Skip to content

Dah bersedia nak bercamping ? Tapi sebelum tu jom BACA chek list ni ade ke tak dalam bag korg atau ahli korg yg bawak ! Kalau tertinggal boleh haru laa trip korg nanti.

PERALATAN ASAS & PENTING KETIKA BERCAMPING.

1. Khemah
khemah

Rata-rata camping pun memang orang guna khemah ni. Khemah Dome ni ada yang jenis 2 lapis dan ada yang selapis je. Untuk lebih perlindungan cari lah yang dua lapis sebab ia lebih tahan panas dan lebih selamat ketika hujan.

2. Sleeping Bag
sleeping_bags

Untuk elakkan kesejukkan waktu malam. yg penting dapat elak kaki cramp !

3. Torchlight / Headlamp
images (1)

Sangat diperlukan tak kira siang atau malam. Jenis yang biasa digunakan adalah jenis head lamp kerana tangan anda bebas untuk bergerak. Pencahayaan terbaik adalah dari mentol jenis LED, selain dari cahaya putih yang terang ia juga menjimatkan bateri, tempoh ketahanannya antara 50 - 100 ribu jam.

4. Backpack
85L-travel-bags-outdoor-sport-bag-military-waterproof-Climbing-mountaineering-backpack-hiking-camping-backpacks-tactical-bags

Ini utk isi barang keperluan. Belilah ikut kadar Litre yang tertera di bag tersebut.Yg standard biasa untuk 1-2 malam camping ialah 50litre ke atas.

5. Pisau serbaguna
5691928_cd1d5a23-c5e0-4bbd-ba19-221381a9fce2

Tapi kena pilih betul-betul kualiti dan fungsinya. Pastikan setiap bahagian pisau ini boleh digunakan dengan baik.

6. Ubat / First aid kit
Water-Proof-Box-for-First-Aid-Kit-01

Asas yang perlu ada untuk setiap individu pula adalah panadol, pain killer/ ponstant, minyak gamat, balm, ORS ( Oral Rehydration Salt ), pelali air dan ubat anti malaria. Dapatkan nasihat Doktor sebelum pengambilan ubat - ubatan.

7. Tali
100_1850

Tali ni serba guna. Boleh buat pengikat kanvas dll.

8. Alatan memasak
4961028292_d344959fed_b

Bahan Masak seperti Mess tin wajib dibawa, sebaik – baiknya ada barang teknikal yang lain seperti Lantern ( Lampu ), dan stove ( Dapur masak mini ).

Dan barang-barang lain yg perlu spt baju,stokin,mandian dll. Igt bukan nk dduk hotel ni tau,bawa yg bersesuai. Ini contoh cara kemas barang dalam bagpack dan senarai lain yg boleh jd rujukan.

1-2

Okay,next kami share Tips yg lain pula yea.
Nanti jemput belek di www.tamannegara4u.com/realinnerjungle