Dah baca REAL INNER JUNGLE PART 1 ? Alhamdulillah kalau dah ! Yang belum tu baca SINI.. Untuk sambungan ni memang kene baca dengan sabar, sebab agak panjang sikit. Ni antara pengajaran eh ? pengalaman yg ditempuhi sebelum sampai sini. Nak trekking 8KM ni beb, dah la first time..semangat lain macaim je..

Lepas naik bot tradisional selama 45 minit lebih kurang, kita akan singgah di Kampung Pagi, Ulu Tembeling untuk lunch ! hehehe. nanti ade pulak yg kelaparan kalau lewat lunch. korang jgn risau ! Kami dah siap2 pack kn lunch kat korang.

12238261_10204047966438414_8416688981020129941_o

6. Antara menu lunch.. Paling xleh lupa bile tengok mat salih fedup kene makan pakai tangan. Dorg mane pandai weh ! Nyer bantai pakai dua2 belah tangan..Ishh ! Ishhh tak pe next time upgrade sudu.hehehhe.. Selepas tu sambung perjalanan ke kuala Keniam.

10404249_847601678584427_8718955793302445612_n

7. Start trekking di Kuala Keniam, Kat sini merupakan pusat penyelidikan pihak uitm. Sebelum tu jangan lupa warm up sikit. Takut ade plak yg cramp kaki or pancit awai. Sepanjang trekking, guide akan info tntang flora & fauna kat dalam Hutan Tertua Dunia Ni.

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o8. Ini salah satunyer lah pokok yg mempuyai batang mamanjat macam ni ! Unik jugak kan. Banyak lagi korang akan jumpa. Jangan lupa untuk ceduk ilmu sedalam-dalamnya dri guide kami !

12248215_10204048025559892_822107089180802966_o8. Penyambut tetamu dalam Hutan ! Bertuah la sape yg dapat jumpa. Nak2 bila musim hujan. Pacat ni memang kelaparan darah. Digalakkan supaya pakai anti-leech sock atau lumurkan air tembakau yg direndam pd kasut korg. Atau mane2 petua utk elak digigit pacat.

12232792_10204048005039379_6389728809642589637_o9. Salah satu tempat berhenti rehat n chek pacat. Heheh. Rasa gatal2 tu baik chek. Kalau ade kesan berdarah tu, yer laa tu. Bila die kenyang die jatuh sendiri. Tapi malang bg pacat tu bila die dah kenyang korang plak bunuh die !

12219413_1069333949744531_6496579560520154716_n10. Lebih kurang pukul 500 petang korg akan tiba di Gua Kepayang Besar ni ! memang cantik dan besar gua ni. Boleh menempatkan lebih 10 group atau lebih dalam ni. Boleh la pilih port untuk setup campfire n tempat !

11161350_974170452594215_8632451578026162991_n11. Jangan ketinggalan untuk berendam dalam Jakuzi paling ekslusif dalam ni ! Sambil2 basahkan badan dapatlaa rasa kesejukkan air Sungai kat sini. Tips n petua skit jangan amik air di tepi sungai ! Sebaiknya amik air di tengah sungai sebabnya haiwan suka buang air di tepi2 sungai !

11181313_977720868905840_4209414564372049207_n12. Sementara tu bolehla prepare untuk dinner ! Candle Light dinner dalam gua ni fefeling cam zaman batu. Ni tolong-menolong yer ! kesian la kalau guide kene buat sorg. heheh

12107841_1056011924410067_9209701809237461160_n13. Lpas dinner  ni free aktiviti ! nak sembang2 sampai pagi ka sambung night walk di sekitar gua ka, terpulang. Bincang gn guide n ahli lain. Penah juga time tengah tidur, tetiba terdengar pinggan jatuh ! Mase tu baru nak lelap dalam pukul 3 pagi, terkejut terus buka torchlight ! Guide terlebih dulu gi chek rupanyer landak. tengah curi makanan kami. Buat saspen jerk ! Tak sempat nak amik foto nyer dek ketakutan.

 

Antara yg bese dengar bunyi pelik nyer kat sebelah. Member dengkur. hehhe, takpe die penat tu trekking  9km.. Selepas tu, sambunggg cerita di next day yea... jangan lupa, admin share aktiviti next day pulak !

Melawat ke Gua kepayang Kecil dll....

Berapa ramai follower Taman Negara Pahang Malaysia yg suka explore gua ? Meh nak citer satu Gua di Taman Negara Pahang ni! Memang Femes n Mat salih pun memang suka giler gi sini.. Saper yg suka trekking , masuk hutan seme tu memang DIGALAKKAN join TRIP INNER JUNGLE ni..

Okay, proceed pd tajuk kite.. YEA ! korg akan dibawa dengan lebih dekat lagi dengan nature kat sini.. Lagi jauh n dalam kite explore lg banyak benda baru yg bakal kite lihat ! Meh nak citer tentatif program & nature dalam hutan yg berusia jutaan tahun tu..

real inner jungle

1. First selepas short briefing dri guide. N kite perlu packing barang2 yg diprovide spt makanan, sleeping bag,carry mat, mineral water etc. Mase ni anda akan berkenal-kenalan dgn rakan2 yg join trip ni ! Biasanya ade la 2 atau 3 mat salih yg join.

12246816_10204047959878250_5728433457925679280_n

2. Ni HQ Perhilitan ! disini korg kena cek barang yg di bawa ! jangan bawak barang terlarang yea.. Pegawai perhilitan akn cek bpe bil setiap plastik, botol, pakaian dll yg dibwa. Tak de la smpai korg kene kluakan brg2 tu dri bag pun. Berapa bilangan yg dibawa msti same dgn bilangan yg di bawa balik tau ! Igt prinsip " LEAVE NO TRACE" ! Tak tau ? Mohon dapatkan khidmat Mr.Google yea..hihi sebab prinsip tu panjang nak kupas.

10659233_847601801917748_6237170714287478498_n

3. Sebelum memulakan trekking, kita lihat peta rentis dan tempat-tempat disekitar kawasan gua yg bakal dibawa. Setiap tempat yg kita akn singgah dan sbgainya akn di terangkan oleh guide.

12244603_10204047990719021_9032740795227007853_o

4. Part paling best ! Naik bot tradisional ni atau bot panjang ni menongkah arus! meredah badai untuk ke Kuala Trenggan. Jika berkesempatan, cuaca baik dan mengizinkan anda akan dapat SPESEL AKTIVITI iaitu ke Canopy Walkway. Wah untungla kan sambil menyelam minum air. hehhe, Spare duit RM 5/seorg yea utk Tiket Canopy ni. Titian ini antara terpanjang di dunia. Boleh baca info di dalam blog kmi berkenaan dengan Canopy Walkway. Jika peak season memang ramai n perlu tgu lamer gile utk naik Canopy ni.

12247672_10204047963918351_3286524371249257526_o

5. Ni laa Canopy walkway ! Dibina tanpa paku ...Bukan sengaja tapi untuk elakkan kecederaan pd pokok.. Kite kene la jage utk wariskan pada cucu cicit kite jugak pd masa akn datang. Dapatla mereka trut merasa. Nak detail pasal Canopy Walkway ni sila baca di blog.. Selepas itu, boleh smbung perjalanan ke Kuala Keniam ! Jauh beb, cramp kaki duk dlm bot. Perjalanan yg ckup memukau dan mmbuatkan anda berasa mengantuk. Syok sangat naik bot kayu la katekan.
.
.

Haa,ini baru pengenalan kepada SECRET NATURE OF TAMAN NEGARA tau ! belum masuk dlm hutan lagi.. insha Allah, akan disambungkan dlm masa terdekat ! Tapi yg nak jenguk pakej ni boleh jerk gi sini http://www.tamannegara4u.com/realinnerjungle/

.
.
.

Atau korg nak lihat perjalanan program dulu? Boleh ikuti siri ni.
.
.
Tak sabar nk baca next siri ? Okay, kasi hint la skit untuk next siri citer pasal ape..
Ni antara citer n topik dlm next siri
.
.

NEXT SIRI---->

REAL INNER JUNGLE PART 2 :
--> FEDUP MAT SALIH NI KENA MAKAN PACK LUNCH GUNA TANGAN ! DORANG.......
--> PERTEMPURAN ANTARA PACAT & MANUSIA ! WIN WIN SITUATION
--> JAKUZI PALING INDAH DI HUTAN ! HMMM, MITOS KE APE NI...
--> CANDLE LIGHT DINNER ALA-ALA ZAMAN BATU !
--> KALUT BILA TERDENGAR BUNYI PINGGAN JATUH SEMASA TIDO !
--> ADE YG XTIDO GARA2 MMBER SEBELAH KUAT SNGAT DENGKUR

REAL INNER JUNGLE PART 3 :
--> BREAKFAST ALA JUNGLE
--> TRY KAJI KEUNIKKAN GUA KEPAYANG KECIL
--> PANIK NAMPAK JEJAK TAPAK KAKI GAJAH DAN BERUANG MADU YG MASIH BARU
--> LUNCH DALAM SUNGAI ! GARA-GARA MAGI TERLAMPAU SEDAP SMPAIKAN PINGGAN MMBER DIBAWA ARUS SUNGAI
--> PERKENALAN SINGKAT DENGAN ORG ASLI BATEK CUKUP MENGUJAKAN

DAN ! KAMI BAWAKAN SPESEL PART UTK ANDA. KAMI SELITKAN SIKIT CAMPING DI TEPI SUNGAI. SAMBUNG BACA NNTI YEA.

REAL INNER JUNGLE SPESEL PART : CAMPING TEPI SUNGAI ! NYARIS-NYARIS.......

 

Sebelum tu, donlot TIPS PERCUMA kat sini --->  http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

Tips ni bagus utk korg yg First Time, Second Time malahan beratus2 Time pun boleh guna utk join aktiviti kami. =)