Skip to content

APA ANDA PERLU TAHU SEBELUM MENJEJAK KAKI KE TAMAN NEGARA PAHANG ?

13322010_1193473743997217_9103085278302080045_n
Sebaiknya, sebelum meneruskan perjalanan ke mana-mana destinasi, adalah lebih baik kita survey dulu tempat tu kan.

Secara tak langsung memudahkan kita mengapai matlamatnya. Mungkin boleh jimatkan kos, masa dan tenaga kita.

Sebagai Local Operator, Pasti ramai yang mahukan Tips dan Info sebelum menjejak kaki ke sini dari kami. Baca ni dan jadikan panduan perjalanan kalian....

-----------------------------
Lokasi & Perjalanan
-----------------------------
Terletak Di Daerah Jerantut, Negeri Pahang.
Antara Hutan Tertua Didunia dan Berusia Lebih 130 Juta Tahun!
Boleh dicapai melalui Dua Cara.

Cara 1
Jalan Darat (Drive terus sampai sini)
Ada rangkaian jalanraya bertar. Boleh drive kereta anda dan parking betul-betul area penginapan di Taman Negara Kuala Tahan. Google/waze Kg. Kuala Tahan dan itulah lokasi sebenar.
3 Jam drive Dari Kuala Lumpur! Melalui Lebuhraya Pantai Timur (LPT) - Exit Temerloh - Jerantut - Taman Negara

Cara 2
Melalui jalan air (Menaiki bot dari Kuala Tembeling - 3 Jam setengah naik bot). Parking kereta anda di Jeti Kuala Tembeling & ambil tiket pergi & balik. Lebih kurang RM40/hala. Masa bot bertolak 9.00 pagi & 1.30 petang.

Aktiviti di Taman Negara nanti (time Rapids shooting) pun dah ada naik bot, so.. pertimbangkan cara kedua ini utk PENJIMATAN anda... pergi balik pun dah spent RM80/org disini! Jangan lupa bayaran parking RM5/malam/kereta.

Fikir-fikirkanlahhh...

13312917_1193473917330533_2003876682777844705_n
13315643_1193474730663785_8702177537416976654_n13312865_1193473853997206_6478967756989287853_n

13310600_1193474110663847_1050634285073816953_n

 

--------------------------------
Aktiviti & Port Menarik
--------------------------------
Aktiviti Popular seperti Mendaki Gunung Tahan, Air Terjun 4 Tingkat, Jungle Trekking, Menaiki Jambatan Gantung, Hikking, Caving, Menaiki bot kayu (Rapids Shooting), Visit Orang Asli, Night Walk, Sintuari Ikan Kelah (Lata Berkoh), Caving, Team Building, Memancing Kelah dan banyak lagi....

13315680_1193473823997209_1523370347838761869_n

----------------------------------
Bayaran Masuk & Tiket
----------------------------------
Permit Masuk RM1/Org (Sah 1 Bulan)
Lesen Kamera RM5/Kamera (H/p berkamera juga dikenakan bayaran)
Tiket Canopy Walkway (Titian Gantung) RM5 (Dewasa) RM3 (Kanak-kanak)
River Crossing Boat RM1/Org/sehala
Orang Asli Donation RM5/Org
Rod Pancing RM5/Rod


13344662_1193474030663855_300338181961239016_n

-------------------------------------------
Penginapan & Tempat Makan
-------------------------------------------
Penginapan Bermula dari tapak perkemahan sehinggalah Resort Bertaraf 3 Bintang! Cuma perlu booking awal! Pastikan anda tidak kecewa terutama di cuti umum dan cuti weekend!

Tak perlu risau pasal tempat makan sebab banyak gerai makan diusahakan oleh penduduk tempatan dan Floating Restaurant pada harga biasa. Anggaran kasar sarapan pagi rm5, Lunch RM10 & Dinner Rm10-15 seorang!

13335801_1193474513997140_7786510048516202885_n

Pastikan menu Kelah & masakan kampung menjadi pilihan. Jangan Lupa Asam Rom Ikan Kenerak & Menu Patin sungai!

