13153378_1064331943640071_853975396_n (1)

Kami dedahkan Basic Tips bagi yang nak jejakkan kaki di Bumi Taman Negara Pahang Malaysia. Tips & Info untuk setiap aktiviti yg bakal buat korg teruja untuk join aktiviti kami. Yg first time nak datang sini atau beginner hiking/ trekking, SERIUS ini untuk korang !

10636016_866105556734039_8454504919499113675_n1-900x450

13663481_1129571373782794_121174916_o1. Rapid Shooting :
* Makesure pakai LIFE JACKET !
* Sediakan pakaian basah
* Digalakkan pakai sandal/selipar
* Pastikan barang2 seperti telefon or camera diletak tempat selamat. Atau                    better pakai casing waterproof ! Biasanya guide akan bekalkan plastik untuk isi          barang korang.
* Better jgn pegang di tepi bot ! Takut kalau bot berlanggar kayu ke batu,time tu         tgn korg kat tepi bot ! haa, blh bayangkan camne? hehehe.

 

995077_1506571129590506_6308600628236954960_n

2. MELAWAT PERKAMPUNGAN ORANG ASLI BATEQ
* Hormat adat & Budaya masyarakat Asli kat sini.
* Sumbangan untuk Orang Asli da termasuk dalam pakej. Kalau ade                                sumbangan lain seperti makanan, pakaian dll boleh inform guide / staf kami,              kami akan bantu.

14374799_1174403232632941_2117255580_o

3. Night Jungle Walk :
* Pakai pakaian yg sesuai & digalakkan berkasut
* Jangan Lupa bawa TORHLIGHT !
* Sentiasa berada dalam group & Jangan buat bising
* Elakkan berada terlalu dekat dengan haiwan yg berbahaya spt Tapir                             agak agresif jika die kelaparan.

14218507_1165918553481409_1289962032_n

4. Hiking Teresek Hill :
* Pakai pakaian sesuai & berkasut !
* Digalakkan bawa air mineral & snack untuk extra energy
* Jangan rehat terlalu lame, kalau penat berhenti sekejap dalam 5 Minit.
* Awasi setiap langkah ! banyak akar2, platform yg rosak & jalan licin.

10686606_941912852486642_4304116025711787875_n

14269662_1165919190148012_1432638096_n

5. Jungle Trekking To Canopy Walkway :
* Hati2 dengan tumbuhan beracun & bahaya seperti Cendawan beracun                        boleh sebabkan alahan kalau kite pegang.
* Jage jarak semasa atas Canopy Walkway. 10 meter jarak & 4 org shj atas satu             Canopy tu.
* Pastikan tali pemegang tu dalam keadaan selamat. Mane tau kot2 ade lebah              kat tali korg tak perasann ! Kan naya..
* Bagi yg walk in, Tiket Canopy dijual kat Canopy tu & kat situ ade jual air kalau              dahaga boleh beli. Takkan nak ke Park Center, jauhnyer lebih kurang 45 minit.           Tandas pun ade dkt situ.

Ni jer tips basic yg admin nak kongsikan.. Jika ade lagi admin edit n tambah2 lagi deh ! Kalau ade pertanyaan atau masalah, contact ajer staf kami. Kami bantu setakat mampu ja lah kan.

Sebelum tu, korang boleh belek aktiviti & Promosi Terkini kami di http://www.tamannegara4u.com

Jangan lupa utk DONLOT TIPS PERCUMA yg telah membantu lebih 10k follower kami untuk ke Taman Negara Pahang Malaysia di sini :
http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

 

 

 

 

Naik Jambatan Gantung Jambatan Gantung Terpanjang Didunia ? Mak aiii... Gayat beb! atau lebih mesra dikenali sebagai Titian Silara. Khabarnya, ianya direkodkan di antara salah satu jambatan gantung Terpanjang Didunia..

Rugi beb kalau tak cuba jejakkan kaki kat titian Silara ataupun CANOPY WALKWAY ni koranggg ! Berada di awang-awangan pada ketinggian 40 Meter dari lantai hutan sepanjang 510 Meter.

