Skip to content

 Kiriman : Ain Najihah, Kuala Lumpur
------------------------------------------------------
Pagi itu aku dan hubby bersiap-siap untuk memulakan perjalanan yang memakan masa hampir 3 jam setengah dari Kuala Lumpur menuju destinasi seterusnya dalam hidup aku.. maklumlaa bebaru kawin n blom ada anak.. memang jenjalan laaa hobi kitaorg!..
Kali ni aku travel bersama group kami yang agak besar. Jangkaan awal kami cuma nak datang 5-6 orang jek. Tapi, bila dah mula bersembang di wall rangkaian sosialku dan hubby,ramai pula yang nak join.Dalam perhitunganku, adalaa dalam 18 orang semuannya.
Mak ai.. mcm jadi 'tour leader laa plak'. Terus terang aku katakan, sebenarnya tak brape suka nak buat keje mcm ni, maklumlaa.. kita kata nak tenangkan fikiran..kang 'terserabut' plak ngan kerenah korang. Bila daa ramai kepala ni maklumlaa.. macam-macam kerenah weiii.. Kena banyak bersabor..
Tapi takpe! Korang nyer pasai.. aku sahut cabaran ni! Alaa.. lgpun bkn 'first time' aku buat mende alah ni.. asal nak travel jek, mmg muka aku ni laa pun yang korg jeling...'Insyaallah! Najihah settle! Itu janjiku.. Padahal dalam hati, Tuhan jerr tau.. "Kije kena ikhlas...", pujuk hati kecilku menyejukkan keaadaan...

 

 

Aku genggam telefon bimbitku, menghubungi cik Huda #liagroup #tlaketravel organizer kami di Taman Negara Pahang Malaysia utk reconfirm balik trip pagi ni.. "Maaf cik Huda, ganggu u pepagi.. kami nak report terkini, team kami dah jadi 18 orang skg semuannya..

Booking tu hari cuma 13 org semuannya. Tak sangka laa plak.. tambah lima orang! tapi cik jangan risau pasai penginapan, kami tau mmg korg tak standby, tapi kami daa bawak kemah sesiap! nasiblaaa klu xde tmp tido.. lepak dalam kemah lerrr jawabnya diorg ni. semua jenis tak kisah ni.." Cik huda cakap, bereh jerrr klu gtu.. mmg x prepare utk 18 org pun! kmi plak dtg peak season, mana nak ngejust tempat katanya.. hahahha... nasiblaa.. #bukansekadarperjalanan

 

Sempat belek jam. Makkk aiii.. baru pkol 5.30pagi. patutlaa mcm blom bangun lagi suara si minah tu.. Tersenyum sendirian aku... Tak baik weii.. kacau orang tido...

Kerja mengemas barang di sambung semula. Trip ni kami amik trip #santaitamannegara .. so.. kami dah maklum yang keta kami bole park dkt penginapan. Jadi takyahlaa nak pack brg-brg beria sangat.. campak n susun ala kadar jek brg-brg dalam keta. Biasa klu travel jejauh, kena susun elok elok.. maklumlaa nak jimat ruang beg!

lr
.
.
Hari Pertama
Jam dah tunjukkan 7.15 pagi. Aku ngan hubby kena bergegas keluar skg. maklumlaa da janji ngan geng-geng kat RnR Genting Sempah pkl 8.00 pagi sebab ada rakan yang keje di genting dan area sekitar lembah klang. so, bncg punya bincang destinasi pertemuan di situlah.
Tempat parking pun luas, snng nak dapat makan dan sangat selesa. keperluan dan fasiliti mencukupi.Alhamdulillah..
Semuanya dapat berkumpul seperti dijanjikan. Setelah mengalas perut dengan secawan tea tarik dan nasik lemak di situ, kami mulakan perjalanan konvoi dengan 5 biji kereta semuanya.
Lagi skali, mmg keta aku n hubby aku laa jadi kepala.Kami memasuki Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan exit Temerloh. Ingat nak pekena patin di Temerloh, tapi belek jam rasa mcm dah tak sempat. maklumlaa kami kena ada kat sana jam 2.30 petang utk first xtvt kami. "Takpee... patin balik nanti..tak kemana patin tu..bisik hubby ku.. " Tak pepasal jemariku singgah dibahunya! Rasakan cubitan semut merahku! Hahhaa.. ketawa besar laa jugak kami berdua!