-----------------------
Tips Tambahan
----------------------

1. Tiada ATM dan bank-bank di Taman Negara (Kuala Tahan), tempat terakhir untuk mengguna ATM sebelum tiba di taman negara adalah di Jerantut. Tiada Petrol pump disini. Pastikan minyak sucukupnya dan isi 'full tank' dari Bandar Jerantut sebelum meneruskan perjalanan ke sini.

2. Sesetengah line telefon tidak dapat digunakan di Taman Negara. Beberapa resort menawarkan internet untuk kadar setiap jam. Tak silap admin ada gak yg bagi free!

3. Elak kesesakan diwaktu cuti umum dan cuti hujung minggu! Anda boleh dapatkan tawaran menarik pada hari biasa. Buat Tempahan Awal dan sebaiknya dapatkan harga OFFER contohnya dari kami atau agensi pelancongan lain 2-3 bulan sebelum perjalanan untuk memastikan kekosongan tempat!

Pastikan Tempahan melalui Agensi yang Sah dan Travel Agen Berdaftar dengan Kementerian Pelancongan! Elak Penipuan dari individu tidak Bertanggungjawab!
.
.
.

.
.Orang tua-tua kata... "Masa bercuti paling BEST adalah waktu weekday! Hari biasa.. time tu tentunya tak sesak dan semua urusan dipermudahkan.. Hargapun sangat special & tak perlu bayar lebih untuk dapatkan mende yang sama.. setuju?

. takdelaaa kelam kabut ngan orang ramai!... alaaa... daaa nama pun bercuti! so.. renung-renungkanlahhhh...."
.
.

13346832_1193474880663770_4319604918704791721_n

Bagi Memudahkan Perjalanan Anda...
Kami Dah Buatkan Satu Trip Yang Kami Namakan 'Trip Santai Taman Negara' Anda boleh Klik Link di bawah ni untuk lihat maklumat lanjutnya...

Klik :
www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

Ingat!!! Booking Awal Untuk Elak Kesesakan!

13339527_1193474230663835_4950735153046185659_n

Klik LIKE dan SHARE untuk manfaat bersama.
Jangan lupa Tag kat kengkawan atau sedara mara atau sesape saje yang nak Jimattt....

Salam Mesra Dari :

Admin & Seluruh Crew & Warga Kerja
LIA GROUP (Taman Negara Pahang Malaysia)
Website : www.tamannegara4u.com
Facebook : www.facebook.com/tamannegara4u
Instagram : www.instagram.com/tamannegara4u

Admin (Call/sms/whatsapp) untuk bantuan...
Sales Office (Dakili Travel & Tours Sdn Bhd KPL/LN 8556)
Cik Qarbila 01136406813
En Sahidun 013 933 5227

Semoga Tuhan merahmati perjalanan kalian....

13906876_1236070386404219_3367810699119442262_n

10 Skill Bertahan Hidup Yang Harus Anda Kuasai Untuk Selamat Jika Tersesat Di Alam Semesta ! Jangan mudah panik , sebaiknya cuba hadam dan praktikkan skill yg kami kongsikan di bawah.

  • 13873165_1236070899737501_8583411075934934782_nMembaca Kompas  (Jika Ada)

untuk tentukan arah mata angin.
Selain tu, korang boleh jugak gunakan kaedah bayang-bayang. Pada waktu siang menghala ke petang,bayangan akan mengarah ke arah barat dan jika anda tersesat pada waktu siang ke arah pagi,bayang akan menunjukkan arah timur.

13882257_1236070896404168_2123196854612491112_n

  • Membuat Simpul Bowline

merupakan simpul yang kuat, mudah dibuat dan dilepaskan serta digunakan untuk mengikat beban.

13901437_1236070883070836_7167834994373735647_n

  • Menyalakan Api

untuk menghalau binatang buas, memasak dan sebagai pemanas suhu badan ketika berada di dalam hutan. Pastikan anda tinggalkan kesan yang minima ketika memadamkan api.

13882309_1236070926404165_3166173974665295497_n

  • Berburu Dengan Tombak!

13872785_1236070936404164_1382064715058394906_n

13902668_1236071126404145_1278805946821016833_n

  • Mencari Air Bersih

Kita dapat bertahan 7 hari tanpa makan tapi badan kita hanya mampu bertahan selama 3 hari tanpa minum air ! antara cara untuk dapatkan air bersih ialah:

1. Tadah dari dahan pokok atau akar

2. mengumpul embun dengan Ikat baju pada paha anda dan lalulah di kawasan berumput yang tingginya melebihi paras lutut anda untuk memerangkap air atau embun.