10850443_787596774638268_1585353138_n

Nak ke kanopi ni xde laa jauh pun Cuma amik masa dalam 40 Minit je dari Park centre alaa 1.5 km laa senang cite. Okei, nampak tak tulisan kat signboard tu ? haa. .  Information klau hujan atau pun berangin Canopy akan ditutup atas sebab keselamatan..  So kena tengok cuaca jugak sebelum datang tu n dan lagi satu Canopy Walkway ni dibuka sehingga jam 2.30 Petang yea !

12922215_1045200952219837_1947572731_o12941066_1045200395553226_161676990_o

"Mak aihhh12248036_10204047984518866_9133464422245080754_o ! Sampai-sampai jem pulak dah..Siap kene beratur panjang lak ! "
biasalaa kalau datang peak season gini ler suasana die !! Yang bestnyer sesetengah pelancong luar ni dorg memang ramah giler .. seme nak disapa nya. Tapi just dorang say “Hello..hello ” jer lah ! hehe ! Cerita bab tiket pulak, Okay untuk tiket  Dewasa RM5 jerk kanak-kanak RM3 !

 

12498507_914234091985792_1910273412_n (1)

Untitled-1

 

 

 

 

 

 

 

Memang cantik pemandangan yang boleh dilihat dari atas titian ini..

Bila berada di atas ni kita boleh lihat keindahan alam dengan lebih dekat dan boleh lihat air Sungai Tembeling mengalir tanpa hentinya sejak berabad lamanya...

THE MOST IMPORTANT Canopy ni dibina 100% tanpa sebatang paku untuk elak pokok tercedera.. Mase di titian jaga jarak dan dibenarkan 4 org pd jarak 10 meter di satu titian..

12540373_914235338652334_703374480_n

 

 

12833452_1026389344100998_1226300738_n

 

 

 

 

10447636_866123166732278_1004455420859561677_n

Tengoklaa foto yang kami kongsikan, macam-macam ragam n gaya ade ! Untuk yang nak bawak family or anak kecik pun boleh.. Tak jadi masalah... Percaya tak, kekadang anak-anak kecil kita tu lagi berani pada kita?

Ada yang berminat nak naik Jambatan Gantung ni ? atau nak tengok info lain  boleh KLIK SINI ---> http://www.tamannegara4u.com/
Atau tak nak ketinggalan untuk setiap "OFFER", Pelbagi INFO Tentang Taman Negara dari kami
DOWNLOAD SINI ---> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

 

 

 

 

Eh ! Kenapa dengan Rapid Shooting ? Aktiviti bahaya ke ape ni ?

Haaa.. Ni mesti tak follow page kami ni kan ? Sebab tu tak tau KESERONOKKAN dan KEBEST- AN Rapid Shooting ! huhuhu.. Alaa gi jer kat Fbpage Taman Negara Pahang Malaysia https://www.facebook.com/tamannegara4u/ ..ade video rapid shooting ! Mohon tengok tau..

 

 

 

Untuk info Rapid shooting ni salah satu AKTIVITI WAJIB TRY kat sni.. Aktiviti meredah 7 lapisan jeram di sekitar sg Tembeling dengan menggunakan bot kayu tradisional tersangatlaaa mencabar tau tak ! Tapi xdek la extreme sangat xtvt ni kanak-kanak pun blh cuba lorhhh.. toksah takut laa ! Best ooo..

10620747_866081083403153_249092752107033361_n

Perjalanan atau aktiviti ni ambil masa dalam 45 minit – 1 jam tau sebab kan 7 jeram nak redah ! huhuhu.. sabar jelaa kan ! Macam-macam gaya ade tau masa naik bot ni.. Menjerit laa sebab takut la menjerit sebab suka sangat la.. hahaha ! But JANGAN LUPA LIFE JACKET tuuuu ! free je life jacket tu takkan korang tak sayang nyawa kan.. hihihi

10517456_866080030069925_2529815228145858456_n12036609_1060757103935549_8519928158485157255_n