 

 

Sampai di bandar Jerantut lebih kurang pukul 12 tengahari. Memang time lunch. Teringat, Huda ada bgtau yang bila lalu bandar Jerantut, jangan lupa pekena Gulai Ikan Sungai Ikan Kenerak masak Asam Rom dan sambal hitam serta ikan sungai goreng rapuh!

 

Dia siap rekemen lagi suruh singgah kat gerai #asamrommakanjang atau #asamromkaknor di gerai Majlis Dareah Jerantut. Tempat tu sangat popular katanya! Tak nak fikir panjang... kami percaya ajelah cakap dia.. tempat dia.. mungkin di lebih arif!

gulai asam rom 3

Benar sekali! Gerai ni memang popular!
Bukan setakat makanan tu yg dihidangkan disini, macam-macam ada.. Nanti korg rasalah sendiri. Taknak provok lelebih.. tapi mmg berbaloi-baloi. maklumlaa.. sesekali skala dapat rasa masakan org tempatan! superb gilerr!!!

 

Daa puas jamu selera, kami sambung balik perjalanan ke kuala tahan dan dari bandar Jerantut lebih kurang satu jam lagi.. Jalan raya cantik. mmg mula kami igt jln berbatu atau tanah merah. meleset skali jangkaan kami... sini dah maju laa juga..

 

Sampai di Taman Negara, guide kami Abg Din (Lebih dikenali sebagai #dinaloi) dah tunggu kehadiran kami kat penginapan Belebar - taman negara . Penginapan ni mmg sempoi.

 

Sesuailaa dengan bajet kami! Alaa.. bukan nak tido lama pun. cukuplaa sekadar ada tempat mandi, salin baju, solat dan lelapkan mata. Jarak dari hostel ni ke jeti lebih kurang 800 meter jerr..

995602_10202921301456537_895292905_n

Setelah sesi berkenalan dan sikit briefing dari Abg Din, kami rehat jap, solat dan bersembang melepaskan penat memandu sementara menantikan jam 2.30 petang.

 

Tepat jam 2.30 petang, xtvt pertama bermula. Kami menaiki bot kayu meredah sungai tembeling dan singgah berenti di perkampungan orang asli (#visitorangasli) jeram dedari. Naik bot kayu ni mmg best! mana nak dapat tempat lain! kalau korg tak gi skg, mgkin klu lmbt, next time bot kayu ni pun daa semakin kurang penggunaannya.

kebanyakan sudah diganti dengan bot fiber sesuai dengan perkembangan semasa. Ikut citer Abg Din kebanyakkan tukang bot sudah tiada dan hanya tinggal berapa kerat saje yang sanggup mewarisi ketukangan orang tua mereka.

 

Pengalaman di perkampungan Orang Asli cukup mengujakan! selama ni saya anggap mereka biasa biasa saje.. tapi banyak ilmu survival yg kitaorg dapat. kita didedahkan ngan ilmu alam dan survival serta culture diorg. menyumpit, hidup api tanpa mancis atau lighter serta teknik2 berburu dihutan, dan beramah mesra ngan suku kaum bateq. Serius! Terbaikkk..

10421582_668099903309744_4190101495172364048_n

Sebelum pulang, sempat kami hadiahkan sedkit keperluan utk diorg dan bergambar serta membeli sedikit 'homemade' diorg. sangat teliti dan halus buatannya..

 

Kami menaiki semula bot utk pulang dan lambaian mesra diorg membuatkan hati kami tersentuh! sayu bercampur baur... mungkin itulahlah Rahmat Tuhan walau seketika kami berada disana, kemesraan jelas terjalin antara kami sesama makhluk Tuhan.. Subhanallah...

 

Mandi sungai! Perang air..
Itulah #rapidsshooting sebenarnya. Habis basah kuyup sewaktu meredah jeram. Ada dua tiga nama jeram yg saya ingat.. jeram nusa, jeram dedari, jeram teras, jeram dua, jeram panjang dan tah per lagi.. maklumlaa takde buku nota nak tulis! Ishhh.. melawak pun tak bole? Hmmm...

10277231_706457879415354_5221033456616099746_n

Sampai di jeti lebih kurang pkl 5.30 petang. Dan terus balik ke penginapan utk rehat dan makan malam. Malam tu kami menjamu selera dengan menu 'Kelah Merah' Masak stim yang telah ditempah khas, patin tempoyak dan sedikit menu kampung. Nak menu kg, mmg kena special request! Diorg akan prepare sesiap.. tunggu makan jerrr... Sangat menyelerakan! makan plak kat floating restaurant...perghhh... superbbb!!