3. lopak air- Jika ia hampir kering,gali sedikit kelopak air itu.Gunakan tuala atau kain untuk mendapatkan sumber air itu.

4. lumut pokok

5. Pokok buluh- ketuk ruas buluh tersebut,jika bunyinya mampat(tidak kosong) pasti ada air di dalamnya

6. Dari buah-buahan seperti kelapa, tebu

13887076_1236070966404161_1553107494965758450_n

  • Mengirim Signal kecemasan / S.O.S

Melalui kepulan asap, pantulan cahaya dan wisel.

Sebelum membuat signal kecemasan melalui asap, pastikan anda buat di tempat lapang supaya dapat dilihat dan penyelamat dapat mengenal pasti lokasi anda.

 

13882148_1236070996404158_4488952568287483061_n

  • Cari Lokasi Bermalam Yang Selamat!
 Anda Perlu mengambil kira faktor ni sebelum memilih lokasi :

1-sebaik-baiknya lapang dan tanahnya rata.

2-Terdapat sumber/punca air berhampiran.

3-Mendapat pancaran cahaya matahari untuk mengeringkan khemah jika basah.

4-Terlindung daripada tiupan angin secara terus.

5-Lakukan pemeriksaan di sekitar kawasan perkhemahan (untuk keselamatan)

6-Jangan sesekali mendirikan tempat berteduh di kawansan denai haiwan. Dikhuatiri anda akan menjadi mangsa rempuhan haiwan tersebut.

13912534_1236071006404157_8980981311014449925_n

 

  • Mendirikan Shelter Darurat
Boleh gunakan bahhan-bahan semulajadi seperti ranting, daun serta dahan pokok. Hipotermia merupakan pembunuh utama saat tersesat pastikan tubuh anda tetap dalam keadaan hangat.
13902725_1236071033070821_2345877686470285435_n
  • Mencari Tumbuhan Yang Boleh Dimakan
antaranya jika anda berdekatan sungai, anda boleh makan ikan. Buah-buahan dan tumbuhan seperti ubi, pucuk paku, tebu dll.
 
13882444_1236071076404150_11220354474432980_n
  • Membaca Buruj !
Buruj biduk dan pari boleh digunakan untuk penunjuk arah.
buruj-7-638
Baca lain-lain perkongsian & testimoni di SINI.
Info & Aktiviti di Taman Negara Pahang Malaysia di SINI.

Taman Negara Pahang Malaysia atau National Park Taman Negara merupakan kawasan yang dilindungi pertama dan tertua di Negara Kita. Kekayaan flora dan fauna menjadi nadi utama tarikan pelancong ke Taman Negara Pahang Malaysia.

Maka tak hairanlah jika terdapat pelbagai spesies fauna yang masih wujud dan dijaga oleh pihak perhilitan Taman Negara supaya spesies terancam kekal dan selamat. Pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan bagi pencinta alam sekitar untuk dekati haiwan di Taman Negara Pahang Malaysia.

  • Night Jungle Walk
  • Meninjau & Bermalam di Bumbun Tahan, Bumbun Kumbang, dll
  • Night Safari by 4x4 & Bot

 

1044087_713641608647102_1973911931_n

1471840_698339720177291_182968122_n

1528500_713641308647132_529355891_n

10245526_773177129360216_6785262877380986067_n

10547604_1008124332532160_8737502209239989363_n

11139352_1008124355865491_1986873746022034830_n

11403365_1008124449198815_32210393303231969_n

12920950_1045199682219964_14692786_n

12511662_914238691985332_2105631205_n

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

11709847_1008124409198819_3559952923266924067_n

12189046_1065340410143885_7047339576418171194_n

12219635_1069711286373464_7763779651771302442_n

14079952_1265933393417918_1396313176893889986_n

12540695_1105005319510727_516401967175004525_n

11262153_1008124525865474_6435316564465957536_n
DSC00028DSC00300

 

Antara spesies serangga di sini. Saiz dan bentuk berbeza dengan haiwan yang selalu kita lihat di rumah. contohnya ulat gonggok di Taman Negara Pahang Malaysia bersaiz 5x ganda dari yang biasa kita lihat.

