KAWASAN HOT SEKITAR JERANTUT, BANDAR TAMAN NEGARA YG RAMAI BELUM TAU !

 10622050_1026389517434314_36083669_n

Alang-alang berada di TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA atau berdekatan Pahang ni, apa kata singgah dulu di Tempat Menarik sekitar JERANTUT yg tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas ni. Kami share Tempat Bersejarah, tempat makan dan juga mandi manda.

Rugi kalau korang tak Singgah, Lagipun ramai follower Taman Negara Pahang yg PM supaya kami sugestkan tempat menarik di sekitar Jerantut. Jadi kami share di sini.

Galeri mat kilau

image (1)

image (2)

Galeri Mat Kilau baru saja dibuka di Pulau Tawar, Jerantut. Mudah di akses kerana lokasi terletak di jalan utama.

Dibuka setiap hari bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang dan pada
hari cuti umum bermula 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Bayaran masuk RM2.

Taman Warisan Gua Kota Gelanggi

Gua Gelanggi Jerantut

Berhampiran dengan Galeri Mat Kilau lebih kurang 20 Minit. Dibuka setiap hari bermula jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Untuk
bayaran pula dikenakan sebanyak RM 5.00 bagi dewasa dan RM3.00 bagi
kanak-kanak.

Di Taman Warisan ini Gua Kota Gelanggi ini terdapat banyak gua, antaranya ialah Gua Tongkat, Gua Angin, Gua Batu Sanding, Gua Kota Balai, Gua Penyu dan Gua Kelawar. Apabila sampai di sini, anda akan bertemu dengan gua yang berbentuk pintu gerbang yang di dalamnya terdapat alur air yang mengalir jernih dan sejuk.

Air Terjun Lata Meraung, Jerantut

ho_04.2

Terletak di Hutan Simpan Lembah Kiol. Hanya 15 Km dari bandar Jerantut. Bayaran yg dikenakan ialah RM2 seorang. Sebelum sampai ke sini, terdapat banyak perkampungan cina dan Orang Asli sepanjang laluan.

Gunung Senyum

01

Gunung Senyum yang terletak di FeldaJengka 25, Jengka, Pahang mempunyai ketinggian setinggi 486 meter (1,594 kaki).

Antara gua yang popular Gua Terang Bulan Gua Kelam dan Gua Jebak Puyuh. Dan menjadi tarikan pelancong Gua Tapa, Gua Gudang Kelawar, Gua Kolam Tujuh, Gua Batu Merlap, Gua Kambing, Gua Gajah, Gua Silat, Gua Gong dan Gua Danau Impian.Selain itu terdapat juga Gua Mayat, Gua Rangkak, Gua Sisik dan Gua Ular.

Gua Kolam dipercayai menjadi tempat bersiram seorang puteri bunian suatu ketika dulu. Gua Nesan menyimpan 19 pasang batu nesan di dalamnya. Gua Merlap dikatakan pernah menjadi tempat tinggal Orang Bunian malah penduduk turut mendakwa mengenai kehadiran batu bersinar yang tergantung di dalam gua itu.

Tekam Plantation Resort

felda-residence-tekamFelda Residence Tekam terletak strategik di kawasan perhutanan kecil di Jerantut, yang menjalankan agro- pelancongan.

Antara aktiviti : meredah hutan, caving,flying fox, jeram, rafting, berkanu, abseiling dan banyak lagi.

Taman Rimba Kenong 

58a00fb1296c92e3ecc28041279eecf7

Boat cruise in the cave in Kenong Rimba Park .

Taman Rimba Kenong, terletak di daerah Kuala Lipis, Pahang. Terdapat puluhan gua batu kapur yang berusia melebihi 200juta tahun. Best season April-June untuk Bird- watching & Ogos musim bunga dan buah.

Antara : Gua Kesong, Gua Buta, Gua Batu Tinggi, Gua Harimau, Gua Hijau, Gua Purba dll.