 

Tak yah takut pasal rege, sbb rege bole bincang ngan diorg ni.. maklumlaa #liagroup ni 100% local operator yang jalankan perniagaan mereka disini.

logo baru lia

Lepas dinner, rehat jap sambil pekena kopi dan xtvt seterusnya sambung #nightwalk. redah hutan waktu mlm n tgk binatang. ni kena cross sg mlm hari n dgn berbekalkan torch light, lalu laa kwsn hutan.

 

 

seram sejuk gak dibuatnya. tapi bila daa ramai, mcm mcm hal laa.. naik bumbun (hide) n mlm tu nasib kami kira bertuah dapat jumpa rusa, kijang, landak, tapir n dapat kenal juga spesis haiwan aktif waktu malam dan tumbuhan pelik2 yg kami tak kisah dan tak penah amik tau pun sebelum ni.. Best!

12219606_10207922591763247_4416116486339947759_n

Lebih kurang jam 11 mlm, kami balik ke penginapan utk tido. Ingatkan nak tdo, tapi sembang nyer sembang sampai dkt pkl 12.30pm laa jugak memasing syiokkk dok bercerita..

**************
Hari Kedua
**************
.
.

Nak tahu kisah selanjutnya?

--> Kisah mendebarkan Najihah dan rakan-rakan naik jambatan gantung! Terasa nafas nak putus di tengah jalan! Degup jantung bagai terhenti di puncak Tualang... Ciannnn diaa...

--> Kisah lucu dan tragis Najihah tercekik tulang ikan sungai yang membuatkan rakan-rakannya tak kering gusi berbaur cemas!..

---> Kisah Najihah kena paksa ngan botman tarik bot terlekat di celah batu akibat mulut cabul!..

--> Kisah Najihah kena sengat ngan Ikan Buntal ketika mandi di Lubuk Simpon..

--> Kisah 'Seram' Najihah kena tegur dengan pakcik 'penebar jala' sewaktu balik night walk!
.
.
Ikuti sambungannya di blog kami nanti...
Stay tune : www.tamannegara4u.com/blog
.
.

Mengakhiri coretannya, Najihah sempat berpesan pada semua..."Siapa yang nak timba pengalaman macam Najihah ni, terus ke link : www.tamannegara4u.com/santaitamannegara

 

sangat Najihah rekemenkan! Travel ngan orang tempatan ni bnyk kelebihan.. best.. dan mcm-mcm cerita yang korang akan dapat nnti..

 

... Memang Berbaloi-baloi dan superb Habih!!!...."

Culture

 

Malaysia is one of the most beautiful countries in the world. In year 2013, total of 25.7 million International Tourists arrived and enjoyed the beauty  of this country. Discover 10 top tourists attractions in Malaysia. Find the best destinations that you should not miss when visiting here. To make your vacation enjoyable and fun, plan your trip earlier. Decide where you want to be, activities you want to do, places you want to stay and how to get there.

See our listing below: –

10. Kuala Lumpur

Kuala LumpurKuala Lumpur is the capital city and main gateway to Malaysia. It’s connected to all over the world via its popular Kuala Lumpur International Airport, which is about 40 km from the City Center. Kuala Lumpur is the heart of Malaysian economy and culture. They’re many things you can do in Kuala Lumpur from visiting the famous Petronas Twin Tower to the historical Sultan Abdul Samad Building at Dataran Merdeka. Visit Batu Caves, the largest Hindu Temple in Malaysia and see the Batik printing.

You have many choices where to stay in Kuala Lumpur. The rooms are available from basic to luxury with very reasonable price. From Kuala Lumpur get to your next destinations either by bus, or train or self drive by car.

9. Putrajaya

PutrajayaPutrajaya is the Federal Administrative Center of Malaysia, which was built in 1999. The city houses all the government offices including the Prime Minster’s Office. This is the greenest city in Malaysia, where you can see modern and unique structure and architecture including the 650 hectares man-made lakes. Boat cruise is a must do activity in Putrajaya, where you can see most of the beautiful landscapes across the beautiful water and wetland. Find the tropical plants at Putrajaya Botanical Garden or Agriculture Heritage Park, see traditional Malaysian crops such as rubber, palm oil, fruits trees, cocoa, herbs and species. It’s about 38 km from Kuala Lumpur and you get there by conveniently self drive.