DSC00250DSC0019214273528_1165919956814602_1708696279_o

13418735_1202765816401343_2197203897928648962_n

13707756_1225056800838911_1927717168681373827_n

12003169_1040552552622671_1336983286408915168_n12596423_950559431686591_1919109689_n

1499426_710284698982793_128870634_n

11218713_952039328171904_8146275346292025215_n

14958657_1231399063600024_1415740117_n

Terdapat juga haiwan yang jarang kita lihat di luar sana dan ia begitu jinak seperti Tapir dan rusa. Jika berpeluang anda juga boleh melihat beruang matahari, harimau dan lain2 hidupan liar. Jika ingin bergambar dengan haiwan di Taman Negara Pahang Malaysia, sebaiknya dapatkan khidmat staf di sini. Ada sesetengah haiwan bertindak agresif ketika kelaparan.

Perlukan lebih TIPS & PANDUAN KE TAMAN NEGARA ? KLIK ----> SINI

Ingin mengenali kami dengan lebih dekat ? KLIK ---> SINI

12939338_1045200188886580_919845429

Kami ingin kongsi kan pada anda amalan 3K iaitu, keselamatan, kemalangan dan kecederaan semasa melancong.

Kemalangan dan kecederaan bila-bila sahaja boleh berlaku tanpa kita rancang. Sebaiknya kita haruslah pandai menjadi diri dan keselamatan serta melakukan persediaan awal sebelum pergi melancong terutama ke luar negara.

Selain melakukan persediaan awal, anda juga boleh menyemak Tips yang dikongsikan di bawah.

 

injection2

1. Cucuk vaksin - Pergilah ke klinik kerajaan atau hospital swasta bagi mendapatkan khidmat ini. Periksa terlebih dahulu vaksin apa yang perlu mengikut negara yang anda mahu pergi tersebut.

 

2. Jauhi makanan separa masak atau mentah di hotel.

 

air-mineral

3. Pastikan anda minum air mineral dari botol sahaja. Jangan jerang air paip atau water filter untuk minum.

 

2313266-AR-12591780x390

4. Jangan mandi manda dalam kolam air yang berkeladak atau nampak kotor. Kita tidak tahu bakteria dan kuman apa yang ada dalam air tersebut.

 

5. Pastikan anda kekal hidrat dan banyakkan pergerakan sepanjang dalam penerbangan yang lama dan panjang.

 

tempat-letak-kereta

6. Letak kenderaan di kawasan yang terang dan jangan tumpangkan orang yang tidak dikenali.

 

14925626_1316459625031961_2869245904772839274_n

7. Gunakan khidmat pemandu pelancong tempatan atau jurubahasa apabila melancong ke kawasan pedalaman.

 

images (4)

8. Berjaga-jaga dengan peragut samada di waktu siang atau malam.

 

14017599_1139724839434114_1891243805_n

9. Utamakan keselamatan semasa melakukan rekreasi air – Gunakan jaket keselamatan, ketahui keadaaan pasang surut air dan arus.

 

10. Elakkan meminum alkohol sebelum melakukan sebarang aktiviti dalam atau berhampiran air. JANGAN MINUM ALKOHOL dan berenang.

 

11. Sebelum menyewa kereta periksa tayar, tali pinggang keselamatan, tayar ganti, lampu, brek dan lain-lain.

 

12. Jangan Terlalu Menonjol, Elakkan terlalu menonjol iaitu menunjuk barang barang di khalayak ramai seperti barang kemas, duit, barangan mewah dan sebagainya. Simpan kamera di dalam beg jika tidak menggunakannya.

 

Free-Shipping-Travel-Gear-Hidden-Pocket-Money-Bag-Money-Belt-Travel-Pouch-font-b-Passport-b

13. Asingkan duit wang tunai dan kredit kad serta simpan di tempat tempat yang berbeza.

 

Travel-For-More-Brochure-P11

14. Dapatkan Insuran Perjalanan seperti HSBC Travel Safe, etc. kerana kos perubatan di luar negara sangat mahal.

 

facebookmonitor

15. Kaji indeks jenayah di tempat yang anda ingin lawati. Baca tripadvisor serta lain- lain yang boleh di jadikan rujukan.

