Skip to content

3 Tips Terbaik Hargai Gambar Travel Anda

12498774_914237245318810_1792787812_nBila bercuti pasti kita akan abadikan setiap kenangan tu dalam bentuk gambar/ foto . Sama ada kita ambil gambar dengan Kamera Digital DSLR atau sekadar  gambar selfie menggunakan telefon pun tetap mempunyai cerita sendiri dan kualitinya yg tersendiri.

Bagaimana kalau gambar yg merakam setiap kenangan manis kita tu terpadam ? Maunya menagis kita mengenangkan semua detik travel tu ! BACA tips ni jika sayangkan gambar anda !

11204902_978369335507660_9094755849302304500_n

  • Sediakan salinan

Sebelum melakukan apa-apa perkara, kita perlu buat salinan gambar (Backup). Macam-macam risiko jika kita tak backup gambar kita.

Sebaiknya sediakan beberapa copy gambar terutamanya gambar yang merakamkan kenangan sekali seumur hidup. Lainlah kita menggunakan DSLR, saiz 2GB atau 4GB. Ruang yang lebih besar boleh kita menyimpan banyak gambar. Contohnya backup dalam USB thumb drive,  kad memori,  Flickr atau Google Photos.

11329970_10200382795290488_750294573411833273_n

  • Pilih Gambar terbaik dan albumkan gambar

Memang sukar untuk dapatkan gambar terbaik dan kena pd mata kita. Maklumlah bila travel by group ni gmbar pun beramai. Ada yg tak sedia lagi dan gambar ini tak cantiklah ape la sampai satu gambar tu ade lebih dari 10 keping. So, untuk satu gambar tu kita pilihlah gambar yg terbaik dan delete yg tak patut untuk jimat memori kita.

Ataupun menggunakan Google Photos sebagai backup, Google akan memilih gambar terbaik berdasarkan senyuman dan pandangan pada kamera secara automatik.

Dan kita boleh album atau bukukan gambar -gambar yg kita maukan tu. Lagipun cara ni dapat memudahkan untuk kita lihat atau nak flashback moment tu. Hihi

12036609_1060757103935549_8519928158485157255_n

  • Share/ Upload di Media sosial

Share gambar di laman sosial seperti Facebook, blog, Instagram atau Pinterest. Mungkin kita dapat kongsikan sesuatu dengan rakan-rakan lain di media sosial. Dan akan menjadi inspirasi kepada orang lain. Siapa tahu ? Jangan lupa untuk tulis ‘caption’ untuk setiap gambar kesayangan tu. Berkongsi gambar boleh tapi jangan terlebih kongsi pulak. Takut mengundang padah spt gambar dicuri atau terdedah kepada jenayah ! Beware..

Rugi jika kita tak bertindak dari sekarang !

Follow tips PERCUMA kami di http://www.tamannegara4u.com/tipspercuma/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *