image

Alatan elektronik / Gajet la senang faham, memang BARANG PENTING yg harus WAJIB kita bawa semasa travel. Kalau tertinggal mesti akan rasa frust & susah nak travel ! Banyak fungsi gajet ni dan bergantung pada masa travel kita serta kesesuaian kita.

Sesetengah orang mungkin rasa tak perlu bawa gajet yg dirasakan tak penting seperti laptop dll kerana boleh beratkan beg. Penggunaan dan kesesuaian bergantung pada individu tu sendiri.

201508081739174138

1. Powerbank

Sangat Penting terutama untuk cas bateri telefon. Lebih besar kapasiti lagi bagus. Zaman sekarang, nak keluar rumah pun kita bawak powerbank jugak kan ? Ini kan pulak nak pegi travel. Yg bagusnya powerbank ni kerana saiznya yg kecil & tak berat. Tak ada lah makan banyak space dalam bag kita. Rate harganya tidak mahal dan sangat mudah di dapati.

16188_941958802482047_1731158260415211880_n

2. Kamera digital / DSLR

Elok bawa kamera kalau mahukan gambar yang lebih berkualiti. Zaman sekarang banyak pilihan camera untuk travel seperti GoPro, Action Camera dll. Kalau camera telefon cantik tak salah kalau guna telefon saja.

Travel-Universal-Adapter-TA-004-

3. Travel Adapter / Plug

Tak semua palam sama seperti di Malaysia. Kalau melancong ke luar negara alat ni sangat diperlukan. Bagi yg suka Travel mesti ada kan ?

images (2)

4. Headphones

Kita sendiri pun tahu kan apa fungsi 'headphones' ? bagus ketika di dalam kapal terbang. Apabila dalam penerbangan, bunyi bising bukan saja datang dari bunyi enjin tapi bunyi bising dari penumpang lain. Memang 'headphone' tidak dapat hindari bunyi bising sepenuhnya tetapi atleast kita tidak merasa terganggu dengan bunyi persekitaran. Sekarang kan trend, pakai headphone jadi tak payah malu sangat la nak pakai !

gps-304842_640

5. GPS

Bukan GPS / Waze pada telefon tau ! Ni Alat GPS untuk elak bateri habis cepat. kadang- kadang telefon kita berada servis di luar kawasan. Jika menggunakan alat GPS, kita boleh mengesan lokasi tanpa bimbang dikenakan caj tambahan. Malah, alat GPS tidaklah seberat mana pun !

in_03

Lain lain gajet yang boleh di bawa seperti hard disk, laptop dll. Terpulang pada korang yg membawanya bukan admin. hehe.

Kalau setakat Taman Negara Pahang Malaysia  bawa gajet no 1,2 dan 4 dah cukup.
Dapatkan lebih INFO PERCUMA DISINI..

 

12744480_1125898027421456_8575601148844861354_n

Lubuk Simpon Taman Negara Pahang. 

Korang pernah menjejakkan kaki ke sini ? Bagaimana tempatnya menarik ? Bagi yg belum pernah ke sini jom baca info serta details yg admin kongsikan.

Pemandangan hijau di sini yg memukau dapat menenangkan  jiwa sesiapa saja yg tengah stress ! Tertekan dengan beban keje atau sebagainya. Lubuk Simpon ni tempat kedua untuk manda-mandi selain Lata Berkoh. Keunikkan dan kecantikkan Lata Berkoh boleh lihat di http://www.tamannegara4u.com/blog/aktiviti/bermandi-mandian-di-lata-berkoh/

 

13102868_1174474872563771_4150682271626692900_n

Perjalanan nya hanya memakan masa selama 15 minit dari Park Centre dan korg perlu berjalan kaki. Jika cuaca hujan, diingatkan banyak pacat di sepanjang laluan ke sini !

12733989_1125898690754723_3400463414216509301_n

 

12734082_1125898804088045_2024012943172723480_n

Sebelum ke sini dapatkan maklumat secukupnya dan pastikan paras air tidak berbahaya sebelum mandi ! Digalakkan pergi bersama tour guide utk keselamatan jika berlaku ape2. Haa, Jangan lupa sediakan pakaian untuk mandi siap-siap yea. Belek foto dibawah..

 

12742098_1125897954088130_2943361352897139082_n

12729176_1125898090754783_3344833312037727396_n

Sebelum ke Lubuk Simpon, ape kater jom aktiviti santai kami.. Serious, Best !

Lihat di http://www.tamannegara4u.com

Tips PERCUMA ?? SINI----> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

 

Sekali pandang, gadis manis ini macam sukar didekati. Dari raut wajahnya, siapa boleh menduga nampak sopan santun, lembut dan ceria orangnya.
“ Assalamualaikum... sapaku memulakan bicara. “ Waalaikum salam...”. Balasnya sambil mengukir senyuman. Memang senyuman tak pernah lekang di bibirnya dari sejak mula sampai kesini lagi. Itu yang saya perasan.

 

Foto di atas Puncak Bukit Teresik Berlatar belakang Gunung Tahan

 

Berkunjung ke perkampungan Orang Asli? Tanggapan anda "alaa... Orang Asli kat memana pun ada! pasti akan meleset sama sekali! Serius! Apa lebihnya di sini? Tungguuuu....

Setelah memperkenalkan diri dari Team LIA GROUP kami memulakan bicara. Jangkaan kami dari awal ternyata meleset sama sekali. Bila ditanya, ternyata gadis ini bukan calang-calang orang rupanya! Punyai jiwa kental, personaliti menarik dan gemarkan aktiviti lasak dan mencabar!
Paling seronok, trekking di hutan berjam-jam lamanya! Redah hutan! Panjat gunung! Berkayak! Dan pelbagai xtvt lasak menjadi darah daging dalam hidupnya.

Terbukti! Bila sampai disini, perkara pertama ditanya adakah trek sewaktu jungle trekking mencabar perjalanannya? Rapids shooting (naik bot) mencabar tak? Boleh tak kalau nak berakit disungai ni? Dan bermacam persoalan kami jawab satu persatu! Setelah dihitung, hampi sepuluh kali perkataan ‘mencabar’ disebutnya!

Wow! Hati kering Beb!

Pertemuan singkat kami berakhir apabila Ranger PERHILITAN memanggil gadis ini mengatakan ‘turn’ dia untuk menaiki jambatan gantung telah tiba! Sebelum beredar, kami pinta untuk berkongsi kisahnya di blog kami. Ternyata dia tidak menolak, malah sempat berbisik mesra...”Next time, jangan perkecilkan kebolehan gadis lembut macam kami tak boleh buat xtvt lasak dan mencabar tau....!”. Ianya disusuli hilai tawa keriangan..
.
.
Buat yang berminat nak join trip sebegini, Lawati web kami : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara