage jarak semasa atas Canopy Walkway. 10 meter jarak & 4 org shj atas satu             Canopy tu.
* Pastikan tali pemegang tu dalam keadaan selamat. Mane tau kot2 ade lebah              kat tali korg tak perasann ! Kan naya..
* Bagi yg walk in, Tiket Canopy dijual kat Canopy tu & kat situ ade jual air kalau              dahaga boleh beli. Takkan nak ke Park Center, jauhnyer lebih kurang 45 minit.           Tandas pun ade dkt situ.

Ni jer tips basic yg admin nak kongsikan.. Jika ade lagi admin edit n tambah2 lagi deh ! Kalau ade pertanyaan atau masalah, contact ajer staf kami. Kami bantu setakat mampu ja lah kan.

Sebelum tu, korang boleh belek aktiviti & Promosi Terkini kami di http://www.tamannegara4u.com

Jangan lupa utk DONLOT TIPS PERCUMA yg telah membantu lebih 10k follower kami untuk ke Taman Negara Pahang Malaysia di sini :
http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

 

 

 

 

Berapa ramai follower Taman Negara Pahang Malaysia yg suka explore gua ? Meh nak citer satu Gua di Taman Negara Pahang ni! Memang Femes n Mat salih pun memang suka giler gi sini.. Saper yg suka trekking , masuk hutan seme tu memang DIGALAKKAN join TRIP INNER JUNGLE ni..

Okay, proceed pd tajuk kite.. YEA ! korg akan dibawa dengan lebih dekat lagi dengan nature kat sini.. Lagi jauh n dalam kite explore lg banyak benda baru yg bakal kite lihat ! Meh nak citer tentatif program & nature dalam hutan yg berusia jutaan tahun tu..

real inner jungle

1. First selepas short briefing dri guide. N kite perlu packing barang2 yg diprovide spt makanan, sleeping bag,carry mat, mineral water etc. Mase ni anda akan berkenal-kenalan dgn rakan2 yg join trip ni ! Biasanya ade la 2 atau 3 mat salih yg join.

12246816_10204047959878250_5728433457925679280_n

2. Ni HQ Perhilitan ! disini korg kena cek barang yg di bawa ! jangan bawak barang terlarang yea.. Pegawai perhilitan akn cek bpe bil setiap plastik, botol, pakaian dll yg dibwa. Tak de la smpai korg kene kluakan brg2 tu dri bag pun. Berapa bilangan yg dibawa msti same dgn bilangan yg di bawa balik tau ! Igt prinsip " LEAVE NO TRACE" ! Tak tau ? Mohon dapatkan khidmat Mr.Google yea..hihi sebab prinsip tu panjang nak kupas.

10659233_847601801917748_6237170714287478498_n

3. Sebelum memulakan trekking, kita lihat peta rentis dan tempat-tempat disekitar kawasan gua yg bakal dibawa. Setiap tempat yg kita akn singgah dan sbgainya akn di terangkan oleh guide.

12244603_10204047990719021_9032740795227007853_o

4. Part paling best ! Naik bot tradisional ni atau bot panjang ni menongkah arus! meredah badai untuk ke Kuala Trenggan. Jika berkesempatan, cuaca baik dan mengizinkan anda akan dapat SPESEL AKTIVITI iaitu ke Canopy Walkway. Wah untungla kan sambil menyelam minum air. hehhe, Spare duit RM 5/seorg yea utk Tiket Canopy ni. Titian ini antara terpanjang di dunia. Boleh baca info di dalam blog kmi berkenaan dengan Canopy Walkway. Jika peak season memang ramai n perlu tgu lamer gile utk naik Canopy ni.

12247672_10204047963918351_3286524371249257526_o

5. Ni laa Canopy walkway ! Dibina tanpa paku ...Bukan sengaja tapi untuk elakkan kecederaan pd pokok.. Kite kene la jage utk wariskan pada cucu cicit kite jugak pd masa akn datang. Dapatla mereka trut merasa. Nak detail pasal Canopy Walkway ni sila baca di blog.. Selepas itu, boleh smbung perjalanan ke Kuala Keniam ! Jauh beb, cramp kaki duk dlm bot. Perjalanan yg ckup memukau dan mmbuatkan anda berasa mengantuk. Syok sangat naik bot kayu la katekan.
.
.