8. Malacca

MalaccaMalacca city is a UNESCO World Heritage site.  The state of Malacca is one of the smaller states in Malaysia, rich with history and tourist attractions. You can see many historical places such as Christ Church, the Stadthuys, St. Paul’s Hill, Dutch Fort, Portuguese Settlement and many more. Located about 145 km from Kuala Lumpur and 240 km Singapore. It’s easily accessible via PLUS Highway, that makes it very popular destination among Singaporean, international and local tourists.

Malacca is peak on holiday season. It’s advisable for your to book your room in advance. Many buses from Kuala Lumpur, Singapore and other cities provide services for you to get there. It’s easy for your to self drive because, it’s connected with very good network road system.

7. Penang

PenangGeorge Town is a UNESCO World Heritage city, the place where you can see a unique architectural and cultural. It retains many of colonial-era buildings to this day. There are too many places for you to cover in your short exploring time. Some places are worth for you to include in your itinerary include Penang Hill, Snake Temple, Kek Lok Si Temple, Dhammikarma Burmese Temple, War Chaiyanabgalaram, Batu Feringgi and Gurney Drive. Penang is also well known as foods paradise. Take the opportunity to taste the popular local delicacies such as Penang Rojak, Pasembur, Char Kway Teow, Asam Laksa, Nasi Kandar and many more.

6. Langkawi

LangkawiLangkawi is an archipelago made up of 99 islands in the Andaman Sea on Malaysia’s west coast. This island is being promoted heavily because of its beautiful nature with white beaches, jungle clad hills, and paddy fields. It is also popular with the lagend of Mahsuri. If you have limited time to stay in Langkawi, choose a few places and things to do from many choices such as Island Hopping at Dayang Bunting, diving at Pulau Payar Marine Park, ride the steepest cable car at Gunung Mat Chingcang, Mangrove River Cruise, Mahsuri Mausoleum, Crocodile Farm, Laman Padi, Handicraft Complex and more.

5. Mount Kinabalu

Gunung KinabaluMount Kinabalu with 4,095m high is the tallest peak in South East Asia and one of the popular climbing destinations in Asia. It is also one of the safest and most conquerable peaks in the world. Located at 85km northeast of Kota Kinabalu and can be seen as far from west coast. This World Heritage Site renowned of its ecology, flora and geology. Mount Kinabalu is one of the main attractions to Sabah beside many other such as orangutans, proboscis monkey and fine scuba diving sites.

From your country, fly direct to Kota Kinabalu International Airport. From the airport either go to Kota Kinabalu City Center or straight to Kundasang, Ranau, Sabah. Have a good rest and be prepared for the hiking.

4. Tioman Island

Tioman IslandTioman is an island off the east coast of Peninsular Malaysia. Located at 32 nautical miles of Pahang State, the beautiful waters and corals of all shapes and colors surround it. Covered with about 12,000 hectares of tropical jungle with countless mountain streams and waterfalls. Time Magazine selected Tioman as on of the world’s most beautiful islands in 1970s. Tioman is ideal for tourists in many categories such as family with small children, honeymooners, scuba divers, backpackers and adventurers. You get there by air straight from KLIA to the island or via land transport to the jetty either in Mersing or Kuala Rompin the continuing by ferry to the island.

3. Cameroon Highlands

Cameron Highland.02Cameron Highlands is a highland region located about 20 km east of Ipoh, 150 km north of Kuala Lumpur and at 5,000 ft. above sea level, that enjoys a cool climate, with temperatures no higher than 25 Celsius and sometime falls below 12 celsius. Cameron Highlands is home to many tea plantations, and known as, the largest tea-producing region. The area is also known as a major supplier of vegetables to both Malaysia and Singapore.

Cameron Highlands is popular among tourists as one of the stopping point during their tour to Malaysia that normally includes Taman Negara, Perhentian Island, Penang, Malacca and Langkawi. You can get there either by self-drive or shuttle service or public bus.

2. Perhentian Islands

Perhentian IslandsPerhentian Islands are well known all over the world because of its pristine beaches and crystal clear water. The island and coral are relatively unspoilt and popular stopping off point for tourist exploring Malaysia and this part of Asia. Play and walk on the soft and white sand with many broken coral in places. The sea is turquoise, and crystal clear make Perhentian Island as the best place for snorkeling in Malaysia, do it right in front of your resort. You can swim, snorkeling, playing at the beach and kayaking for the whole day.

