14287736_1169129259827005_78752061_n

Awas ! Jangan terlalu ghairah mengejar trip yg murah & Jimat. Pastikan korg selidik dahulu pakej yg di tawarkan. Sekarang memang banyak kes kena tipu dgn agen pelancongan yg tak bertauliah. Tapi tak semua yg murah tu penipu.

Kat sini admin kongsikan tips basic untuk pilih agensi pelancongan :

  1. Berurusan dengan agensi pelancongan yg dilesenkan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia ( KPL ) . Contohnya boleh tgk di bawah..

14249010_1169129236493674_1335906999_n

 

2. Mengetahui & memahami syarat2 serta terma pakej pelancongan yg ditawarkan.

3. Menggunakan perkhidmatan kenderaan pelancongan yg berlesen dgn KPL.

4. Menggunakan perkhidmatan Pemandu Pelancong yg berlesen dgn KPL.

14256631_1165917663481498_494321851_n

5. Menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam yg sah.

13876133_1231649073513017_762811329734040329_n

6. Tidak menggunakan perkhidmatan agen / Individu yg tak sah. Boleh semak di laman web Kementerian Pelancongan Malaysia (http://www.motac.gov.my)

Keratan akhbar mengenai agen tidak sah..

13528755_1215223055155619_4956448671061026475_n

Next post, admin akan kongsikan lebih banyak tips yg bermanfaat.

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan INFO PERCUMA kami di:
http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

Details aktiviti dan PROMOSI TERKINI lihat di :
http://www.tamannegara4u.com

“.....Hilai tawa anak-anak kecil tadi cukup mencuit hati. Mereka cuba mengejar anak ikan di Sg. Tembeling dengan menggunakan tangan cukup membuatkan hati si ayah terhibur. Senyum tak penah lekang di bibir anak kecil tu bila dapat berendam dalam sungai tadi maklumlaa hidup di bandar..Faham-fahamlaa ! ”

10432133_1090436477634278_6932059275847228768_n

 

Ayah dan ibu mana yang tak gembira bila dapat lihat keletah anak-anak yang semakin membesar dan sukakan penggembaraan. Memang tepat keputusan si ayah membawa anak-anak santai di kawasan alam semula jadi ni. Anak- anak mesti gembira bila diberitahu di Taman Negara ade sungai dan kawasan berkelah !

Riadah di kawasan alam semula jadi memang mendamaikan. Sesekali lari daripada kesibukan hutan konkrit di kota, sambil mendengar kicauan burung, menikmati panorama hijau di sepanjang aktiviti jungle trekking dan naik titian gantung memang menarik dan cukup berbaloi. Penat pun boleh hilang !

11224472_856721051065167_5521240738922051113_n

 

Sambil merehatkan minda dari beban kerja, si kecil juga boleh meneroka banyak benda, serta dapat pupuk rasa cintakan alam semula jadi di dalam diri mereka. Dengan aktiviti night walk mereka boleh lihat pelbagai haiwan yang aktif waktu malam. Jangan terkejut jika terlihat tapir, rusa atau landak di sekitar Taman Negara. Mereka sangat jinak.

 

Jangan ketinggalan untuk cuba meredah jeram melalui bot kayu yang sangat tradisional ni ! Rapid shooting aktiviti soft extreme sesuai dengan si cilik. Rasai pengalaman baru dengan aktiviti ni dan diselitkan aktiviti kemasyarakatan iaitu melawat perkampungan orang asli. Anak-anak didedahkan dengan teknik dan ilmu baru

Pengembaraan Anak Rimba !

Cuti sekolah terlalu singkat? Nak ke luar negara tapi mikir status Ringgit seolah-olah tengah terjum bangunan ! hihihi.... Tak yah fikir jejauh sangat dalam Malaysia pun banyak tempat menarik  dan best !

10422585_10152556610393428_787394217631360216_n

 

Bawak anak-anak ke tempat alam semulajadi. Sambil tu boleh terapkan hobi cintakan alam sekitar dalam diri anak-anak ! Takkan nak bawak ke shoping mall, taman permainan lagi? Kali ni jom tukar selera korang tu.