Haa,ini baru pengenalan kepada SECRET NATURE OF TAMAN NEGARA tau ! belum masuk dlm hutan lagi.. insha Allah, akan disambungkan dlm masa terdekat ! Tapi yg nak jenguk pakej ni boleh jerk gi sini http://www.tamannegara4u.com/realinnerjungle/

.
.
.

Atau korg nak lihat perjalanan program dulu? Boleh ikuti siri ni.
.
.
Tak sabar nk baca next siri ? Okay, kasi hint la skit untuk next siri citer pasal ape..
Ni antara citer n topik dlm next siri
.
.

NEXT SIRI---->

REAL INNER JUNGLE PART 2 :
--> FEDUP MAT SALIH NI KENA MAKAN PACK LUNCH GUNA TANGAN ! DORANG.......
--> PERTEMPURAN ANTARA PACAT & MANUSIA ! WIN WIN SITUATION
--> JAKUZI PALING INDAH DI HUTAN ! HMMM, MITOS KE APE NI...
--> CANDLE LIGHT DINNER ALA-ALA ZAMAN BATU !
--> KALUT BILA TERDENGAR BUNYI PINGGAN JATUH SEMASA TIDO !
--> ADE YG XTIDO GARA2 MMBER SEBELAH KUAT SNGAT DENGKUR

REAL INNER JUNGLE PART 3 :
--> BREAKFAST ALA JUNGLE
--> TRY KAJI KEUNIKKAN GUA KEPAYANG KECIL
--> PANIK NAMPAK JEJAK TAPAK KAKI GAJAH DAN BERUANG MADU YG MASIH BARU
--> LUNCH DALAM SUNGAI ! GARA-GARA MAGI TERLAMPAU SEDAP SMPAIKAN PINGGAN MMBER DIBAWA ARUS SUNGAI
--> PERKENALAN SINGKAT DENGAN ORG ASLI BATEK CUKUP MENGUJAKAN

DAN ! KAMI BAWAKAN SPESEL PART UTK ANDA. KAMI SELITKAN SIKIT CAMPING DI TEPI SUNGAI. SAMBUNG BACA NNTI YEA.

REAL INNER JUNGLE SPESEL PART : CAMPING TEPI SUNGAI ! NYARIS-NYARIS.......

 

Sebelum tu, donlot TIPS PERCUMA kat sini --->  http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

Tips ni bagus utk korg yg First Time, Second Time malahan beratus2 Time pun boleh guna utk join aktiviti kami. =)

Dah bersedia nak bercamping ? Tapi sebelum tu jom BACA chek list ni ade ke tak dalam bag korg atau ahli korg yg bawak ! Kalau tertinggal boleh haru laa trip korg nanti.

PERALATAN ASAS & PENTING KETIKA BERCAMPING.

1. Khemah
khemah

Rata-rata camping pun memang orang guna khemah ni. Khemah Dome ni ada yang jenis 2 lapis dan ada yang selapis je. Untuk lebih perlindungan cari lah yang dua lapis sebab ia lebih tahan panas dan lebih selamat ketika hujan.

2. Sleeping Bag
sleeping_bags

Untuk elakkan kesejukkan waktu malam. yg penting dapat elak kaki cramp !

3. Torchlight / Headlamp
images (1)

Sangat diperlukan tak kira siang atau malam. Jenis yang biasa digunakan adalah jenis head lamp kerana tangan anda bebas untuk bergerak. Pencahayaan terbaik adalah dari mentol jenis LED, selain dari cahaya putih yang terang ia juga menjimatkan bateri, tempoh ketahanannya antara 50 - 100 ribu jam.

4. Backpack
85L-travel-bags-outdoor-sport-bag-military-waterproof-Climbing-mountaineering-backpack-hiking-camping-backpacks-tactical-bags

Ini utk isi barang keperluan. Belilah ikut kadar Litre yang tertera di bag tersebut.Yg standard biasa untuk 1-2 malam camping ialah 50litre ke atas.

5. Pisau serbaguna
5691928_cd1d5a23-c5e0-4bbd-ba19-221381a9fce2

Tapi kena pilih betul-betul kualiti dan fungsinya. Pastikan setiap bahagian pisau ini boleh digunakan dengan baik.

6. Ubat / First aid kit
Water-Proof-Box-for-First-Aid-Kit-01

Asas yang perlu ada untuk setiap individu pula adalah panadol, pain killer/ ponstant, minyak gamat, balm, ORS ( Oral Rehydration Salt ), pelali air dan ubat anti malaria. Dapatkan nasihat Doktor sebelum pengambilan ubat - ubatan.

7. Tali
100_1850

Tali ni serba guna. Boleh buat pengikat kanvas dll.

8. Alatan memasak
4961028292_d344959fed_b

Bahan Masak seperti Mess tin wajib dibawa, sebaik – baiknya ada barang teknikal yang lain seperti Lantern ( Lampu ), dan stove ( Dapur masak mini ).

Dan barang-barang lain yg perlu spt baju,stokin,mandian dll. Igt bukan nk dduk hotel ni tau,bawa yg bersesuai. Ini contoh cara kemas barang dalam bagpack dan senarai lain yg boleh jd rujukan.

1-2

Okay,next kami share Tips yg lain pula yea.
Nanti jemput belek di www.tamannegara4u.com/realinnerjungle

Sekiranya ke Taman Negara Pahang Malaysia pastikan korg tidak ketinggalan untuk menjejakkan kaki ke Bukit Teresek ! Dengan ketinggian 334 Meter pasti tak jadi masalah untuk anda tawan bukit ni. Sesuai laa utk newbie yg baru berjinak-jinak nk hiking tu ! hihi

teresek hill

Perjalanan ke Bukit Teresek mengambil masa lebih kurang 2 jam dan jarak ke sini 1.7 km. Jangan risau pasal track kerana jalannya berplatform dan tanah rata. Cuma perlu berhati-hati kalau musim hujan jalan agak licin sikit dan platform yg rosak. Ade 1 2 tempat yg rosak maklumlah ramai pengguna platform ni. Jangan lupa bawak air mineral dan snack boleh la toup tenaga serta alas perut semase bertrekking tu !
12336232_898585700217298_1424163014_n

 

Selain tu, kita akan disajikan dengan Pemandangan Sungai Tahan di first view Bukit Teresek ni. Di sini la penamat laluan platform dan kita perlu melalui jalan rata dan berjalan lebih kurang 20 minit untuk sampai ke PUNCAK BUKIT TERESEK !

12498670_914236681985533_1995207869_n

12498774_914237245318810_1792787812_n

Yg bestnyer dari Puncak Bukit Teresek ni kita boleh lihat Puncak Gunung Tahan ! Wow ! tu kalau cuaca baik dan tak berkabus la mane tau rezeki kita. Nampak puncak pun jadi la kan. Sebelum tu jom belek foto-foto pengunjung yg dah berjaya naik ke puncak Bukit Teresek ni. Haa..walaupun ade yg pancit tp berjaya jugak !

10968335_931625076848753_7805341861702599817_n

10339620_979069165437677_6632937461293381467_n12767318_1015360121870587_1772743378_n

12767659_1015360011870598_1942209432_n

13090440_1064868556919743_236363652_n

 

Cas hp atau camera penuh-penuh yea ! Nanti xdapat pulak amik gambar mase di puncak tu. Kalau waktu pagi lagi cantik. Berkabus dan nyamann je udara kat sini ! Tambah-tambah dikelilingi pokok memang sejukkk mata memandang.

Nak tengok detail mengenai pakej aktiviti kami boleh ke http://www.tamannegara4u.com/santaitamannegara/

 

Coretan dari blog Si Cantik Manis Cik Gee..

---------------------------------------------------------------------------------------

TRIP LONE RANGER TO TAMAN NEGARA

Alhamdulillah pada 28 dan 29 May yang lalu gee telah ke TAMAN NEGARA. Tercapai lagi satu wish list tahun ni...hehe. Trip ni dinamakan trip LONE RANGER 2.0

Haha pelik kan kenapa LONE RANGER….nampak macam org y kesunyian je! Takde laaa sampai macam tu..  #liagroup  ni buat open trip ni khusus untuk sape2 yang xde geng.

Gee ternampak iklan ni kat FB TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA .. Ape lg terus register la sbb dah lama nk p tp xde geng. Masa tu tengah ada promotion! 2 Hari satu mlm jerr.. cari gak 3 hari 2 mlm.. tapi blom ada masa tu..

Trip tak termasuk transport dan makan. Sempat jgak gee ajak adik sekali join sape lg kalu bukan ummi.

13082016_1064333546973244_1219052954_n

Sebab gee memang tengah berjinak jinak nk jd backpacker so memang dah plan awal2 nak naik bas ke TAMAN NEGARA. Mudah je caranya.

 

Tiket boleh beli di Stesen Pekeliling dekat ngn Titiwangsa tu. Harga tiket tu RM 18.40 sehala.  Kami naik bas pukul 8 am dan sampai ke Jerantut lebih kurang pukul 11 am. Dah sampai kat Jerantut tu kena transit naik bas yang ke Taman Negara. Harga tiket rm 7.00 sehala. Yang ni beli on the spot je pastu trip dia x banyak.

 

Cuma ad pukul 8 pagi dan 1 ptg setiap hari. Tapi kalau dari KL ke Jerantut hampir setiap jam ada bas. Kalau nak konfirm call je staff Lia group tuu, insha Allah dorang akan bantu n chek jadual perjalanan bas ngan dorg. Korang juga boleh Check Cara Nak ke Taman Negara Kat sini.. >> Oh ! yea, untuk makluman JERANTUT adalah titik tengah untuk ke Taman Negara. Samada nak pilih option naik bot dari Tembeling ke Taman Negara atau naik bas terus ke Taman Negara. Kalau naik bot perjalanan amik masa 3 jam dan harga tiket RM 35/ seorg sehala.

 

15933

IMG-20160529-WA0086

Perjalanan lebih kurang sejam lebih. Turun dari bas tu kami terus ke kaunter agensi kami. Kaunter agensi tu betul-betul terletak sebelah kedai makan. Senang je nak cari. hehe.. Kami paling lambat sebab naik bas kan...hehe. Masa ni la baru kenal dgn semua member.

 

Rupa rupanya gee dan ummi yang paling muda. Yang lain semua dah 3 siri…haha. Dah berkenalan semua kami check in kat bilik. Lupa nama tempat penginapan tu. Tp bg gee ok la. Gee kalau travel xkisah sngt bilik cmne. Janji boleh tidur ada bilik air yang selesa ok. Sbb masa bnyk abis kt luar kan. Kat sekitar sini lebih daripada 10 operator yg menyediakan penginapan dari tiada bintang hingga ke 4 bintang. . heheh tinggal pilih je.

15941

Lps letak barang beg semua dlm 3.30 kami terus ke first activity kami iaitu visit Aborigines Village. Btw agen ni memang dah assign siap2 tour guide kami iaitu ANGAH. Tour guide akan bawak kite sepanjang aktiviti dan akan uruskan semua berkaitan pakej. Nak ke kampong orang asli ni kena naik bot tapi dekat je dlm 10 minit dah sampai. Untuk pengetahuan uolss, ramai sgt org masa ni skli dgn rombongan sekolah la, mat salleh minah salleh la. Sebab time ni kan baru cuti sekolah pastu sebelum puasa. Kami di fahamkan start bulan 6 - 12 ni musim peak season !

IMG-20160529-WA007513650641_1125310114208920_1157007794_n

Kat sini Angah bagi penerangan tentang orang asli ni. Kat sini terdiri dr kaum bateq dan mereka ni selalu hidup pindah randah. Banyak lagi la y angah explain tp bab2 sejarah ni gee tak amik pusing sangat. Lps dah abih explain tu kami di beri penerangan tentang cara penggunaan sumpit yang digunakan orang asli untuk memburu. Dan cara mereka menghidupkan api. Sempat la ahli Lone Ranger mencuba menyumpit juga. Mereka juga ade menjual set menyumpit mini,sesape berminat nk praktis or buat hiasan rumah boleh beli. Memang halus seni ukiran pd sumpit dorg.