Gerai Kak Noor

20140426_120709Gobang Maju Patin Tempoyak

20150627_184822

Ni sebahagian yg dapat admin kongsikan. Harap dapat beri manfaat dan rujukan.

Jika ada yang mencari link TIP PERCUMA KAMI tekan SINI.

“Trip Lone ranger sesuai untuk yg baru berjinak-jinak jadi backpackers…”

Coretan dari blog Si Cantik Manis Cik Gee..

—————————————————————————————

TRIP LONE RANGER TO TAMAN NEGARA

Alhamdulillah pada 28 dan 29 May yang lalu gee telah ke TAMAN NEGARA. Tercapai lagi satu wish list tahun ni…hehe. Trip ni dinamakan trip LONE RANGER 2.0

Haha pelik kan kenapa LONE RANGER….nampak macam org y kesunyian je! Takde laaa sampai macam tu..  #liagroup  ni buat open trip ni khusus untuk sape2 yang xde geng.

Gee ternampak iklan ni kat FB TAMAN NEGARA PAHANG MALAYSIA .. Ape lg terus register la sbb dah lama nk p tp xde geng. Masa tu tengah ada promotion! 2 Hari satu mlm jerr.. cari gak 3 hari 2 mlm.. tapi blom ada masa tu..

Trip tak termasuk transport dan makan. Sempat jgak gee ajak adik sekali join sape lg kalu bukan ummi.

13082016_1064333546973244_1219052954_n

Sebab gee memang tengah berjinak jinak nk jd backpacker so memang dah plan awal2 nak naik bas ke TAMAN NEGARA. Mudah je caranya.

 

Tiket boleh beli di Stesen Pekeliling dekat ngn Titiwangsa tu. Harga tiket tu RM 18.40 sehala.  Kami naik bas pukul 8 am dan sampai ke Jerantut lebih kurang pukul 11 am. Dah sampai kat Jerantut tu kena transit naik bas yang ke Taman Negara. Harga tiket rm 7.00 sehala. Yang ni beli on the spot je pastu trip dia x banyak.

 

Cuma ad pukul 8 pagi dan 1 ptg setiap hari. Tapi kalau dari KL ke Jerantut hampir setiap jam ada bas. Kalau nak konfirm call je staff Lia group tuu, insha Allah dorang akan bantu n chek jadual perjalanan bas ngan dorg. Korang juga boleh Check Cara Nak ke Taman Negara Kat sini.. >> Oh ! yea, untuk makluman JERANTUT adalah titik tengah untuk ke Taman Negara. Samada nak pilih option naik bot dari Tembeling ke Taman Negara atau naik bas terus ke Taman Negara. Kalau naik bot perjalanan amik masa 3 jam dan harga tiket RM 35/ seorg sehala.

 

15933

IMG-20160529-WA0086

Perjalanan lebih kurang sejam lebih. Turun dari bas tu kami terus ke kaunter agensi kami. Kaunter agensi tu betul-betul terletak sebelah kedai makan. Senang je nak cari. hehe.. Kami paling lambat sebab naik bas kan…hehe. Masa ni la baru kenal dgn semua member.

 

Rupa rupanya gee dan ummi yang paling muda. Yang lain semua dah 3 siri…haha. Dah berkenalan semua kami check in kat bilik. Lupa nama tempat penginapan tu. Tp bg gee ok la. Gee kalau travel xkisah sngt bilik cmne. Janji boleh tidur ada bilik air yang selesa ok. Sbb masa bnyk abis kt luar kan. Kat sekitar sini lebih daripada 10 operator yg menyediakan penginapan dari tiada bintang hingga ke 4 bintang. . heheh tinggal pilih je.

15941

Lps letak barang beg semua dlm 3.30 kami terus ke first activity kami iaitu visit Aborigines Village. Btw agen ni memang dah assign siap2 tour guide kami iaitu ANGAH. Tour guide akan bawak kite sepanjang aktiviti dan akan uruskan semua berkaitan pakej. Nak ke kampong orang asli ni kena naik bot tapi dekat je dlm 10 minit dah sampai. Untuk pengetahuan uolss, ramai sgt org masa ni skli dgn rombongan sekolah la, mat salleh minah salleh la. Sebab time ni kan baru cuti sekolah pastu sebelum puasa. Kami di fahamkan start bulan 6 – 12 ni musim peak season !