Anda juga boleh dapatkan Tip Percuma Kami di ---> SINI

Lihat Promosi Terkini & Aktiviti kami di ---> SINI

Ketika menjejakkan kaki ke Taman Negara Pahang Malaysia, kita pasti akan terpukau dengan setiap sajian flora nya yang unik, cantik dan mampu membuatkan setiap jiwa berasa tenang.

Dedaun yang menghijau dapat menyegarkan dan boleh menjadi terapi untuk minda kita. Tambahan pula dikelilingi oleh flora dan fauna yang cukup menakjubkan.

Jika anda masih belum menjejakkan kaki kesini, apa kata jika anda menikmati setiap gambar yang kami rakamkan kepada anda di bawah.

13792_951719694839291_149951749425126977_n

1012408_866111943400067_3787254493047135955_n

1385575_866111540066774_5254716661175120044_n

1385575_866113536733241_5283552349648324249_n

Sepanjang laluan di atas trek, mata anda tidak akan terlepas pandang pada setiap kepelbagaian flora yang bakal disaksikan. Jangan sesekali ketinggalan untuk merakam setiap detik dan keindahan yang terdapat di hutan tertua dunia Taman Negara Pahang Malaysia yang merupakan khazanah yang tidak ternilai.

1530373_866113353399926_8152489437390007741_n

1958267_866111443400117_716139850813791991_n

10325412_781472175197378_3756237803865992062_n

10561607_866113193399942_2567665539845475856_n

10653629_866111620066766_7294342859324789520_n

Terdapat banyak spesies pokok-pokok herba yang boleh digunakan untuk kesihatan,kraftangan dan sebagainya. Antara pokok herba yang boleh di lihat ialah pokok tongkat ali, kacip fatimah, Halia hutan, rotan, Pokok Tapak Hantu dll.

10660369_866111790066749_2863886013357332875_n

10672368_866111390066789_7077092789632476171_n

12244284_10204048002799323_2790634263983806154_o

12498435_914235505318984_1156429380_n

13524482_1211985915479333_4381473654858951895_n

11178557_10202923025236942_1174278002_n-720x360

10698700_866113626733232_4841408081109029409_n

10730849_866113556733239_7630200554830253447_n

10734280_866112946733300_3691692282545076220_n

11009111_1008124282532165_3946673341196618128_n

Bagi yang menggemari dan sukakan Alam Semulajadi, boleh cuba berkunjung ke Taman Negara Pahang Malaysia. Aktiviti dan Pakej sememangnya sesuai bagi yang ingin bercuti bersam Keluarga, Rakan dan boleh juga untuk mengadakan team building di Taman Negara Pahang.

Sekiranya ingin mendapat TIPS PERCUMA dari kami, Klik SINI.

Lihat Aktiviti & Promosi Terkini di SINI.

13346832_1193474880663770_4319604918704791721_n

Terdapat pelbagai jenis jaket keselamatan yang berada di pasaran dan jaket keselamatan ini terbahagi kepada 2 jenis iaitu dari material styrofoam yang dibalut dengan kain yang dibentukkan sebagai baju luaran. Satu lagi jenis adalah dari pelampung udara yang bertindak secara automatik apabila picu ditarik atau alat pengesan air berfungsi dan memberi impak gas CO2 kepada seluruh ruang pelampung.

gen blue univ_zpslcmyrjse

Ciri-ciri jaket keselamatan yang perlu kita ketahui adalah ia mestilah berwarna terang, mempunyai wisel, warna pantul cahaya dan tali kekunci yang baik untuk mengapungkan manusia.

 

Jaket keselamatan yang diperbuat daripada styrofoam mempunyai daya apungan yang minima mengikut kualiti. Bagi kualiti sederhana ia mampu mengapungkan manusia seberat 80 kilogram dalam masa 4jam. Dalam tempoh ini gunakan apa yang ada di sekeliling kita untuk menyelamat diri. Tarik perhatian dengan meniup wisel dan berada di kawasan terbuka lebih mudah untuk dilihat.