At last nak bagitau korang paling best time lumba-lumba bot tu.. Lawan air konfem basah kuyup beb ! Lawan air gn bot sebelah fuhhh..memang syok habislaaa.. Huru hara bot disebabkan perang ni..hihi ! Eh Kejap kejap nak info korang jage-jage sikit hp tu kang basah kene air pulak.. Untuk aktiviti ni klau boleh pkai CASING HP KALIS AIR atau GoPRO nak selamat xyah bawak langsung.. hihihi

12274613_1075363392474920_4306108286239220426_n

Amacam ? Tak sabar nak join ?  Pe lagi ! Cepat contact sales team kami.. Nak Rapid shooting ? Meh belek sini http://www.tamannegara4u.com/bot/

Nak drive thru pun boleh laa.. Tapi lagi best amik pakej kan.. Dah alang-alang datang mesti nak rasa seme aktiviti ! Betul ke betul ?

Admin admin kami nak pakej laa trus.. Ade tak yang sesuai ngan kami ?
Haishhh lagi cantikk ! Detail korang tengok la kat sini :

santaitamannegara

 

 

 Kiriman : Ain Najihah, Kuala Lumpur
------------------------------------------------------
Pagi itu aku dan hubby bersiap-siap untuk memulakan perjalanan yang memakan masa hampir 3 jam setengah dari Kuala Lumpur menuju destinasi seterusnya dalam hidup aku.. maklumlaa bebaru kawin n blom ada anak.. memang jenjalan laaa hobi kitaorg!..
Kali ni aku travel bersama group kami yang agak besar. Jangkaan awal kami cuma nak datang 5-6 orang jek. Tapi, bila dah mula bersembang di wall rangkaian sosialku dan hubby,ramai pula yang nak join.Dalam perhitunganku, adalaa dalam 18 orang semuannya.
Mak ai.. mcm jadi 'tour leader laa plak'. Terus terang aku katakan, sebenarnya tak brape suka nak buat keje mcm ni, maklumlaa.. kita kata nak tenangkan fikiran..kang 'terserabut' plak ngan kerenah korang. Bila daa ramai kepala ni maklumlaa.. macam-macam kerenah weiii.. Kena banyak bersabor..
Tapi takpe! Korang nyer pasai.. aku sahut cabaran ni! Alaa.. lgpun bkn 'first time' aku buat mende alah ni.. asal nak travel jek, mmg muka aku ni laa pun yang korg jeling...'Insyaallah! Najihah settle! Itu janjiku.. Padahal dalam hati, Tuhan jerr tau.. "Kije kena ikhlas...", pujuk hati kecilku menyejukkan keaadaan...

 

 

Aku genggam telefon bimbitku, menghubungi cik Huda #liagroup #tlaketravel organizer kami di Taman Negara Pahang Malaysia utk reconfirm balik trip pagi ni.. "Maaf cik Huda, ganggu u pepagi.. kami nak report terkini, team kami dah jadi 18 orang skg semuannya..

Booking tu hari cuma 13 org semuannya. Tak sangka laa plak.. tambah lima orang! tapi cik jangan risau pasai penginapan, kami tau mmg korg tak standby, tapi kami daa bawak kemah sesiap! nasiblaaa klu xde tmp tido.. lepak dalam kemah lerrr jawabnya diorg ni. semua jenis tak kisah ni.." Cik huda cakap, bereh jerrr klu gtu.. mmg x prepare utk 18 org pun! kmi plak dtg peak season, mana nak ngejust tempat katanya.. hahahha... nasiblaa.. #bukansekadarperjalanan

 

Sempat belek jam. Makkk aiii.. baru pkol 5.30pagi. patutlaa mcm blom bangun lagi suara si minah tu.. Tersenyum sendirian aku... Tak baik weii.. kacau orang tido...