IMG-20160529-WA007513650641_1125310114208920_1157007794_n

Kat sini Angah bagi penerangan tentang orang asli ni. Kat sini terdiri dr kaum bateq dan mereka ni selalu hidup pindah randah. Banyak lagi la y angah explain tp bab2 sejarah ni gee tak amik pusing sangat. Lps dah abih explain tu kami di beri penerangan tentang cara penggunaan sumpit yang digunakan orang asli untuk memburu. Dan cara mereka menghidupkan api. Sempat la ahli Lone Ranger mencuba menyumpit juga. Mereka juga ade menjual set menyumpit mini,sesape berminat nk praktis or buat hiasan rumah boleh beli. Memang halus seni ukiran pd sumpit dorg.

10517456_866080030069925_2529815228145858456_n

 

Next activity ialah rapid shooting. Rapid shooting ni lebih kepada boatman tu akan bawak bot laju2 pastu macam hampir terbalikkan bot tu. Pastu ada masa kita akan berselisih dngn bot lain. Masa ni la berlaku adegan simbah menyimbah air. Confirm korang akan basah punye. So standby beg waterproof ok. Memang best xtvt ni. Lepas aktiviti balik bilik standy untuk aktiviti mlm ni plak.

 

15833

13664375_1125310190875579_562742917_n

Kat sini banyak je kedai makan tak susah pun nak cari. Di sekitar jety dan pusat perniagaan kuala tahan ni memang banyak kedai. Antara sedap tak sedap n mahal murah je..heheh. Malam tu kami dinner di floating restaurant. Ikut kata angah kat restoren ni paling sedap. Bagi gee memang sedap dan berpatutan la harganya.

IMG-20160529-WA0101

P8013032

 

 

 

 

 

 

 

Mlm tu kami proceed ke activity night walk. Setiap orang kena bawak torchlight masing2. Xtvt ni lebih kepada kita akan tengok hidupan macam serangga waktu mlm. Korang mesti bayangkan mesti sunyi dan gelap je jln mlm2 kan? Memang tidak sama sekali. Sebab ramai sangat orang mcm gee ckp td. Kami ikut je laluan yang memang dah disediakan untuk night walk ni. Kami berhenti di Bumbun Tahan tempat memerhati binatang. Dan yg menariknya kat situ ade sumber garam mineral yg menjadi makanan haiwan-haiwan kat sini. Yang specialnya kami sempat melihat tapir atau tenuk yang hanya ada beberapa ekor je kat Malaysia ni.

 

IMG_20160529_082304_HDR

Keesokannya kami breakfast kat kedai makan y gee pun dah lupe namanya. Tapi kat sini memang banyak pilihan makanan. Ada pelbagai nasi berlauk yang dah siap dibungkus. Roti canai macam macam topping korang boleh letak. Pastu nasi lemak yang ahli lone ranger ckp sedap giler. Memang recommended makan kat sini.

 

Lepas breakfast kami terus proceed untuk xtvt jungle trekking. For this xtvt dinasihatkan kalau boleh sebelum datang korang prepare la cikit dari segi fizikal. Maksudnya biasakan buat light exercise macam jogging ke naik basikal ke sebab laluan trekking ni lebih 10 km dan perjalanan kami dari awal sampai tamat lebih kurang 4 jam(termasuk berhenti rehat).

 

Boleh tahan semput jugak la. Tapi laluan dia xde la mencabar macam kita hiking sebab nama pun jungle trekking. Tapi ada juga part yang mencanak naik macam kat bukit saga ampang. Jangan lupa bawak air mineral dan makanan macam snek untuk beri tenaga pd badan kite ! 