 

Malang tidak boleh diduga. Apabila kita menaiki pengangkutan air untuk melakukan aktiviti air seperti memancing, rapid shooting kita tetap akan terdedah kepada bahaya. Bagi bot-bot kecil berhati-hati ketika menurunkan sauh dan lihat di sekeliling anda jika memancing di laut dan kawasan muara. Jangan lepaskan sauh secara mengejut kerana dikhuatiri barang-barang pancing yang berdekatan tali sauh turut sama jatuh dan ini akan menimbulkan situasi panik kepada pemancing.

 

Sekiranya berlaku kemalangan semasa melakukan aktiviti keselamatan perlu diutamakan. Gunakan jaket keselamatan yang selesa dan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang baik dan selenggara mengikut masa yang ditetapkan. Tukar jaket keselamatan yang telah lusuh atau gas CO2 yang telah tamat tempoh. Mungkin dengan sedikit perbelanjaan mampu menyelamatkan nyawa anda.

 

Jaket keselamatan bukan dipakai untuk fesyen tetapi bagi menjamin keselamatan semasa malapetaka terjadi. Selamat diri dahulu barulah fikirkan tentang peralatan lain anda.

USACEPoster18x24.eps

 

PERINGATAN:

 

Jaket keselamatan jenis gas harganya agak mahal, namun tempoh apungan jika berlaku kejadian bot karam, terbalik adalah lama berbanding jaket keselamatan jenis styrofoam.

 

Gas CO2 di dalamnya, walaupun tidak berlaku apungan, gas CO2 di dalamnya perlu ditukar sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh setahun. Jangan mengharapkan bot pancing menyediakan jaket keselamatan, kerana mungkin ia telah lusuh dan tidak dijaga dengan baik (busuk, basah, berkulat) yang menyebabkan anda tidak selamat dan tidak selesa memakainya. Jadi perkara terbaik adalah, beli dan bawa sendiri jaket keselamatan walaupun jenis styrofoam berwarna oren dan harganya juga tidak mahal. Ingat nyawa tidak boleh dibeli, jangan sudah terantuk baru nak tengadah!

Sumber : Majalah Umpan

Info & Aktiviti kami ? Lihat di http://www.tamannegara4u.com

Bagasi kabin

Setiap tetamu dibenarkan membawa sebuah bagasi kabin DAN 1 beg komputer riba ATAU 1 beg tangan ke dalam kabin pesawat. Bagasi kabin utama tidak boleh melebihi 56cm X 36cm X 23cm dan beratnya tidak melebihi 7kg. Bagasi ini juga hendaklah muat diletakkan di bawah tempat duduk hadapan anda atau dalam ruang simpanan bagasi di sebelah atas

1 cabin baggage
1 x bagasi kabin
DAN
1 laptop bag
1 x komputer riba dalam begnya bersama aksesorinya
ATAU
1 hand bag
1 x beg tangan (lelaki/perempuan)

 

Pengangkutan cecair, aerosol dan gel dalam penerbangan Antarabangsa

Atas sebab-sebab keselamatan, sekatan tertentu telah diperkenalkan untuk mengehadkan kuantiti cecair, aerosol dan gel (LAG) yang boleh dimasukkan dalam bagasi kabin tetamu dalam penerbangan antarabangsa.

  • Barangan LAG seperti minuman, krim, minyak wangi, semburan, gel dan ubat gigi hendaklah berada dalam bekas dengan muatan maksimum 100 ml.
  • Semua bekas LAG hendaklah muat diletakkan dalam beg plastik lutsinar yang boleh ditutup semula.
  • Setiap penumpang dihadkan untuk membawa hanya sebuah beg plastik lutsinar boleh tutup semula, dengan isipadu maksimum satu liter dan ukuran tidak melebihi 20 cm x 20 cm.

 

Barangan berikut dibenarkan untuk dimasukkan ke dalam bagasi kabin

  • Ubat-ubatan – Kuantiti yang perlu untuk perjalanan anda. Cth. Kit diabetes.
  • Makanan bayi – Pes dan cecair yang diperlukan untuk perjalanan anda
  • Barang kosmetik bukan cecair – Deodoran pepejal, gincu, bedak asas.
  • Makanan laut atau daging segar/beku – Hendaklah dibungkus dengan elok.