Kerja mengemas barang di sambung semula. Trip ni kami amik trip #santaitamannegara .. so.. kami dah maklum yang keta kami bole park dkt penginapan. Jadi takyahlaa nak pack brg-brg beria sangat.. campak n susun ala kadar jek brg-brg dalam keta. Biasa klu travel jejauh, kena susun elok elok.. maklumlaa nak jimat ruang beg!

lr
.
.
Hari Pertama
Jam dah tunjukkan 7.15 pagi. Aku ngan hubby kena bergegas keluar skg. maklumlaa da janji ngan geng-geng kat RnR Genting Sempah pkl 8.00 pagi sebab ada rakan yang keje di genting dan area sekitar lembah klang. so, bncg punya bincang destinasi pertemuan di situlah.
Tempat parking pun luas, snng nak dapat makan dan sangat selesa. keperluan dan fasiliti mencukupi.Alhamdulillah..
Semuanya dapat berkumpul seperti dijanjikan. Setelah mengalas perut dengan secawan tea tarik dan nasik lemak di situ, kami mulakan perjalanan konvoi dengan 5 biji kereta semuanya.
Lagi skali, mmg keta aku n hubby aku laa jadi kepala.Kami memasuki Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan exit Temerloh. Ingat nak pekena patin di Temerloh, tapi belek jam rasa mcm dah tak sempat. maklumlaa kami kena ada kat sana jam 2.30 petang utk first xtvt kami. "Takpee... patin balik nanti..tak kemana patin tu..bisik hubby ku.. " Tak pepasal jemariku singgah dibahunya! Rasakan cubitan semut merahku! Hahhaa.. ketawa besar laa jugak kami berdua!

 

 

Sampai di bandar Jerantut lebih kurang pukul 12 tengahari. Memang time lunch. Teringat, Huda ada bgtau yang bila lalu bandar Jerantut, jangan lupa pekena Gulai Ikan Sungai Ikan Kenerak masak Asam Rom dan sambal hitam serta ikan sungai goreng rapuh!

 

Dia siap rekemen lagi suruh singgah kat gerai #asamrommakanjang atau #asamromkaknor di gerai Majlis Dareah Jerantut. Tempat tu sangat popular katanya! Tak nak fikir panjang... kami percaya ajelah cakap dia.. tempat dia.. mungkin di lebih arif!

gulai asam rom 3

Benar sekali! Gerai ni memang popular!
Bukan setakat makanan tu yg dihidangkan disini, macam-macam ada.. Nanti korg rasalah sendiri. Taknak provok lelebih.. tapi mmg berbaloi-baloi. maklumlaa.. sesekali skala dapat rasa masakan org tempatan! superb gilerr!!!

 

Daa puas jamu selera, kami sambung balik perjalanan ke kuala tahan dan dari bandar Jerantut lebih kurang satu jam lagi.. Jalan raya cantik. mmg mula kami igt jln berbatu atau tanah merah. meleset skali jangkaan kami... sini dah maju laa juga..

 

Sampai di Taman Negara, guide kami Abg Din (Lebih dikenali sebagai #dinaloi) dah tunggu kehadiran kami kat penginapan Belebar - taman negara . Penginapan ni mmg sempoi.

 

Sesuailaa dengan bajet kami! Alaa.. bukan nak tido lama pun. cukuplaa sekadar ada tempat mandi, salin baju, solat dan lelapkan mata. Jarak dari hostel ni ke jeti lebih kurang 800 meter jerr..

995602_10202921301456537_895292905_n

Setelah sesi berkenalan dan sikit briefing dari Abg Din, kami rehat jap, solat dan bersembang melepaskan penat memandu sementara menantikan jam 2.30 petang.

 

Tepat jam 2.30 petang, xtvt pertama bermula. Kami menaiki bot kayu meredah sungai tembeling dan singgah berenti di perkampungan orang asli (#visitorangasli) jeram dedari. Naik bot kayu ni mmg best! mana nak dapat tempat lain! kalau korg tak gi skg, mgkin klu lmbt, next time bot kayu ni pun daa semakin kurang penggunaannya.

kebanyakan sudah diganti dengan bot fiber sesuai dengan perkembangan semasa. Ikut citer Abg Din kebanyakkan tukang bot sudah tiada dan hanya tinggal berapa kerat saje yang sanggup mewarisi ketukangan orang tua mereka.

 

Pengalaman di perkampungan Orang Asli cukup mengujakan! selama ni saya anggap mereka biasa biasa saje.. tapi banyak ilmu survival yg kitaorg dapat. kita didedahkan ngan ilmu alam dan survival serta culture diorg. menyumpit, hidup api tanpa mancis atau lighter serta teknik2 berburu dihutan, dan beramah mesra ngan suku kaum bateq. Serius! Terbaikkk..