15849

12884365_1037535049653094_2080139362_n

 

 

Sepanjang trekking ni angah banyak explain pasal pokok pokok yang terdapat kat sini. Korang bole layan gambar je nak cite memang banyak..hehe. The best part ialah kanopi walk.

 

Mengikut angah sepatutnya ni laluan kanopi yang terpanjang di dunia tapi disebabkan ada masalah teknikal beberapa route dipotong so jadi x panjang sangat. Tapi memang tinggi. Sapa yang gayat tu be prepare ok? Tapi memang lagi best dari kanopi kat frim tu. Katanya kanopi ni dibina tanpa sebatang paku untuk elakkan pokok cedera.

IMG_20160529_110842_HDR

13649550_1125310207542244_900505391_n

Kami trekking sampai ke puncak bukit teresek. Kat puncak ni boleh nampak la sipi sipi gunung tahan.


15905 15940

 

 

 

13833260_1125310177542247_1541665801_o

For me I have almost no complaint about this trip except maybe next time boleh buat 3h2m kot becos there is so much thing to do and explore in taman Negara. Alang alang dah datang jauh2 baik buat semua aktiviti yang ada macam explore cave, feeding fish etc.

lagi yang menentukan tip ni best ke tak is you trip mate. Nasib baik semua trip mate sekepala boleh ngam, tu yg jadi best walaupun baru kenal. Lepas ni xde reason dah xley dtg ke taman negara.Masa nak turun ni laju je tapi shaking jugak la kepala lutut tu. Dengan berakhirnya jungle trekking ni tamatlah trip lone ranger ni. Kami makan tgahari kat floating restaurant jugak. Then check out dlm 3 ptg.

Till meet again guys!

.

. Rugi besar kalau tak join! Selepas beberapa mggu artikel ni di tulis, baru muncul Trip 3 hari 2 malam! Gee sangat rekemenkan pada semua…

. Untuk Join TRipLone ranger 3 Hari 2 Malam Lihat di

—> www.tamannegara4u.com/

—> www.tamannegara4u.com/

3 Tips Terbaik Hargai Gambar Travel Anda

12498774_914237245318810_1792787812_nBila bercuti pasti kita akan abadikan setiap kenangan tu dalam bentuk gambar/ foto . Sama ada kita ambil gambar dengan Kamera Digital DSLR atau sekadar  gambar selfie menggunakan telefon pun tetap mempunyai cerita sendiri dan kualitinya yg tersendiri.

Bagaimana kalau gambar yg merakam setiap kenangan manis kita tu terpadam ? Maunya menagis kita mengenangkan semua detik travel tu ! BACA tips ni jika sayangkan gambar anda !

11204902_978369335507660_9094755849302304500_n

  • Sediakan salinan

Sebelum melakukan apa-apa perkara, kita perlu buat salinan gambar (Backup). Macam-macam risiko jika kita tak backup gambar kita.

Sebaiknya sediakan beberapa copy gambar terutamanya gambar yang merakamkan kenangan sekali seumur hidup. Lainlah kita menggunakan DSLR, saiz 2GB atau 4GB. Ruang yang lebih besar boleh kita menyimpan banyak gambar. Contohnya backup dalam USB thumb drive,  kad memori,  Flickr atau Google Photos.

11329970_10200382795290488_750294573411833273_n

  • Pilih Gambar terbaik dan albumkan gambar

Memang sukar untuk dapatkan gambar terbaik dan kena pd mata kita. Maklumlah bila travel by group ni gmbar pun beramai. Ada yg tak sedia lagi dan gambar ini tak cantiklah ape la sampai satu gambar tu ade lebih dari 10 keping. So, untuk satu gambar tu kita pilihlah gambar yg terbaik dan delete yg tak patut untuk jimat memori kita.

Ataupun menggunakan Google Photos sebagai backup, Google akan memilih gambar terbaik berdasarkan senyuman dan pandangan pada kamera secara automatik.