10517456_866080030069925_2529815228145858456_n

 

Next activity ialah rapid shooting. Rapid shooting ni lebih kepada boatman tu akan bawak bot laju2 pastu macam hampir terbalikkan bot tu. Pastu ada masa kita akan berselisih dngn bot lain. Masa ni la berlaku adegan simbah menyimbah air. Confirm korang akan basah punye. So standby beg waterproof ok. Memang best xtvt ni. Lepas aktiviti balik bilik standy untuk aktiviti mlm ni plak.

 

15833

13664375_1125310190875579_562742917_n

Kat sini banyak je kedai makan tak susah pun nak cari. Di sekitar jety dan pusat perniagaan kuala tahan ni memang banyak kedai. Antara sedap tak sedap n mahal murah je..heheh. Malam tu kami dinner di floating restaurant. Ikut kata angah kat restoren ni paling sedap. Bagi gee memang sedap dan berpatutan la harganya.

IMG-20160529-WA0101

P8013032

 

 

 

 

 

 

 

Mlm tu kami proceed ke activity night walk. Setiap orang kena bawak torchlight masing2. Xtvt ni lebih kepada kita akan tengok hidupan macam serangga waktu mlm. Korang mesti bayangkan mesti sunyi dan gelap je jln mlm2 kan? Memang tidak sama sekali. Sebab ramai sangat orang mcm gee ckp td. Kami ikut je laluan yang memang dah disediakan untuk night walk ni. Kami berhenti di Bumbun Tahan tempat memerhati binatang. Dan yg menariknya kat situ ade sumber garam mineral yg menjadi makanan haiwan-haiwan kat sini. Yang specialnya kami sempat melihat tapir atau tenuk yang hanya ada beberapa ekor je kat Malaysia ni.

 

IMG_20160529_082304_HDR

Keesokannya kami breakfast kat kedai makan y gee pun dah lupe namanya. Tapi kat sini memang banyak pilihan makanan. Ada pelbagai nasi berlauk yang dah siap dibungkus. Roti canai macam macam topping korang boleh letak. Pastu nasi lemak yang ahli lone ranger ckp sedap giler. Memang recommended makan kat sini.

 

Lepas breakfast kami terus proceed untuk xtvt jungle trekking. For this xtvt dinasihatkan kalau boleh sebelum datang korang prepare la cikit dari segi fizikal. Maksudnya biasakan buat light exercise macam jogging ke naik basikal ke sebab laluan trekking ni lebih 10 km dan perjalanan kami dari awal sampai tamat lebih kurang 4 jam(termasuk berhenti rehat).

 

Boleh tahan semput jugak la. Tapi laluan dia xde la mencabar macam kita hiking sebab nama pun jungle trekking. Tapi ada juga part yang mencanak naik macam kat bukit saga ampang. Jangan lupa bawak air mineral dan makanan macam snek untuk beri tenaga pd badan kite ! 

15849

12884365_1037535049653094_2080139362_n

 

 

Sepanjang trekking ni angah banyak explain pasal pokok pokok yang terdapat kat sini. Korang bole layan gambar je nak cite memang banyak..hehe. The best part ialah kanopi walk.

 

Mengikut angah sepatutnya ni laluan kanopi yang terpanjang di dunia tapi disebabkan ada masalah teknikal beberapa route dipotong so jadi x panjang sangat. Tapi memang tinggi. Sapa yang gayat tu be prepare ok? Tapi memang lagi best dari kanopi kat frim tu. Katanya kanopi ni dibina tanpa sebatang paku untuk elakkan pokok cedera.

IMG_20160529_110842_HDR

13649550_1125310207542244_900505391_n

Kami trekking sampai ke puncak bukit teresek. Kat puncak ni boleh nampak la sipi sipi gunung tahan.