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

Sebelum pulang, sempat kami hadiahkan sedkit keperluan utk diorg dan bergambar serta membeli sedikit 'homemade' diorg. sangat teliti dan halus buatannya..

 

Kami menaiki semula bot utk pulang dan lambaian mesra diorg membuatkan hati kami tersentuh! sayu bercampur baur... mungkin itulahlah Rahmat Tuhan walau seketika kami berada disana, kemesraan jelas terjalin antara kami sesama makhluk Tuhan.. Subhanallah...

 

Mandi sungai! Perang air..
Itulah #rapidsshooting sebenarnya. Habis basah kuyup sewaktu meredah jeram. Ada dua tiga nama jeram yg saya ingat.. jeram nusa, jeram dedari, jeram teras, jeram dua, jeram panjang dan tah per lagi.. maklumlaa takde buku nota nak tulis! Ishhh.. melawak pun tak bole? Hmmm...

10277231_706457879415354_5221033456616099746_n

Sampai di jeti lebih kurang pkl 5.30 petang. Dan terus balik ke penginapan utk rehat dan makan malam. Malam tu kami menjamu selera dengan menu 'Kelah Merah' Masak stim yang telah ditempah khas, patin tempoyak dan sedikit menu kampung. Nak menu kg, mmg kena special request! Diorg akan prepare sesiap.. tunggu makan jerrr... Sangat menyelerakan! makan plak kat floating restaurant...perghhh... superbbb!!

 

Tak yah takut pasal rege, sbb rege bole bincang ngan diorg ni.. maklumlaa #liagroup ni 100% local operator yang jalankan perniagaan mereka disini.

logo baru lia

Lepas dinner, rehat jap sambil pekena kopi dan xtvt seterusnya sambung #nightwalk. redah hutan waktu mlm n tgk binatang. ni kena cross sg mlm hari n dgn berbekalkan torch light, lalu laa kwsn hutan.

 

 

seram sejuk gak dibuatnya. tapi bila daa ramai, mcm mcm hal laa.. naik bumbun (hide) n mlm tu nasib kami kira bertuah dapat jumpa rusa, kijang, landak, tapir n dapat kenal juga spesis haiwan aktif waktu malam dan tumbuhan pelik2 yg kami tak kisah dan tak penah amik tau pun sebelum ni.. Best!

12219606_10207922591763247_4416116486339947759_n

Lebih kurang jam 11 mlm, kami balik ke penginapan utk tido. Ingatkan nak tdo, tapi sembang nyer sembang sampai dkt pkl 12.30pm laa jugak memasing syiokkk dok bercerita..

**************
Hari Kedua
**************
.
.

Nak tahu kisah selanjutnya?

--> Kisah mendebarkan Najihah dan rakan-rakan naik jambatan gantung! Terasa nafas nak putus di tengah jalan! Degup jantung bagai terhenti di puncak Tualang... Ciannnn diaa...

--> Kisah lucu dan tragis Najihah tercekik tulang ikan sungai yang membuatkan rakan-rakannya tak kering gusi berbaur cemas!..

---> Kisah Najihah kena paksa ngan botman tarik bot terlekat di celah batu akibat mulut cabul!..

--> Kisah Najihah kena sengat ngan Ikan Buntal ketika mandi di Lubuk Simpon..

--> Kisah 'Seram' Najihah kena tegur dengan pakcik 'penebar jala' sewaktu balik night walk!
.
.
Ikuti sambungannya di blog kami nanti...
Stay tune : www.tamannegara4u.com/blog
.
.

Mengakhiri coretannya, Najihah sempat berpesan pada semua..."Siapa yang nak timba pengalaman macam Najihah ni, terus ke link : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

 

sangat Najihah rekemenkan! Travel ngan orang tempatan ni bnyk kelebihan.. best.. dan mcm-mcm cerita yang korang akan dapat nnti..

 

... Memang Berbaloi-baloi dan superb Habih!!!...."