Sumber credit to : Air Asia..
Untuk tempahan tiket boleh ke SINI

Lain-lain info berkenaan aktiviti boleh klik SINI

 10622050_1026389517434314_36083669_n

Alang-alang berada di TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA atau berdekatan Pahang ni, apa kata singgah dulu di Tempat Menarik sekitar JERANTUT yg tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas ni. Kami share Tempat Bersejarah, tempat makan dan juga mandi manda.

Rugi kalau korang tak Singgah, Lagipun ramai follower Taman Negara Pahang yg PM supaya kami sugestkan tempat menarik di sekitar Jerantut. Jadi kami share di sini.

Galeri mat kilau

image (1)

image (2)

Galeri Mat Kilau baru saja dibuka di Pulau Tawar, Jerantut. Mudah di akses kerana lokasi terletak di jalan utama.

Dibuka setiap hari bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang dan pada
hari cuti umum bermula 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Bayaran masuk RM2.

Taman Warisan Gua Kota Gelanggi

Gua Gelanggi Jerantut

Berhampiran dengan Galeri Mat Kilau lebih kurang 20 Minit. Dibuka setiap hari bermula jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Untuk
bayaran pula dikenakan sebanyak RM 5.00 bagi dewasa dan RM3.00 bagi
kanak-kanak.

Di Taman Warisan ini Gua Kota Gelanggi ini terdapat banyak gua, antaranya ialah Gua Tongkat, Gua Angin, Gua Batu Sanding, Gua Kota Balai, Gua Penyu dan Gua Kelawar. Apabila sampai di sini, anda akan bertemu dengan gua yang berbentuk pintu gerbang yang di dalamnya terdapat alur air yang mengalir jernih dan sejuk.

Air Terjun Lata Meraung, Jerantut

ho_04.2

Terletak di Hutan Simpan Lembah Kiol. Hanya 15 Km dari bandar Jerantut. Bayaran yg dikenakan ialah RM2 seorang. Sebelum sampai ke sini, terdapat banyak perkampungan cina dan Orang Asli sepanjang laluan.

Gunung Senyum

01

Gunung Senyum yang terletak di FeldaJengka 25, Jengka, Pahang mempunyai ketinggian setinggi 486 meter (1,594 kaki).

Antara gua yang popular Gua Terang Bulan Gua Kelam dan Gua Jebak Puyuh. Dan menjadi tarikan pelancong Gua Tapa, Gua Gudang Kelawar, Gua Kolam Tujuh, Gua Batu Merlap, Gua Kambing, Gua Gajah, Gua Silat, Gua Gong dan Gua Danau Impian.Selain itu terdapat juga Gua Mayat, Gua Rangkak, Gua Sisik dan Gua Ular.

Gua Kolam dipercayai menjadi tempat bersiram seorang puteri bunian suatu ketika dulu. Gua Nesan menyimpan 19 pasang batu nesan di dalamnya. Gua Merlap dikatakan pernah menjadi tempat tinggal Orang Bunian malah penduduk turut mendakwa mengenai kehadiran batu bersinar yang tergantung di dalam gua itu.

Tekam Plantation Resort

felda-residence-tekamFelda Residence Tekam terletak strategik di kawasan perhutanan kecil di Jerantut, yang menjalankan agro- pelancongan.

Antara aktiviti : meredah hutan, caving,flying fox, jeram, rafting, berkanu, abseiling dan banyak lagi.

Taman Rimba Kenong 

58a00fb1296c92e3ecc28041279eecf7

Boat cruise in the cave in Kenong Rimba Park .

Taman Rimba Kenong, terletak di daerah Kuala Lipis, Pahang. Terdapat puluhan gua batu kapur yang berusia melebihi 200juta tahun. Best season April-June untuk Bird- watching & Ogos musim bunga dan buah.

Antara : Gua Kesong, Gua Buta, Gua Batu Tinggi, Gua Harimau, Gua Hijau, Gua Purba dll.

Gerai Kak Noor

20140426_120709Gobang Maju Patin Tempoyak

20150627_184822

Ni sebahagian yg dapat admin kongsikan. Harap dapat beri manfaat dan rujukan.