Nahhh ! Cheklist aktiviti yang kami jalankan di Taman Negara yang super extreme sesuai dengan si cilik korang ! Tak rugi beb bawak anak gi sini.

Rapid shooting & Visit orang asli

Aktiviti soft extreme ni pasti mengujakan bila kita perlu redah jeram dengan menggunakan bot kayu tradisional ! Pasti basah kuyup dikerjakan oleh jeram ! Hihihi..Sambil tu dapat belajar teknik dan budaya masyarakat asli di Taman Negara ! Yang menarik dorang masih Kekalkan adat dan budaya nya tau ! ade mandi-manda di sungai tau.

NASH1340

Jungle trekking dan Canopy walkway

Tolong jangan terlepas untuk cuba aktiviti canopy Walkway ni ! Si cilik pasti teruja berada di ketinggian 40 meter dri atas tanah dan dapat lihat panorama hijau di sekeliling mereka ! Kenali pokok serta herba yang berguna.

Night Walk

Wow ! Berjalan waktu malam ditemani unggas dan bunyi alam. Lihat haiwan dengan lebih dekat di sini seperti Rusa, landak tapir dan lain-lain.
Kembara selama 45 minit ni dapat mngajar anak pengalaman baru sesuai dengan usia mereka yg sukakn pengembaraan.

 

Berminat nak tau lebih lanjut trip seumpama ini? KLIK SINI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUKU BATEQ...LAIN DARI YANG LAIN !

JOM KENAL DORANGG....

 

Kali ni korang akan dibawa melawat kaum Orang Asli Taman Negara pulak.. Eh ! Buat ape pulak bukan ke kt gombak tu pun merata-rata kaum kerabat Orang Asli kan.. Lagipun kitorg dah kenal dgn dorang..

10983821_1582614281977706_8627019108871811007_n

 

Uihhh.. Cepatnyaa meleset fikiran korg tuh ! Ni nak habaq mai depa ni lain laa.. Bukan mcm kat luar sane nuh.. Depa masih kekalkan adat , tradisi n budaya masyarakat dorg ni.. Banyak giler perbezaan yg mesti korg tengok n pelajari nanti tau.. Nak contoh? Hmmm...mengamalkan hidup berpindah randah. Satu kampung hanya dihuni lebih kurang 15 buah keluarga shj....Ehhh ! Da dua contoh ni..

10983403_934728813205046_1143662025560774894_n1743621_900655539945707_8786877835670960793_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Okay ape aktiviti mase kat sini ? Korang akan diajar serta didedahkan dengan cara survival n sedikit info pasai dorang ni.. Antara survival nye yelah menyumpit ! Buat arrow untuk sumpit ! Hidupkan api menggunakan buluh dan rotan ! Uhhh.. Menarik kan ?

312862_273721415989931_1618117053_n

 

 

7096_866098243401437_3867653636808689370_nAdmin..! ade kawan tanye kene bawak sumbangan ke ? Untuk info korg kami da siap-siap collect dalam pakej utk tiket Orang asli Donation sebanyak Rm 5.00 da lerr.. Tak yah susah da.. Tapi kalau korg cam ade sumbangan lain boleh jer nak kasi cam makanan ke baju ke haperr kan.. lagi bagus atleast dapat pahala...

 

Moga Info ni berguna laa serba sikit untuk korg.. Kalau nak kenai lagi rapat boleh datang Taman Negara.. n untuk info korg juga boleh stay di Kg Orang Asli kat sini tau ! Boleh pelajari cara dan budaya masyarakat tu..

11049472_1075420459154128_6416980324489057004_n

 

 

10411413_866096826734912_3522201626491647969_nJika anda Join Pakej Kami, memang dah termasuk sekali melawat ke perkampungan Orang Asli ni. Lihat di www.tamannegara4u.com/santaitamannegara