Perhentian Island is a popular among tourists as one of the destinations during their tour in Malaysia that normally include Taman Negara, Cameron Highlands, Penang, Malacca and Langkawi. You can get there either by self-drive or shuttle service or public transport (bus & taxi) and boat.

1. Taman Negara

Taman NegaraLet’s explore the truly tropical life in Taman Negara. The world’s oldest rainforest, 130 million years old virgin rainforest is waiting to share her pride heritage. Discover, enjoy and release your stress within the most amazing beauty nature. Taman Negara National Park is the perfect place for travelers who love wild life viewing, jungle trekking, hiking, rock climbing, fishing, camping and many more. It is well established as one of the most popular ecotourism in Malaysia. Every year Taman Negara attracts thousands of local and international travelers. It has a tropical, humid climate with temperatures averaging 86°F (30°C). It is opened throughout the year.

Taman Negara is a popular among tourists as one of the destinations during their tour in Malaysia that normally include Cameron Highlands, Perhentian Island, Penang, Malacca and Langkawi.

Taman Negara2

 

There are more than 30 national parks in Malaysia, designated as reserve areas for nature conservation purposes. The parks are increasingly popular as ecotourism destinations and attract thousands of tourists from all over the world every year to explore and discover the beauty nature of tropical flora and fauna. The parks are under jurisdictions of Department of Wildlife and National Parks  for Peninsular Malaysia, in Sabah under Sabah Wildlife Department and in Sarawak under Sarawak Forestry.

5. Bako National Park

Bako National ParkBako National Park is the oldest National Park in Sarawak, gazetted in 1957 with coverage area of 2,727 hectares. This is the smallest national park in Sarawak, contains almost every type of plant can be found in Borneo. With the rainforest, wildlife, stream, waterfalls, tropical plants, inhabited beautiful beaches, unique rock formations, Bako is a great place for you to experience rainforest and coastline of Borneo.

Located only 37 km from Kuching, this natural beauty park is very accessible and it makes one of the most popular parks in Sarawak

You can get there by Bus Petrajaya No.6 or by taxi from Kuching. Alternatively you can get there  by speedboat ride.

4. Mulu Cave National Park

Mulu Pinaccle

Mulu National Park is the biggest national park in Sarawak with coverage area of 528.64 km sq. The iconic of this park is, it amazing caves system.  The Sarawak Chamber, is believed to be the largest caves in the world by volume at 30,347,540 cubic meter and has been said, able to accommodate 40 of Boeing 747 aircraft. The Clearwater Cave length about 189 km is the 8th longest cave in the world. The pinnacles at Mount Api is a magnificent panoramic and stunning to witness. Mulu was listed as a World Heritage site in November 2000 because of it spectacular scenery and its biological significance.

3. Tunku Abdul Rahman National Park

DivingTunku Abdul Rahman National Park comprises a group of 5 islands; Pulau Gaya, Pulau Sapi, Pulau Mamutik and Pulau Sulug. This marine park is located between 3 to 8 km off Kota Kinabalu, the park is spread over 4,929 hectares, two-thirds of which cover the sea. Departure and arrival to and from Tunku Abdul Rahman Park via Jesselton Point Ferry Terminal, Kota Kinabalu. To stay at the park, check in at a few good resorts such as Gayana Eco Resort, Bunga Raya Resort, and Gaya Island Resort in Pulau Gaya.

“In year 2010, the park received 149,008 tourists from all over the world…

2. Kinabalu Park

Gunung KinabaluKinabalu Park established as national park of Malaysia in 1964. In December 2000, UNESCO designates as Malaysia’s first World Heritage Site. With coverage area of 754 sq.km, Kinabalu Park house huge number of flora and fauna. Estimated 4,500 – 5,000 species which is more than total found in Europe and North America. On top of it, there are more than 300 birds species and 100 mammal species. The park is one of the most popular tourist spots in Sabah and Malaysia in general. In 2010, more than 196,275 (domestic tourists) and 70,401 (domestic tourists) visited the Park. One of the main attraction to the park is Mount Kinabalu which attract thousand of climbers every year.

1. Taman Negara National Park

Taman Negara1Taman Negara is the oldest National Park in Malaysia.The park was established in 1938/39 as the King George V National Park and rename to Taman Negara after independence from British. With total coverage area of 4,344 sq.km makes, Taman Negara is the largest national park in Malaysia. The main attraction for tourists is the nature specifically the rainforest.