15905 15940

 

 

 

13833260_1125310177542247_1541665801_o

For me I have almost no complaint about this trip except maybe next time boleh buat 3h2m kot becos there is so much thing to do and explore in taman Negara. Alang alang dah datang jauh2 baik buat semua aktiviti yang ada macam explore cave, feeding fish etc.

lagi yang menentukan tip ni best ke tak is you trip mate. Nasib baik semua trip mate sekepala boleh ngam, tu yg jadi best walaupun baru kenal. Lepas ni xde reason dah xley dtg ke taman negara.Masa nak turun ni laju je tapi shaking jugak la kepala lutut tu. Dengan berakhirnya jungle trekking ni tamatlah trip lone ranger ni. Kami makan tgahari kat floating restaurant jugak. Then check out dlm 3 ptg.

Till meet again guys!

.

. Rugi besar kalau tak join! Selepas beberapa mggu artikel ni di tulis, baru muncul Trip 3 hari 2 malam! Gee sangat rekemenkan pada semua...

. Untuk Join TRipLone ranger 3 Hari 2 Malam Lihat di

---> www.tamannegara4u.com/

---> www.tamannegara4u.com/

Naik Jambatan Gantung Jambatan Gantung Terpanjang Didunia ? Mak aiii... Gayat beb! atau lebih mesra dikenali sebagai Titian Silara. Khabarnya, ianya direkodkan di antara salah satu jambatan gantung Terpanjang Didunia..

Rugi beb kalau tak cuba jejakkan kaki kat titian Silara ataupun CANOPY WALKWAY ni koranggg ! Berada di awang-awangan pada ketinggian 40 Meter dari lantai hutan sepanjang 510 Meter.

10850443_787596774638268_1585353138_n

Nak ke kanopi ni xde laa jauh pun Cuma amik masa dalam 40 Minit je dari Park centre alaa 1.5 km laa senang cite. Okei, nampak tak tulisan kat signboard tu ? haa. .  Information klau hujan atau pun berangin Canopy akan ditutup atas sebab keselamatan..  So kena tengok cuaca jugak sebelum datang tu n dan lagi satu Canopy Walkway ni dibuka sehingga jam 2.30 Petang yea !

12922215_1045200952219837_1947572731_o12941066_1045200395553226_161676990_o

"Mak aihhh12248036_10204047984518866_9133464422245080754_o ! Sampai-sampai jem pulak dah..Siap kene beratur panjang lak ! "
biasalaa kalau datang peak season gini ler suasana die !! Yang bestnyer sesetengah pelancong luar ni dorg memang ramah giler .. seme nak disapa nya. Tapi just dorang say “Hello..hello ” jer lah ! hehe ! Cerita bab tiket pulak, Okay untuk tiket  Dewasa RM5 jerk kanak-kanak RM3 !

 

12498507_914234091985792_1910273412_n (1)

Untitled-1

 

 

 

 

 

 

 

Memang cantik pemandangan yang boleh dilihat dari atas titian ini..

Bila berada di atas ni kita boleh lihat keindahan alam dengan lebih dekat dan boleh lihat air Sungai Tembeling mengalir tanpa hentinya sejak berabad lamanya...

THE MOST IMPORTANT Canopy ni dibina 100% tanpa sebatang paku untuk elak pokok tercedera.. Mase di titian jaga jarak dan dibenarkan 4 org pd jarak 10 meter di satu titian..

12540373_914235338652334_703374480_n

 

 

12833452_1026389344100998_1226300738_n

 

 

 

 

10447636_866123166732278_1004455420859561677_n

Tengoklaa foto yang kami kongsikan, macam-macam ragam n gaya ade ! Untuk yang nak bawak family or anak kecik pun boleh.. Tak jadi masalah... Percaya tak, kekadang anak-anak kecil kita tu lagi berani pada kita?

Ada yang berminat nak naik Jambatan Gantung ni ? atau nak tengok info lain  boleh KLIK SINI ---> http://www.tamannegara4u.com/
Atau tak nak ketinggalan untuk setiap "OFFER", Pelbagi INFO Tentang Taman Negara dari kami
DOWNLOAD SINI ---> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/