Skip to content

 

bomoh

SAKA TRAVEL ? Yea, memang ramai dah yg terkena SAKA TRAVEL ni.. Antara sedar dan tak sedar je ! Parah tau..kejap2 kena berubat ! Ubatnya bergantung pada tempat travel tu.. hehhee.. Senang citer kalau tak gi Travel memang boleh menggigil- gigil satu badan.

14264124_1266704363340821_5141787142323267241_n

Jadi admin sarankan korang chek tanda-tanda kat bawah ni related dengan korang tak !

  1. Korang lebih eksaited bila bercakap pasal travel/ tempat2 menarik, perjalanan ke sane dll tak kire dalam atau luar negara.
  2. Mempunyai hobi baru iaitu kumpul duit2 dari luar negara ! Sebut jer negara mane, korang pasti ade simpan salah satu duit negara tu biarpun seposen/seringgit ..hihi.
  3. Ketagih dgn search "Everywhere" di Skyscanner & dah berniat untuk Travel tempat baru. Padahal baru je 2-3 minggu balik dari travel.
  4. Alah dengan satu tempat sepanjang hidup.13935008_1246790348665556_6223275148065798940_n
  5. Tak kisah kalau Travel sorang2 sebab dah jadi kebiasaan korang pun asalkan hajat korang nak "Tawan " tempat travel tercapai.14247926_1165919833481281_1766149553_o (1)
  6. Memang ramai kawan dari luar negara ! Kawan2 ni pun jumpa semasa korang travel jugak.
  7. Menghabiskan berjam-jam untuk baca blog2 travel yg dapat memberikan anda inspirasi & info untuk Travel.
  8. Menganggap "sesat" tu sesuatu yg bagus & dapat memulakan pengembaraan baru.images (1)
  9. Kerja hanya untuk dapatkan duit untuk travel ! Bila tabung travel khas dah penuh ape lagi.. apply cuti & Travelll !12674122_1025437544196178_1742952096_n
  10. Sentiasa post gambar travel kt media sosial sebab korang rindukan tempat travel tu.. Siap dengan hashtag #throwback lagi tuu..hehe

Ada tak yg perangai macam kat atas ? Kalau ade & korang makesure masukkan Taman Negara Pahang Malaysia  dalam list tau !

Rancang percutian korang di sini : Taman Negara Pahang Malaysia

 

Sekiranya ke Taman Negara Pahang Malaysia pastikan korg tidak ketinggalan untuk menjejakkan kaki ke Bukit Teresek ! Dengan ketinggian 334 Meter pasti tak jadi masalah untuk anda tawan bukit ni. Sesuai laa utk newbie yg baru berjinak-jinak nk hiking tu ! hihi

teresek hill

Perjalanan ke Bukit Teresek mengambil masa lebih kurang 2 jam dan jarak ke sini 1.7 km. Jangan risau pasal track kerana jalannya berplatform dan tanah rata. Cuma perlu berhati-hati kalau musim hujan jalan agak licin sikit dan platform yg rosak. Ade 1 2 tempat yg rosak maklumlah ramai pengguna platform ni. Jangan lupa bawak air mineral dan snack boleh la toup tenaga serta alas perut semase bertrekking tu !
12336232_898585700217298_1424163014_n

 

Selain tu, kita akan disajikan dengan Pemandangan Sungai Tahan di first view Bukit Teresek ni. Di sini la penamat laluan platform dan kita perlu melalui jalan rata dan berjalan lebih kurang 20 minit untuk sampai ke PUNCAK BUKIT TERESEK !

12498670_914236681985533_1995207869_n

12498774_914237245318810_1792787812_n

Yg bestnyer dari Puncak Bukit Teresek ni kita boleh lihat Puncak Gunung Tahan ! Wow ! tu kalau cuaca baik dan tak berkabus la mane tau rezeki kita. Nampak puncak pun jadi la kan. Sebelum tu jom belek foto-foto pengunjung yg dah berjaya naik ke puncak Bukit Teresek ni. Haa..walaupun ade yg pancit tp berjaya jugak !

10968335_931625076848753_7805341861702599817_n

10339620_979069165437677_6632937461293381467_n12767318_1015360121870587_1772743378_n

12767659_1015360011870598_1942209432_n

13090440_1064868556919743_236363652_n

 

Cas hp atau camera penuh-penuh yea ! Nanti xdapat pulak amik gambar mase di puncak tu. Kalau waktu pagi lagi cantik. Berkabus dan nyamann je udara kat sini ! Tambah-tambah dikelilingi pokok memang sejukkk mata memandang.

Nak tengok detail mengenai pakej aktiviti kami boleh ke http://www.tamannegara4u.com/santaitamannegara/

 

Naik Jambatan Gantung Jambatan Gantung Terpanjang Didunia ? Mak aiii... Gayat beb! atau lebih mesra dikenali sebagai Titian Silara. Khabarnya, ianya direkodkan di antara salah satu jambatan gantung Terpanjang Didunia..

Rugi beb kalau tak cuba jejakkan kaki kat titian Silara ataupun CANOPY WALKWAY ni koranggg ! Berada di awang-awangan pada ketinggian 40 Meter dari lantai hutan sepanjang 510 Meter.

10850443_787596774638268_1585353138_n

Nak ke kanopi ni xde laa jauh pun Cuma amik masa dalam 40 Minit je dari Park centre alaa 1.5 km laa senang cite. Okei, nampak tak tulisan kat signboard tu ? haa. .  Information klau hujan atau pun berangin Canopy akan ditutup atas sebab keselamatan..  So kena tengok cuaca jugak sebelum datang tu n dan lagi satu Canopy Walkway ni dibuka sehingga jam 2.30 Petang yea !

12922215_1045200952219837_1947572731_o12941066_1045200395553226_161676990_o

"Mak aihhh12248036_10204047984518866_9133464422245080754_o ! Sampai-sampai jem pulak dah..Siap kene beratur panjang lak ! "
biasalaa kalau datang peak season gini ler suasana die !! Yang bestnyer sesetengah pelancong luar ni dorg memang ramah giler .. seme nak disapa nya. Tapi just dorang say “Hello..hello ” jer lah ! hehe ! Cerita bab tiket pulak, Okay untuk tiket  Dewasa RM5 jerk kanak-kanak RM3 !

 

12498507_914234091985792_1910273412_n (1)

Untitled-1

 

 

 

 

 

 

 

Memang cantik pemandangan yang boleh dilihat dari atas titian ini..

Bila berada di atas ni kita boleh lihat keindahan alam dengan lebih dekat dan boleh lihat air Sungai Tembeling mengalir tanpa hentinya sejak berabad lamanya...

THE MOST IMPORTANT Canopy ni dibina 100% tanpa sebatang paku untuk elak pokok tercedera.. Mase di titian jaga jarak dan dibenarkan 4 org pd jarak 10 meter di satu titian..

12540373_914235338652334_703374480_n

 

 

12833452_1026389344100998_1226300738_n

 

 

 

 

10447636_866123166732278_1004455420859561677_n

Tengoklaa foto yang kami kongsikan, macam-macam ragam n gaya ade ! Untuk yang nak bawak family or anak kecik pun boleh.. Tak jadi masalah... Percaya tak, kekadang anak-anak kecil kita tu lagi berani pada kita?

Ada yang berminat nak naik Jambatan Gantung ni ? atau nak tengok info lain  boleh KLIK SINI ---> http://www.tamannegara4u.com/
Atau tak nak ketinggalan untuk setiap "OFFER", Pelbagi INFO Tentang Taman Negara dari kami
DOWNLOAD SINI ---> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/