Jika ada yang mencari link TIP PERCUMA KAMI tekan SINI.

 image

Alatan elektronik / Gajet la senang faham, memang BARANG PENTING yg harus WAJIB kita bawa semasa travel. Kalau tertinggal mesti akan rasa frust & susah nak travel ! Banyak fungsi gajet ni dan bergantung pada masa travel kita serta kesesuaian kita.

Sesetengah orang mungkin rasa tak perlu bawa gajet yg dirasakan tak penting seperti laptop dll kerana boleh beratkan beg. Penggunaan dan kesesuaian bergantung pada individu tu sendiri.

201508081739174138

1. Powerbank

Sangat Penting terutama untuk cas bateri telefon. Lebih besar kapasiti lagi bagus. Zaman sekarang, nak keluar rumah pun kita bawak powerbank jugak kan ? Ini kan pulak nak pegi travel. Yg bagusnya powerbank ni kerana saiznya yg kecil & tak berat. Tak ada lah makan banyak space dalam bag kita. Rate harganya tidak mahal dan sangat mudah di dapati.

16188_941958802482047_1731158260415211880_n

2. Kamera digital / DSLR

Elok bawa kamera kalau mahukan gambar yang lebih berkualiti. Zaman sekarang banyak pilihan camera untuk travel seperti GoPro, Action Camera dll. Kalau camera telefon cantik tak salah kalau guna telefon saja.

Travel-Universal-Adapter-TA-004-

3. Travel Adapter / Plug

Tak semua palam sama seperti di Malaysia. Kalau melancong ke luar negara alat ni sangat diperlukan. Bagi yg suka Travel mesti ada kan ?

images (2)

4. Headphones

Kita sendiri pun tahu kan apa fungsi 'headphones' ? bagus ketika di dalam kapal terbang. Apabila dalam penerbangan, bunyi bising bukan saja datang dari bunyi enjin tapi bunyi bising dari penumpang lain. Memang 'headphone' tidak dapat hindari bunyi bising sepenuhnya tetapi atleast kita tidak merasa terganggu dengan bunyi persekitaran. Sekarang kan trend, pakai headphone jadi tak payah malu sangat la nak pakai !

gps-304842_640

5. GPS

Bukan GPS / Waze pada telefon tau ! Ni Alat GPS untuk elak bateri habis cepat. kadang- kadang telefon kita berada servis di luar kawasan. Jika menggunakan alat GPS, kita boleh mengesan lokasi tanpa bimbang dikenakan caj tambahan. Malah, alat GPS tidaklah seberat mana pun !

in_03

Lain lain gajet yang boleh di bawa seperti hard disk, laptop dll. Terpulang pada korang yg membawanya bukan admin. hehe.

Kalau setakat Taman Negara Pahang Malaysia  bawa gajet no 1,2 dan 4 dah cukup.
Dapatkan lebih INFO PERCUMA DISINI..

 

14287736_1169129259827005_78752061_n

Awas ! Jangan terlalu ghairah mengejar trip yg murah & Jimat. Pastikan korg selidik dahulu pakej yg di tawarkan. Sekarang memang banyak kes kena tipu dgn agen pelancongan yg tak bertauliah. Tapi tak semua yg murah tu penipu.

Kat sini admin kongsikan tips basic untuk pilih agensi pelancongan :

  1. Berurusan dengan agensi pelancongan yg dilesenkan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia ( KPL ) . Contohnya boleh tgk di bawah..

14249010_1169129236493674_1335906999_n

 

2. Mengetahui & memahami syarat2 serta terma pakej pelancongan yg ditawarkan.

3. Menggunakan perkhidmatan kenderaan pelancongan yg berlesen dgn KPL.

4. Menggunakan perkhidmatan Pemandu Pelancong yg berlesen dgn KPL.

14256631_1165917663481498_494321851_n

5. Menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam yg sah.

13876133_1231649073513017_762811329734040329_n

6. Tidak menggunakan perkhidmatan agen / Individu yg tak sah. Boleh semak di laman web Kementerian Pelancongan Malaysia (http://www.motac.gov.my)

Keratan akhbar mengenai agen tidak sah..

13528755_1215223055155619_4956448671061026475_n

Next post, admin akan kongsikan lebih banyak tips yg bermanfaat.

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan INFO PERCUMA kami di:
http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma

Details aktiviti dan PROMOSI TERKINI lihat di :
http://www.tamannegara4u.com