Dan kita boleh album atau bukukan gambar -gambar yg kita maukan tu. Lagipun cara ni dapat memudahkan untuk kita lihat atau nak flashback moment tu. Hihi

12036609_1060757103935549_8519928158485157255_n

  • Share/ Upload di Media sosial

Share gambar di laman sosial seperti Facebook, blog, Instagram atau Pinterest. Mungkin kita dapat kongsikan sesuatu dengan rakan-rakan lain di media sosial. Dan akan menjadi inspirasi kepada orang lain. Siapa tahu ? Jangan lupa untuk tulis ‘caption’ untuk setiap gambar kesayangan tu. Berkongsi gambar boleh tapi jangan terlebih kongsi pulak. Takut mengundang padah spt gambar dicuri atau terdedah kepada jenayah ! Beware..

Rugi jika kita tak bertindak dari sekarang !

Follow tips PERCUMA kami di http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

 

PENGALAMAN BERADA DI SALAH SATU JAMBATAN GANTUNG TERPANJANG DUNIA !

Naik Jambatan Gantung Jambatan Gantung Terpanjang Didunia ? Mak aiii… Gayat beb! atau lebih mesra dikenali sebagai Titian Silara. Khabarnya, ianya direkodkan di antara salah satu jambatan gantung Terpanjang Didunia..

Rugi beb kalau tak cuba jejakkan kaki kat titian Silara ataupun CANOPY WALKWAY ni koranggg ! Berada di awang-awangan pada ketinggian 40 Meter dari lantai hutan sepanjang 510 Meter.

10850443_787596774638268_1585353138_n

Nak ke kanopi ni xde laa jauh pun Cuma amik masa dalam 40 Minit je dari Park centre alaa 1.5 km laa senang cite. Okei, nampak tak tulisan kat signboard tu ? haa. .  Information klau hujan atau pun berangin Canopy akan ditutup atas sebab keselamatan..  So kena tengok cuaca jugak sebelum datang tu n dan lagi satu Canopy Walkway ni dibuka sehingga jam 2.30 Petang yea !

12922215_1045200952219837_1947572731_o12941066_1045200395553226_161676990_o

“Mak aihhh12248036_10204047984518866_9133464422245080754_o ! Sampai-sampai jem pulak dah..Siap kene beratur panjang lak ! ”
biasalaa kalau datang peak season gini ler suasana die !! Yang bestnyer sesetengah pelancong luar ni dorg memang ramah giler .. seme nak disapa nya. Tapi just dorang say “Hello..hello ” jer lah ! hehe ! Cerita bab tiket pulak, Okay untuk tiket  Dewasa RM5 jerk kanak-kanak RM3 !

 

12498507_914234091985792_1910273412_n (1)

Untitled-1

 

 

 

 

 

 

 

Memang cantik pemandangan yang boleh dilihat dari atas titian ini..

Bila berada di atas ni kita boleh lihat keindahan alam dengan lebih dekat dan boleh lihat air Sungai Tembeling mengalir tanpa hentinya sejak berabad lamanya…

THE MOST IMPORTANT Canopy ni dibina 100% tanpa sebatang paku untuk elak pokok tercedera.. Mase di titian jaga jarak dan dibenarkan 4 org pd jarak 10 meter di satu titian..

12540373_914235338652334_703374480_n

 

 

12833452_1026389344100998_1226300738_n

 

 

 

 

10447636_866123166732278_1004455420859561677_n

Tengoklaa foto yang kami kongsikan, macam-macam ragam n gaya ade ! Untuk yang nak bawak family or anak kecik pun boleh.. Tak jadi masalah… Percaya tak, kekadang anak-anak kecil kita tu lagi berani pada kita?

Ada yang berminat nak naik Jambatan Gantung ni ? atau nak tengok info lain  boleh KLIK SINI —> http://www.tamannegara4u.com/
Atau tak nak ketinggalan untuk setiap “OFFER”, Pelbagi INFO Tentang Taman Negara dari kami
DOWNLOAD SINI —> http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/